Clujul este considerat de multă vreme un oraș scump și cu costuri de trai mai ridicate chiar decât în capitală. Este de la sine înțeles că și piața imobiliară de aici este pe același trend, nici măcar COVID 19 nereușind să o destabilizeze.

Deși finalul lui 2020 și primele luni ale lui 2021 au adus creșteri susținute în domeniul imobiliar (mai ales pe segmentul de vânzări-cumpărări) pentru toate aglomerările urbane din România, Clujul le înregistrează totuși pe cele mai mari. Și asta, în ciuda faptului că prețurile pe metru pătrat sunt mai ridicate decât cele pentru proprietăți similiare din alte centre economice din țară.

Prin ce se justifică faptul că zona Clujului înregistrează cele mai ridicate prețuri pentru proprietăți?

Este o întrebare foarte bună în condițiile în care tot timpul auzim de valorile ridicate înregistrate de piața imobiliară din această zonă.

Un prim răspuns ar fi că în Cluj există un mediu de business dezvoltat care ajută la creșterea nivelului de trai de aici. Cu o cultură antreprenorială destul de bine pusă la punct, Clujul este capabil să creeze noi locuri de muncă, ceea ce atrage forță de muncă din zonele limitrofe. Oamenii care vor să muncească aici, evident că vor și locui aici și astfel cererea pe piața de imobiliare este crescută. Iar o cerere crescută comparativ cu o ofertă limitată, înseamnă doar creșteri de prețuri.

De asemenea, mulți investitori au venit în această zonă. Segmentul IT dezvoltat aici are un cuvânt de spus și în tranzacțiile de proprietăți. Companii multinaționale și-au deschis în Cluj sedii de birouri, fabrici, magazine, ceea ce, evident, au dus la creșteri și în piața imobiliară.

Clujul este de asemenea și un centru universitar cunoscut. Mulți dintre studenții care închiriază în perioada facultății devin ulterior tinerii angajați care rămân în Cluj și care caută să cumpere o locuință.

Nici măcar pandemia nu a oprit creșterile imobiliare din Cluj

În prima parte a anului 2020, tranzacțiile imobiliare din Cluj au scăzut în volum însă acest lucru nu a afectat și prețurile. Dimpotrivă, acestea s-au menținut, iar în unele zone chiar au crescut. 

Proprietățile din Cluj sunt în continuare căutate, iar orașul se extinde rapid. 

Cei care doresc să achiziționeze o locuință se îndreaptă tot mai mult către zonele limitrofe orașului. Ansamblurile rezidențiale construite înafara Clujului sunt tot mai căutate de cumpărători. Aceștia sunt dispuși să investească în locuințe cu un spațiu mai generos, dar care sunt și amplasate în zone mai puțin poluate și mai liniștite.

Așadar, la cum se prezintă piața de imobiliare din Cluj în prezent, pare că are toate premisele pentru creșteri susținute și pe viitor iar specialiștii din domeniu preconizează și ei asta.

 

Articol susținut de Imobiliare Floresti.

 

Despre autor

Lasă un răspuns