Transportul copiilor cu automobilul, indiferent de vârsta acestuia sau de distanța ce urmează a fi parcursă, este supusă unor reguli și condiții create special pentru protecția celor mici. Aceste reglementări au luat ființă din cauza numeroaselor accidente în care au fost implicate automobile în care erau transportați minori, în scopul limitării efectelor negative ale unor astfel de evenimente asupra celor mici. Urmărește reperele de mai jos, pentru a ști de ce anume trebuie să ții cont atunci când îți transporți copilul în automobil.

Copilul trebuie să călătorească în propriul scaun sau pe înălțător.

Cea mai importantă regulă în ceea ce privește transportul minorilor este ca aceștia să fie așezați în scaune de copii sau înălțătoare, potrivit vârstei și greutății lor. Pentru copiii cu vârste până în 3 ani este recomandată utilizarea scaunelor dedicate, care, pentru a fi un real folos ca elemente de siguranță, trebuie să fie realizate în conformitate cu prevederile normelor europene ECE R44.03 și R44.04, să fie potrivite cu vârsta și greutatea copilului și să fie fixate corect, în acord cu instrucțiunile producătorului.

Începând cu vârsta de 3 ani, respectiv cu greutatea de minim 15 Kg a micului pasager, trebuie să ajustezi poziția copilului în mașină cu un înălțător, a cărui principală caracteristică este lipsa centurilor de siguranță integrate. Studiile au concluzionat că folosirea înălțătorului în mod corect reduce cu minim 50% riscul unei vătămări corporale în caz de accident.

Fixează bine copilul cu ajutorul centurii de siguranță!

A doua regulă, complementară celei de mai sus, se referă la necesitatea fixării copilului, în scaunul său sau pe înălțător, cu ajutorul centurilor de siguranță integrate sau cu ajutorul centurii autoturismului, după caz. Dacă în cazul scaunelor auto dedicate centurile de siguranță integrate cu fixare în mai multe puncte sunt perfecte, în situația utilizării unui înălțător trebuie să te asiguri, în primul rând, că pasagerul este suficient de mare pentru a putea folosi un înălțător – genunchii lui trebuie să stea flexați pe marginea banchetei și centura de siguranță a automobilului să-i treacă peste piept. Fixarea corespunzătoare a centurii de siguranță înseamnă că banda orizontală trece pe deasupra zonei șoldurilor copilui și nu a stomacului, iar cea diagonală trece peste umăr și nu peste gât.

Suportul dedicat copilului va sta pe unul din locurile din spate.

Conform informațiilor oficiale furnizate de producătorii auto, de studiile în domeniul securității persoanelor în timpul deplasărilor pe șosele și respectând indicațiile furnizate de legislația rutieră în vigoare, cel mai probabil știi deja că zona scaunelor din spate este cea mai protejată în caz de accident. Dat fiind faptul că pe locul din dreapta față este activ, în mod uzual, cel puțin un airbag, trebuie să reții că este recomandat ca transportul copiilor și, implicit, montarea scaunelor sau a înălțătoarelor să se realizeze utilizând doar aceste locuri în automobil.

Copilul trebuie să stea confortabil!

Perioada de timp petrecută în mașină trebuie să fie cât mai confortabilă cu putință pentru fiecare dintre pasageri, indiferent de vârstă. Așadar, pentru a evita disconfortul cauzat de haine, rucsacuri sau alte accesorii, este recomandat ca, înainte de fixarea în scaun, copilul să fie liber de povara lucrurilor care nu îi sunt de folos pe durata transportului. Cu alte cuvinte, este cazul să-l eliberezi pe cel mic atât de responsabilitatea de a se feri de obiecte în plus, cât și de tentația de a se întinde să prindă ceva anume, riscând să-și pericliteze siguranța în scaun.

Locul bagajelor este în portbagaj!

O indicație adesea ignorată – de cele mai multe ori din comoditate – este aceea a plasării în portbagaj a bagajelor și accesoriilor neesențiale sau care nu pot fi fixate în habitaclu. Rațiunea acestei reguli este că, în cazul efectuării de manevre bruște sau de frânări mai ferme, ori în cazul unui impact, obiectele din habitaclu prezintă potențial vătămător pentru toți cei aflați în habitaclu, în special pentru copii. Așadar, ține la îndemână strictul necesar călătoriei și depozitează restul obiectelor în locul special dedicat.

Regulile pentru transportul copiilor cu mașina sunt obligatorii, în primul rând pentru că viața celor mici se poate afla în pericol în fiecare moment al deplasării cu automobilul dacă acestea nu sunt respectate. Dacă iei în considerare faptul că un impact la doar 50 Km/h are același efect devastator asupra unui copil de 8 Kg neasigurat în scaunul său ca o cădere de la etajul 2, înțelegi pe deplin cât este de important să te asiguri că dragul tău pasager stă cât mai corect în scaunul dedicat.

 

Despre autor

Lasă un răspuns