Unul dintre domeniile care, deși a înregistrat o serie amplă de provocări, a continuat să funcționeze și în timpul pandemiei a fost cel al construcțiilor. Cu suișuri și coborâșuri la început, firmele din domeniu și-au continuat activitatea, iar o mare parte dintre soluțiile salvatoare au venit pe fondul unor detalii aparent minore, ce au avut un impact semnificativ asupra eficientizării proceselor şi a reducerii costurilor.

 

Iată câteva soluții care au salvat situația în timpul pandemiei și pot fi folosite cu succes pe termen lung, dacă amenințarea acesteia continuă să planeze asupra noastră.

Eficientizarea proceselor de lucru

Una dintre principalele probleme întâmpinate în timpul pandemiei a fost aceea că forța de muncă umană nu a mai fost utilizată la scară mare. S-au păstrat deschise doar puține poziții de operatori umani, iar în general acest lucru a vizat domeniul utilajelor de construcții.

 

S-a pus accentul pe operațiuni ce puteau fi realizate cu ajutorul unor utilaje specifice dotate cu tehnologii, precum un excavator cu sistem de ghidare 2D, un incarcator frontal de mare capacitate cu sistem de cantarire sau cu ajutorul utilajelor de terasare si stabilizare, precum compactoarele, grederele sau buldozerele.

 

Aceste utilaje au permis realizarea lucrărilor de bază, de pornire, care mai apoi, odată cu redeschiderea parțială a șantierelor a condus la desfășurarea în bune condiții a proiectelor. Utilajele nu presupun aglomerări de muncitori și în consecință nu au pus în pericol sănătatea, lucrările desfășurându-se în cadre care respectau în totalitate condițiile de igienă.

Programarea lucrărilor

Probabil că planificarea în detaliu a lucrărilor a condus treptat către o eficientizare a lucrărilor și implicit către desfășurarea lor cât mai bună. A fost cu siguranță nevoie de o restructurare la nivel de timp, însă lucrările de șantier oricum au nevoie de timpi specifici fiecărei operațiuni , cum ar fi spre exemplu timpul de uscare al betonului.

 

Programarea lucrărilor și timpul planificat între acestea nu au făcut altceva decât să mențină constant ritmul de lucru, chiar dacă devansarea lucrărilor a venit ca o caracteristică firească pe timp de pandemie.

Folosirea unor materiale de construcții cu caracteristici speciale

Acolo unde au fost realizate lucrări ample, care au necesitat timpi speciali pentru exploatare, o soluție salvatoare a venit din partea materialelor performante, îmbunătățite la nivel de caracteristici.

Betoanele aditivate, pentru o uscare mai rapidă, rășinile epoxidice sau spuma poliuretanică pentru izolare sunt doar câteva dintre soluțiile care au putut fi acceptate ca fiind salvatoare, mai ales la nivel de timp.

 

Deși mai costisitoare decât celelalte tipuri de materiale, acestea au putut fi folosite tocmai pentru ca facilitățile să poată fi construite rapid, fără a recurge la aglomerări de oameni care să lucreze la un loc, punându-se astfel în pericol igiena sau condițiile de respectare a normelor privind comportamentul în timpul pandemiei.

Reducerea costurilor la materiale sau utilaje

 

Pentru a putea continua lucrările, mai ales la nivel de buget, multe dintre companii au ales ca soluție salvatoare reducerea bugetelor pentru cumpărarea în avans a materialelor sau închirierea de utilaje, în locul achiziționării acesteia.

 

Astfel, în locul cumpărării unui utilaj de construcții, care nu este tocmai ieftin, multe dintre companii au recurs la închirieri, pe perioade stabilite în funcție de detaliile proiectelor. Este însă important de menţionat și faptul că acest lucru s-a manifestat puternic și la nivelul economiei, deoarece rulajul acestor operațiuni a fost destul de mic, comparativ cu perioadele similare, din anii precedenti.

 

Pandemia COVID 19 a adus cu ea o multitudine de schimbări, mai ales în domeniul construcțiilor, deoarece majoritatea companiilor au descoperit și puterea pe care mediul online o poate avea asupra dezvoltării unei firme. Astfel, informațiile au putut ajunge la beneficiari cu mult mai ușor, iar materialele, logistica și toate aspectele necesare realizării proiectelor au fost mai ușor de identificat, achiziționat şi implementat

Despre autor

Lasă un răspuns