Un gard are rolul de a proteja teritoriul privat de oaspeții neinvitați, de ochii curioși și în același timp este un ornament decorativ magnific. Gardul, realizat din orice material, conferă protecţie, fără el curtea va avea un aspect neterminat, neprotejat.

 

Pentru a construi un gard frumos şi practic se pot folosi diferite materiale. Pentru cei care doresc să se izoleze complet de cei din jur, aleg piatra, betonul, cărămida, lemnul. De asemenea, dacă gardul nu are doar o funcție de protecție, ci și o funcție decorativă, poate fi forjat. Modelele des intâlnite sunt gardurile decorative, realizate într-un mod combinat: una dintre părți este un perete orb, iar cealaltă este realizată din fier forjat.

 

Ce material trebuie ales pentru construcţia unui gard?

Impresionant va arăta un gard construit din piatră naturală. Un astfel de gard va dura cel puțin 50 de ani, deoarece piatra, este un material care nu necesită îngrijire. Un astfel de gard nu va fi deteriorat de schimbările de temperatură, umiditate, insecte – poate fi perfect combinat cu orice design și peisaj. Singurul dezavantaj este costul ridicat al materialului. Insă astăzi, se poate înlocui piatra naturală cu cea artificială. Şi aceasta va fi, de asemenea, durabilă dar şi mai ieftină, iar instalarea unui astfel de gard este mult mai ușoară și mai rapidă.

 

O variantă la modă o reprezintă gardul tip jaluzea. Acesta combina designul minimalist cu arhitectura modernă. Modelul de gard jaluzea este practic, deoarece nu necesită întreţinere în timp şi cel mai important aspect, nu rugineşte. Vopsirea acestuia se poate face atât clasic cât şi în câmp electrostatic cu vopsea lichida.

 

O altă opțiune este construirea unui gard din cărămidă, poate fi frumos și atractiv dacă este decorat cu deschideri, arcade – un astfel de gard poate fi combinat cu multe  materiale şi este potrivit în stilurile rustice și tradiționale.

Un gard frumos din fier forjat, adesea o operă de artă, este impresionant și elegant în același timp. Fierul arată grozav în combinație cu piatra, cărămida si betonul. Acest gard este greu de deteriorat, dar dacă este „transparent”, nu va ascunde locuința de ochii curioşilor.

O opțiune ușor accesibilă pentru împrejmuirea teritoriului este un gard frumos din lemn, relativ ieftin. Poate fi decorat cu sculpturi și diverse elemente decorative. Astfel de garduri au o durată de viaţă mai scurtă decât gardurile realizate din materiale mai durabile.

Mulți proprietari preferă gardurile metalice sau gardurile din carton ondulat. Gardurile metalice sunt durabile și fiabile, pot fi atât surde, cât și cu zăbrele. Tabla profilată este tablă zincată acoperită cu o pulbere specială – gardul din ea este puternic, poate avea până la 6 metri înălțime. Stratul de pulbere îl protejează în mod fiabil de deteriorări mecanice, zgârieturi.

Un gard înalt sau de dimensiuni reduse?

Românilor, în general, la plac gardurile înalte, preferând intimitatea. Multe naţiuni au garduri mici la case sau chiar acestea lipsesc cu desăvârşire. Un gard mic va scoate mai mult în evidenţă faţada unei case sau curtea sa. Însă dacă proprietarii îşi doresc mai multă intimitate, cu siguranţă varianta mai înaltă le va fi pe plac. Aşadar, totul va depinde de gustul şi confortul proprietarilor.

 

Despre autor

Lasă un răspuns