De-a lungul timpului piata materialelor de constructii a adus mereu noutati si inovatii, iar unul dintre subiectele interesante este ”disputa” dintre termosistemele clasice si termosistemele decorative. Amblele solutii sunt menite sa ofere avantajul izolarii corecte a locuintei, insa unul dintre materiale are particularitati speciale, asa ca va invitam sa le descoperiti.

Ce este un termosistem?

Termosistem reprezinta ansamblul de materiale de izolare care, odata aplicate pe o cladire sau suprafata, ii ofera acesteia posibilitatea izolarii, adica a reducerii pierderilor de caldura si pastrarea unui ambient potrivit. Termosistemele sunt realizate de cele mai multe ori din trei tipuri de materiale si anume: polistirenul expandat, polistirenul extrudat si vata minerala bazaltica. Fiecare dintre aceste materiale aduce beneficii reale la nivel de izolare, insa recomandarea, cel putin la exterior, este sa folosesti polistiren expandat pentru un termosistem durabil.

Ce reprezinta termosistemul decorativ?

Practic termosistemele decorative nu se diferentiaza cu mult fata de termosistemele clasice, insa particularitatea cea mai importanta este ca permit finisarea locuintei fara a mai fi nevoie de straturi de acoperire peste polistiren. Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte finisajelor si tratamentelor aplicate polistirenului, care mai au nevoie doar de acoperirea cu un strat de vopsea.

Acest lucru inseamna si cateva avantaje in plus fata de sistemul de izolare uzual, care se adauga la beneficiile unui termosistem clasic. Iata care sunt acestea:

Izolare termica eficienta

Sistemele de izolare cu polistiren au o eficienta ridicata, chiar daca vorbim despre un material cu un coeficient de conductivitate termica de 0.04 W/ mK, comparativ cu cel pe care-l are vata bazaltica, si anume 0.02 W/ mk. Acest coeficient arata de fapt capacitatea materialului de a permite schimburi de temperatura cu exteriorul si din acest motiv devine un parametru foarte important in calculele pentru eficientizarea termica a cladirilor.

Timp scazut de finisare a lucrarii

De cele mai multe ori, in cazul termosistemelor clasice, este nevoie de un timp de asteptare pentru uscarea adezivilor, urmand ca ulterior sa fie aplicat un strat de mortar fin pentru finisare si tencuiala decorativa. In cazul termosistemelor decorative se poate trece direct la aplicarea stratului de finisare, astfel ca polistirenul decorativ in sine devine ultim strat, cu rol estetic si functional.

Costuri scazute ale lucrarii

In cazul termosistemelor clasice pretul final include si etapele de acoperire a stratului de polistiren, iar acest lucru implica si costuri suplimentare. Termosistemele decorative elimina insa acest inconvenient si aduc in discutie eficientizarea costurilor direct proportional cu eficientizarea consumurilor.

Un cost scazut al lucrarii si facturi mici la utilitati inseamna un avantaj major pentru beneficiar, iar acesta este un motiv foarte important pentru care ar trebui sa fie alese sisteme pe baza de polistiren.

Izolare fonica complementara izolarii termice

Ca si in cazul termosistemelor clasice, termosistemele decorative aduc avantajul izolarii acustice, care devine deosebit de importanta in functie de pozitionarea cladirii si de gradul de expunere.

Durabilitate in timp

Fiecare investitie presupune o rata de amortizare, iar in acest calcul intra si durabilitatea materialelor. Termosistemele decorative sunt rezistente la socuri mecanice, intemperii (zapada, vant, ploaie, soare puternic) si de asemenea sunt rezistente la nivel de finisaje, astfel incat te vei bucura de aspectul casei tale pentru mai mult timp.

Termosistemul decorativ este o solutie inovativa de izolare a cladirilor si se pare ca aceasta tendinta patrunde puternic chiar si pe piata autohtona. Cu totii ne dorim tehnologii noi pentru casele noastre, asa ca aceste sisteme de izolare vor fi folosite in curand la scara larga, pentru ca aduc beneficii reale cladirilor ce necesita izolare.

Despre autor

Lasă un răspuns