Vlogging, un termen pe care îl auzi tot mai des în conversațiile de zi cu zi, reprezintă nu doar un cuvânt la modă, ci mai ales un mod de comunicare, promovare și exprimare liberă într-o realitate care se mută tot mai mult în mediul virtual. Pe scurt, vlogging este prescurtarea de la video blogging și înseamnă înregistrarea unor experiențe și opinii personale, la care autorul dă share pe YouTube, Vimeo, Facebook și alte platforme online.

 

Peste 700 de milioane de oameni din întreaga lume urmăresc vloguri pe diferite subiecte, teme, locuri, personalități, iar o parte dintre aceștia sunt ei înșiși creatori de conținut online pe propriile canale de vlogging. Dacă vrei să numeri printre autorii de storytelling vizual, îți prezentăm în continuare 10 ponturi utile:

 

 

Alege echipamente performante

Cel mai important lucru este să te gândești bine la ce urmează să filmezi, ca să alegi echipamentul în funcție de particularitățile locului respectiv și de alte detalii precum unghiurile de filmare, recuzita, ținuta pe care o vei avea. Realizează un script cu toate cadrele pe care urmează să le filmezi și asigură-te că alegi echipamentele audio video potrivite:

Cameră video pentru vlogging

Este cel mai important instrument pentru vlogging și asigură iluminarea adecvată. Folosești cât de mult se poate lumina naturală, dar ai nevoie și de o cameră foto video cu obiective pentru vlogging.

Ecranul este cel mai important detaliu la un aparat foto pentru vlog și trebuie să fie rabatabil, în orice formă îl alegi: compact, DSLR sau mirrorless.

 

Microfon pentru vlogging

Vlogul este un material video, dar este important ca cei care te urmăresc să audă clar ce le comunici, așa că ai de ales între microfon lavalieră, microfon montat pe cameră sau microfon pe care să-l așezi pe birou, denumit și microfon de studio.

 

Accesorii profesionale pentru vlogging

Atunci când începi să realizezi un vlog ai nevoie de câteva accesorii indispensabile pentru succesul înregistrărilor video: carduri SD pentru stocarea imaginilor, un mini-trepied  care să stabilizeze camera și o baterie externă.

Optează pentru accesorii profesionale, de exemplu DJI RSC 2 Stabilizator Gimbal de pe site-ul F64 care este ideal pentru vlogging cu smartphone-ul sau cu o cameră video dedicată, se utilizează ca trepied si ca extensie de prindere, oferă un timp de rulare de 14 ore și acceptă încărcare rapidă.

Adaptează-te la condițiile de filmare

Ca să ai încă de la început un vlog de calitate, ține cont de condițiile în care urmează să realizezi filmările. Sursa luminii trebuie să fie în spatele camerei sau ușor în lateral. Această regulă se aplică atunci când înregistrezi într-un studio sau acasă, dar mai ales când realizezi materiale vieo în aer liber, pentru un vlog de traveling sau de sport.

 

Utilizează softuri de editare pentru vlogging

Ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni de editare, astfel încât înregistrările video pe care le realizezi să aibă caracteristicile necesare pentru un vlog de succes. Cea mai simplă metodă este editarea cu instrumentele pe care le pune la dispoziție platforma YouTube, atât de editare, cât și de tutoriale, formatare, iluminare și divizare a imaginilor.

Pentru rezultate de top poți să alegi editarea cu softuri speciale, de exemplu MovieMaker pe Windows sau iMovier pe Mac, care sunt gratuite. Alte programe de editare video care merită încercate pentru un vlogging profesionist sunt: Adobe Premier Pro CC, Adobe Premiere Elements, Corel VideoStudio Ultimate, CyberLink PowerDirector, Magix Movie Edit Pro Premium, Pinnacle Studio Ultimate, Vegas Movie Studio, Wondershare Filmora.

Ține seama de aceste ponturi dacă vrei să te apuci de vlogging, fii natural și creativ, iar filmările tale vor fi cu siguranță apreciate!

 

Despre autor

Lasă un răspuns