Tusea este un simptom comun care apare in majoritatea infectiilor respiratorii, de la cele mai usoare, la cele mai grave. Infectiile respiratorii pot afecta doar caile respiratorii superioare (nas si gat) sau pe cele inferioare (laringele, traheea, bronhiile), dar, uneori si plamanii. De asemenea, tusea se intalneste si in alte boli respiratorii neinfectioase, cum ar fi BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) sau astmul bronsic. Tusea poate fi seaca (uscata) sau productiva (cu eliminare de mucus). Bronsita este una dintre cele mai frecvente infectii respiratorii, al carei simptom principal este tusea persistenta. Iata ce este bronsita, cum o recunosti si cum se trateaza.

Ce este bronsita?

Bronsita reprezinta o afectiune a cailor respiratorii inferioare (bronhii), caracterizata de inflamatie, iritatie si productie excesiva de mucus. Bronhiile sunt ramificatiile traheei, care, la randul lor, se ramifica in bronhiole, cai respiratorii mai mici, regasite in interiorul plamanilor.

In general, bronsita este de cauza infectioasa fiind provocata de agenti patogeni. De multe ori, bronsita poate aparea dupa o raceala comuna sau o gripa. Totusi, exista situatii in care bronsita nu este cauzata de o infectie, cum este in cazul BPOC. Boala pulmonara obstructiva cronica este o combinatie intre bronsita cronica si emfizem si apare, in general, la fumatori.

Bronsita poate fi acuta sau cronica. Daca bronsita acuta dureaza aproximativ 3 saptamani, cand vorbim despre bronsita cronica, simptomele dureaza minim 3 luni si prezinta recidive pe urmatorii 2 ani consecutivi. Asadar, o tuse care nu trece poate indica prezenta unei bronsite.

Care sunt simptomele bronsitei?

Principalul simptom al bronsitei este tusea productiva si puternica, prin care se elimina mucus gros, transparent sau de culoare galbena, alba sau verzuie. Tusea poate persista si dupa vindecare, timp de cateva saptamani, pana la recuperarea completa a leziunilor de la nivelul bronhiilor. Pe langa tuse, pacientii cu bronsita mai experimenteaza:

 • senzatia de presiune sau blocaj la nivelul pieptului, care se accentueaza in timpul tusei;
 • dificultati de respiratie;
 • wheezing (suieraturi in timpul respiratiei);
 • durere in gat;
 • stare generala de rau si astenie;
 • febra;
 • dureri musculare si de cap;
 • nas infundat;
 • rinoree;
 • dureri la nivelul pieptului si stomacului, din cauza tusei puternice si persistente;

Nu este obligatoriu sa prezinti toate aceste simptome. Multi pacienti experimenteaza doar cateva dintre ele, insa, tusea ramane principalul simptom.

Cum se trateaza?

Bronsita se trateaza, in special, cu medicamente cu actiune expectoranta sau mucolitice, al caror rol este acela de a decongestiona caile respiratorii si de a favoriza eliminarea mucusului. Astfel, este favorizata si eliminarea infectiei. Un exemplu de medicament expectorant este acetilcisteina.

Atentie! Nu se administreaza niciodata medicamente antitusive, atunci cand este vorba de o tuse productiva. Medicamentele antitusive se utilizeaza doar in cazul tusei seci. In cazul unei tuse productive, medicamentele antitusive inhiba tusea si impiedica astfel eliminarea mucusului, ceea ce duce la complicatii.

Pe langa medicamentele expectorante, cele antiinflamatoare ajuta la scaderea inflamatiei bronhiilor si ameliorarea durerilor. De asemenea, daca medicul suspicioneaza o infectie de cauza bacteriana sau o suprainfectie bacteriana, iti va prescrie si antibiotice.

Sfaturi utile

In cazul unei bronsite, ca si in cazul altor infectii respiratorii, trebuie sa ai in vedere si cateva recomandari igieno-dietetice, parte a terapiei:

 • Aport de lichide – consuma 2-3 litri de lichide pe zi. Le poti consuma sub forma de apa, supe, ciorbe, limonada.
 • Bea lichide calde, nu prea fierbinti, nici prea reci.
 • Mentine o temperatura a camerei constanta, de 18-20 de grade C. Temperaturile ridicate scad umiditatea din incapere, iar caile tale respiratorii trebuie sa fie mentinute umede.
 • Foloseste un umidificator, pentru cresterea umiditatii din camera la 70-80%.
 • Mananca putin si des, deoarece, tusea poate crea dificultati in timpul mesei.
 • Mananca multe fructe si legume proaspete, peste gras (contine Omega-3 si vitamina D), cereale integrale si carne slaba. Evita alimentele inecacioase, care pot provoca aspiratie pulmonara (nucile si alunile intregi, semintele intregi, painea prajita).

Asadar, tusea persistenta poate fi semnul unei bronsite, mai ales, cand are particularitatile mai sus prezentate. Mergi la medic pentru un diagnostic si un tratament corespunzator, pentru a preveni cronicizarea si complicatiile.

 

 

Despre autor

Lasă un răspuns