Atunci când amenajezi de la zero sau renovezi o baie, eşti pus în faţa unor alegeri. În afară de culori şi stilul de design al restului casei, trebuie să te opreşti asupra unor materiale. Dintre toate tipurile de piatră, travertinul este cel mai accesibil din punct de vedere financiar, dar, şi cel mai uşor de integrat datorită numeroaselor culori în care este disponibil. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva argumente pentru alegerea acestui material în amenajarea băii şi, bonus, două modele de chiuvete din travertin.

Uşor de finisat

Foarte puţini ochi ştiu să distingă marmura sau granitul de travertin. Acesta din urmă este, clar, mai puţin pretenţios decât alte tipuri de piatră naturală, când vine vorba despre curăţat. Iar, faptul că este disponibil într-o paletă bogată de culori nu poate fi decât un avantaj în armonizarea băii cu stilul pe care ţi-l doreşti. Poţi folosi travertin pentru pardoseală, pereţi, blat, lavoar, cadă sau pentru toate la un loc. Din punct de vedere al aspectului, este unul dintre cele mai „adaptabile“ materiale, poros în stare naturală, dar, foarte uşor de finisat prin şlefuire şi lustruire.

Durabil

Ca orice piatră naturală, dacă este întreţinut corespunzător, travertinul durează foarte mulţi ani. Este rezistent la apă şi umiditate, aşadar, perfect pentru mediul din baie. Se comportă bine chiar şi la şocuri, fiind foarte greu de spart în cazul accidentelor casnice. Ţine cont de faptul că există situri arheologice de mii de ani şi monumente de secole construite din travertin.

Economic

Diferenţa dintre granit, marmură şi travertin o face în primul rând preţul, net în favoarea travertinului, în raport ce ajunge chiar şi de 1 la 5. Tot un avantaj economic este şi faptul că îl poţi înlocui fără prea mari bătăi de cap. Întrucât travertinul se comercializează în stare naturală, chiar dacă nu mai găsești acelaşi producător din urmă cu mulţi ani, când l-ai instalat, dacă ai nevoie să înlocuieşti doar o placă, ai toate şansele să găseşti o culoare şi un finisaj asemănător. În cazul plăcilor de porţelan, acest lucru era aproape imposibil.

Lavoar din travertin pentru blat

Blatul ca element de mobilier nu mai este de mult timp rezervat, exclusiv, bucătăriei. Modelul a prins foarte bine şi în băi şi este din ce în ce mai cerut de proprietari şi designeri. Pentru a veni în întâmpinarea acestei cereri, producătorii de sanitare de calitate au confecţionat lavoare din travertin care se potrivesc în majoritatea stilurilor arhitecturale. Când alegi să instalezi un blat pe întreaga lungime a unui perete din baie, chiuveta din travertin, descoperită parţial sau în totalitate, pare că tronează asupra întregului spaţiu. Dacă alegi acelaşi material şi pentru blat, le poţi distinge prin culoare sau tipul finisajului. Combinaţia îţi oferă un aspect clasic şi, în acelaşi timp, modern, estetic şi durabil.

Chiuvetă cu piedestal

Alegerea instalării unei chiuvete cu piedestal poate fi una de ordin pur estetic sau din raţiuni practice. Acolo unde scurgerea este exclusiv prin pardoseală şi nu doreşti să faci lucrări de deviere a ei în perete, soluţia utilă şi estetică este să montezi chiuveta pe un piedestal care ascunde ţevile din interior. Atât chiuveta, cât şi piciorul de suport pot fi integral din travertin, oferind o senzaţie de monumentalitate. Culorile şi finisajele se aleg în funcţie de celelalte materiale şi sanitare instalate în baie.

Când vine vorba de camera de baie, porţelanul nu mai este de mult timp candidat unic. Piatra naturală capătă o tot mai mare popularitate în rândul celor care doresc durabilitate şi aspect estetic plăcut, iar travertinul îţi oferă un raport preţ-calitate greu de egalat.

 

 

 

Despre autor

Lasă un răspuns