În țările din Asia, mai ales cea de Est, noodles sunt ingrediente de bază pentru multe rețete. Aceștia se consuma la toate mesele, atât la mese obișnuite, cât și la ocazii speciale. China, Japonia, Thailanda, Vietnam sunt doar câteva țări în care diversele tipuri de tăiței se transformă, în mâinile iscusite ale bucătarilor amatori sau profesioniști, în preparate delicioase.

 

Noodles se fac din făină de soia, orez, grâu și alte cereale și sunt deosebit de versatili. Astfel, se gătesc cu diverse tipuri de carne, pește și fructe de mare, legume și alimente conservate, fermentate sau marinate. Modalitățile de gătire includ fierberea, prăjirea sau coacerea, dar, indiferent de procedeul ales, rezultatul este de cele mai multe ori savuros. Care sunt însă cele mai delicioase preparate cu noodles? Descoperă în rândurile care urmează.

 

1.   Chow Mein

 

Deși istoricii nu se pun de acord în privința originii acestui preparat, acesta a apărut, cel mai probabil, în nordul Chinei. În prezent există numeroase variante de Chow mein, în funcție de ingredientele specifice fiecărei regiuni, dar procedeul de gătire al noodles-ilor este același pretutindeni. Aceștia se fierb apoi se prăjesc ca să devină crocanți la exterior și moi la interior. Se amestecă apoi cu bucăți de carne de pui, vită, porc sau fructe de mare într-un sos~chinezesc clasic, care este deseori asezonat cu vin de orez. Se servesc cu un topping de varză, țelină, ceapă, ciuperci sau păstăi de fasole.

 

Chow mein a ajuns la jumătatea secolului al XIX-lea în America, odată cu imigranții chinezi. A devenit repede popular și în rândul celorlalte grupuri etnice, dar cu timpul a fost americanizat, devenind un preparat cu multă carne și sos îngroșat.

 

2.   Japchae

 

Japchae este un preparat specific Coreei de Sud care se face din legume și noodles transparenți, cunoscuți și ca tăiței de sticlă. Japchae se traduce ca “amestec de legume”, și face referire la rețeta inițială, care nu conținea carne și noodles. Un servitor al curții regale a inventat, în secolul al XVII-lea, un preparat din amestecul unor legume colorate. Regelui i-a plăcut atât de mult, încât servitorul a fost promovat pe o treaptă ierarhică superioară.

 

Multe mâncăruri coreene se bazează pe principiul celor 5 culori, iar japchae nu face excepție. Verdele se reprezintă cu spanac, roșu cu morcovi, negru cu ciuperci, iar galben și alb cu ouă prăjite. Astăzi, japchae se consumă la numeroase petreceri și evenimente, fie ca gochu japchae, care conține ardei iute, fie ca haemul japchae, care conține fructe de mare.

 

3.   Pad thai

 

Pad thai este mâncarea națională a Thailandei și se prepară la tigaie, cu noodles de orez, tofu, arahide, creveți uscați, teci de fasole și ouă. Când se face cu carne, porcul și puiul reprezintă alegerea cea mai populară. Gustul este un amestec de acru, dulce și sărat, iar textura este diversă și contrastantă, datorită ingredientelor. Pad thai este cel mai cunoscut preparat care a trecut granițele Thailandei, însă originea sa este cât se poate de naționalistă. În 1932 s-a organizat un concurs pentru inventarea unui preparat care să reprezinte spiritul poporului thailandez, iar pad thai a câștigat.

 

Pentru a fi mai gustoși, tăițeii fini de orez se asezonează cu zahăr, tamarind, suc de lime, oțet și sos de pește. Preparatul se servește cu ardei iute, felii de lime si sos de pește, aceste garnituri fiind așezate pe vase separate, pentru ca fiecare participant la dejun să-și aleagă ce dorește.

 

Cele 3 preparate cu noodles pe care ți le-am prezentat sunt cele mai savuroase. Găsești diverse rețete de noodles și la restaurantele de la noi din țară. Comanda prin Food Panda dacă ești din Râmnicu Vâlcea și poți experimenta gustul bogat al unor preparate asiatice cu noodles excepționale.

Despre autor

Lasă un răspuns