Copilăria nu ar avea același farmec fără jucării. Mici sau mari, colorate, cu texturi diferite, jucăriile sunt cel mai bun prieten al oricărui copil. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele pot deveni adevărați dușmani. Deși adesea uităm, jucăriile pot fi periculoase pentru copii. Componentele detașabile, vopselele toxice sau materialele ușor inflamabile reprezintă adevărate bombe cu ceas pentru siguranța unui copil. Din această perspectivă, este întotdeauna esențial să verifici cu grijă o jucărie înainte de a o dărui copilului tău.

Care sunt măsurile de precauție de bază pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a cumpăra o jucărie?

Începe prin alegerea jucăriilor care se potrivesc grupei de vârstă a copilului: multe jucării, de exemplu, sunt interzise copiilor sub 36 de luni din cauza riscului de înghițire a bucăților mici. De asemenea, verifică întotdeauna că diversele părți componente sunt bine fixate și că nu pot fi smulse. De asemenea, este recomandat să eviți toate jucăriile realizate cu piese mici sau corzi care ar putea cauza strangularea, precum și produsele cu margini ascuțite.

Ferește-te de substanțele nocive 

Chiar și cele mai inofensive jucării pot fi periculoase. Este cazul jucăriilor gonflabile. Majoritatea conțin ftalați, substanțe chimice care afectează negativ sănătatea unui copil. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a trasat, încă din anul 1999, directive clare în vederea interzicerii utilizării unor astfel de produse în cazul copiilor de sub trei ani.

O altă substanță dăunătoare, formaldehida este prezentă în lacul folosit pentru confecționarea unor jucării din lemn. Cu toate acestea, este un compus volatil care a fost clasificat în 2004 ca cancerigen de către IARC (Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului). Așadar, citește cu grijă eticheta și ferește-ți copilul de astfel de jucării.

Parfumurile sintetice sunt folosite în cazul unor jucării, fie pentru a ascunde mirosul substanțelor chimice, fie pentru a ajuta copiii să-și dezvolte simțurile. Dar aceste mirosuri sunt alergenice și pot provoca crize de astm, febră sau dermatită.

De asemenea, trebuie menționate jucăriile a căror vopsea conține metale grele (mercur, arsen, plumb etc.), care cauzează cazuri de otrăvire cu plumb, anemie sau encefalopatie.

Cum să alegi jucării sigure

Pentru a te asigura că nu îți pui copilul în pericol atunci când îi dăruiești jucării, urmează câteva sfaturi simple:

  • alege jucării din materiale naturale;
  • evită jucăriile din PVC (clor și ftalați) și de cele care conțin formaldehidă;
  • evită jucăriile parfumate (alergenice);
  • aerisește jucăriile noi timp de câteva ore pentru ca orice urmă de solvenți să se poată evapora

 

Cu toate că citirea etichetei este esențială, e nevoie să ai în vedere faptul că nici chiar marcajul CE nu reprezintă o garanție absolută. Drept urmare, stabilește-ți criterii clar definite, inspectează cu atenție jucăria și decide pe cont propriu dacă aceasta este sau nu sigură.

Care jucării sunt cu adevărat sigure?

Pentru a te asigura că nu cumperi din greșeală o jucărie periculoasă, iată câteva recomandări legate de caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească jucăriile:

  • jucării din lemn: lemn brut netratat și nevelit, fără vopsea toxică și rezistent la salivă;
  • păpuși: bumbac sau țesătură organică;
  • jucării moi: fibre naturale sau organice (etichetă Oeko-tex);
  • jucării din plastic: cu marcaj „fără PVC” sau „fără ftalați”;
  • jucarii electronice: fără baterii.

Pentru jucării care îndeplinesc standardele de siguranță, fă o vizită în magazinul online bekid.ro.

 

Despre autor

Lasă un răspuns