Pisicile sunt printre cele mai apreciate animale – frumoase, sofisticate, cu personalitate si afectuoase uneori, dar cu siguranta si printre cele mai rasfatate. Ele sunt reginele internetului si sunt adesea tratate cu blandete si intelegere de stapanii lor. Tocmai de aceea, este greu ca cineva sa scape sarmului si tentatiei de a nu le hrani cand o pisica cere cu disperare o noua portie de mancare, desi doar ce a terminat-o pe prima.

 

Pisicile care stau doar in casa sau in spatii inchise tind sa cantareasca mai mult decat ar trebui. Daca vrei sa stii care este greutatea ideala a pisicii, iata mai jos cateva informatii utile care te vor ajuta.

 

Mentine-ti pisica sanatoasa

In orice, dar in absolut orice situatie, este mai bine sa previi decat sa tratezi. O pisica sanatoasa este fericita, se bucura de viata si isi traieste cele noua vieti la maximum. Dar cele care nu fac multa miscare sau care au mereu bolul de mancare plin pana la refuz ar putea sa ajunga mult prea mari pentru conformatia lor, sau chiar obeze.

 

Din contra, exista pisici care sunt subnutrite deoarece stapanii considera ca nu trebuie sa mai manance mai mult decat portia pe care o considera ei. Niciuna dintre situatii nu este dezirabila, de aceea iata cateva informatii utile:

  • La varsta adulta, o pisica ar trebui sa aiba intre 4 și 4,5 kg;
  • Obezitatea creste riscul diabetulul si a altor probleme de sanatate;
  • Pisicile se pot confrunta cu pancreatita – o conditie dezvoltata de cele care au regimuri bogate in grasimi;

Ce greutate ar trebui sa aiba o pisica sanatoasa

In medie, o pisica la varsta sa adulta ar trebui sa se mentina intre 4 si 4,5 kg. Dar exista anumite rase de pisici care au o talie mare si pot sa ajunga pana la 11 kg, in timp ce altele vor ramane la putin peste 2 kg. Vorbeste cu medicul veterinar si intreaba in ce parametri ar trebui sa o mentii.

Semne ale obezitatii la pisici

Inainte sa consulti un specialist, poti chiar tu sa detectezi semne ale supraponderalitatii sau ale obezitatii. Primul lucru este: arata supraponderala, ii atarna burta, chiar si putin?

Plimba-ti degetele de-a lungul corpului pisicii si incearca sa ii detectezi coastele. Daca nu le simti, e clar ca are probleme cu greutatea.

 

Pe de alta parte, daca poti sa simti oasele umerilor sau sau coloana vertebrala, este clar ca pisica ta are o greutate sub cea normala.

Cum sa aduci o pisica la greutatea sa normala

Cum fiecare om este diferit, la fel se intampla si cu pisicile. Nu exista o formula standard prin care sa aduci pisica la greutatea sa normala, dar pentru cea obeza poti sa ii mai tai din treat-uri care sunt de obicei bombe calorice si evita sa ii mai dai din hrana ta. Fa aceste schimbari gradual pentru ca odata cu ele pisica ta va deveni mai irascibila si mai suparata, de aceea nu vrei sa isi schimbe comportamentului brusc.

 

Daca ai posibilitatea, du-o la un centru specializat unde sa faca exercitii fizice in apa sau peroti speciale sau scoate-o in natura sa exploreze si sa isi consume energia.

 

Despre autor

Lasă un răspuns