O călătorie în România este ca și cum ai călători înapoi în timp, într-un ținut magic unde poveștile despre frumoase prințese, războinici curajoși și meseriași talentați prind viață pe străzile cetăților sale medievale. Trăiește vremuri imemoriale și încearcă să devii o parte a poveștii în timpul festivalurilor medievale din România. Vei fi fascinat de decorul de basm și de practicile arhaice care transformă fiecare oraș într-o oglindă a trecutului.

Iată lista noastră cu festivalurile pe care nu trebuie să le ratezi.

Festivalul medieval al Cetăților Transilvane, august, Sibiu

Organizat în centrul istoric al Sibiului , Festivalul Cetăților din Transilvania este o sărbătoare a orașului și a bogatei sale istorii. Pe parcursul a trei zile, orașul este acoperit cu o îmbrăcăminte medievală, iar festivalul începe cu parada artiștilor, toți îmbrăcați în obiceiuri din epoca medievală. În următoarele zile, concerte live de muzică medievală, spectacole de teatru, lupte de stradă și turnee, ateliere de meșteșuguri și târguri medievale sunt expuse peste centrul orașului spre deliciul vizitatorilor și localnicilor.

Festivalul este, de asemenea, o oportunitate de a descoperi modul în care oamenii obișnuiau să trăiască, să lupte și să supraviețuiască în epoca medievală, să învețe de la meșterii locali și să exploreze cetatea medievală cu ghizi locali. Până la final, este posibil să nu mai doriți să trăiți în timpurile moderne.

Festivalul Medieval de la Sighișoara, iulie

În ultimul weekend din iulie, poveștile vechi de secole sunt readuse la viață pe străzile cetății în timpul Festivalului Medieval de la Sighișoara. În fiecare an vine o nouă poveste scrisă de curajoși cavaleri, admirabile doamne și povestitori. Meșterii locali își arată talentele în atelierele de olărit, tâmplărie și fierărie. Cavalerii neînfricați luptă pentru recunoaștere. Frumoase doamne dansează pentru încântarea mulțimii. Muzica și poezia medievală plutesc pe străzile cetății. Acest festival este un eveniment de basm care atrage călătorii din întreaga lume către ultima cetate medievală locuită din Europa.

Sărbătoarea Bistriței medievale, septembrie

Bistrița este una dintre cele șapte cetăți săsești care au înflorit în perioada medievală, datorită așa-numitelor „ospite” din Transilvania. Sașii au venit în Transilvania în secolele XII-XV, chemați de regii maghiari pentru a proteja granița sudică a regatului lor. În acea perioadă, Transilvania era condusă de coroana maghiară și de un ținut în care sașii au construit cetăți puternice, împiedicând tătarii să cucerească partea de est a Europei.

Mândri de istoria lor și dispuși să-și promoveze moștenirea, bistrițenii au fondat Asociația Culturală „Bistrița Medievală” care organizează, în fiecare an din 2007, sărbătoarea Bistriței medievale . Festivalul reunește grupuri de animație de stradă și muzicieni profesioniști, atât naționali, cât și internaționali. Împreună refac atmosfera medievală prin tabere de paladini și paznici, un târg medieval, spectacole interactive, demonstrații de dans medieval și concerte. Tot festivalul este conceput ca un ritual, urmând un scenariu istoric în care tradițiile seculare sunt reinstalate.

Cel mai bun moment pentru a vizita o țară este în timpul unui festival.  Festivalurile sunt prin definiție expresii ale unui anumit val cultural, un simț al timpului, o izbucnire a ceea ce se află dedesubt.

Festivalul Untold, august, Cluj Napoca

Untold Festival este un gigant de dans românesc și unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de muzică electronică din Europa, primind în fiecare an peste 300.000 de fani în orașul Cluj-Napoca timp de patru zile.

Untold, câștigător în serie, a luat premiul pentru Cel mai bun festival major de trei ori la rând la European Festival Awards, consolidându-și statutul de grea europeană, în ciuda faptului că a fost pe scenă doar din 2015.

De la înființarea festivalului, Untold a devenit o mecca pentru fanii dansului de pe tot continentul, atrasă de formațiile sale impecabile și de producția vizuală inovatoare.

Nu uita să-ți faci rezervare la cazare în avans și să urmărești topul restaurantelor din Cluj Napoca  pentru a te asigura că nu ratezi acest eveniment magic.

Târgul de fete de pe muntele Găina Apuseni, iulie

Cunoscut drept cel mai mare festival tradițional românesc în aer liber, a fost menționat pentru prima dată în documente în 1816. Acest eveniment se ține la 1467 metri înălțime pe vârful Găina într-o poieniță superbă înconjurată de nori albi, în luna iulie a fiecărui an.

Scopul târgului nu este să cumpere o fecioară, ci mai degrabă să creeze un sentiment de comunitate printre sătenii români de munte. În timpul zilei, locuitorii muntelui împrăștiați pe distanțe mari s-au adunat la Muntele Găina pentru a socializa și a sărbători. Acest lucru i-a ajutat pe tineri să se întâlnească, să se joace, să petreacă, să cânte, să danseze, să se îndrăgostească și, probabil, să se căsătorească.

Marele festival popular include dansuri tradiționale transilvănene, costume populare autentice și meșteșuguri precum textile fine, țesături și tulnice. Mâncărurile tradiționale includ mămăligă cu lapte, slănină și ceapă alături de faimoasa pălincă.

Astra Film Fest, octombrie Sibiu

Festivalul de film Astra Film Fest este evenimentul anual internațional care se concentrează pe documentare ca specialitate. Repartizate pe 7 zile, participanții pot urmări un palet de 3 000 de trimiteri trimise din cel puțin 93 de țări, dintre care o serie de câștigători este selectată de un juriu de experți. Ești gata să fii educat?

 

Despre autor

Lasă un răspuns