Dacă în trecut un bărbat cu barbă era considerat neîngrijit, în prezent barba a devenit un trend și este stilizată în numeroase feluri. Barba modifică foarte mult fizionomia și dă impresia de maturitate și masculinitate. De aceea, cei mai mulți bărbați optează pentru o barbă cât mai lungă.

 

Totuși, deși barba nu mai este asociată cu lipsa îngrijirii personale, aceasta poate avea în continuare un aspect neîngrijit, dacă nu este întreținută corespunzător. Nu este suficient să îți lași barba să crească, pentru a-ți schimba look-ul. În mod natural, aceasta crește dezordonat și inegal, motiv pentru care aceasta trebuie stilizată.

 

Iată ce trebuie să faci pentru a-ți păstra părul facial în cele mai bune condiții.

 

Las-o să crească

Dacă vrei o barbă uniformă și estetică, mai întâi trebuie să o lași să crească, fără să o tunzi sau să o conturezi. Cu alte cuvinte, dacă vrei o barbă estetică, trebuie să te confrunți mai întâi cu o barbă inestetică și să suporți mâncărimile. Este nevoie să aștepți câteva luni, până să o poți tunde, chiar dacă vrei să o menții la o lungime mică.

 

După ce firul a atins o lungime de 2.5-4 cm, poți începe să o modelezi și să o conturezi după bunul plac. Totuși, trebuie să o cureți regulat. Nu te grăbi să o tunzi mai devreme, deoarece nu va căpăta forma și desimea potrivită și tot va trebui să aștepți din nou să crească.

 

Trebuie să înțelegi faptul că felul în care crește barba ține foarte mult de genetica fiecărui bărbat. Nu toți bărbații au norocul de a se bucura de o barbă deasă. Mulți bărbați au barba prea rară pentru a o putea crește și stiliza.

 

Așadar, dacă în 2-3 luni barba ta nu a devenit uniformă și deasă, ci este rară, neuniformă sau cu zone mai goale, nu are rost să mai aștepți. În acest caz, pur și simplu genetica ta nu îți permite să crești o barbă deasă și nu rămâne decât să o razi.

Curăță barba cu șampon sau gel

Mulți bărbați neglijează igiena părului facial, pentru că nu sunt informați corect despre importanța igienei bărbii. Este important să știi că la nivelul părului facial se acumulează bacterii, impurități, praf și chiar resturi de mâncare sau băuturi. De aceea, este foarte important să o cureți în mod regulat, de câteva ori pe săptămână.

 

Utilizează un șampon pentru barbă sau un gel de curățare pentru barbă. Optează pentru o formulă hidratantă, pentru a avea o barbă mai moale.

Aplică balsam

După curățare, aplică un balsam pentru barbă. Acest produs te va ajuta să ai o barbă mai moale și mai ușor de pieptănat. Balsamul se lasă să acționeze pentru câteva minute, apoi se clătește.

Utilizează produse non-comedogenice

Indiferent de ce produse pentru îngrijirea bărbii utilizezi, fie că este vorba de ceară pentru barbă, de balsam, șampon sau gel, ai grijă ca acestea să fie non-comedogenice. Acest termen se referă la faptul că produsul nu blochează porii.

 

Să nu uităm că orice produs folosești pentru barbă, acesta ajunge și pe piele. Blocarea porilor duce la apariția punctelor negre și acneei, pe care cu siguranță nu ți le dorești, mai ales în asociere cu barba. Produsele non-comedogenice au această caracteristică menționată pe ambalaj.

Tunde-o regulat

După ce a crescut destul, barba trebuie modelată și conturată. Este recomandat să mergi la un bărbier pentru asta, dacă te temi că nu te descurci singur. Un bărbier profesionist te va ajuta să ajungi la rezultatul dorit. Marginile bărbii se conturează cu ajutorul unui aparat trimmer pentru barbă sau unei lame.

 

În schimb, barba și mustața se modelează cu foarfeca și pieptănul. Dacă vrei să porți o barbă lungă, tunde-o la 2 luni. Dacă vrei să o menții scurtă, tunde-o la câteva săptămâni. Totuși, marginile bărbii trebuie conturate mai des, pentru că acestea cresc și strică forma.

Menține un stil de viață sănătos

Deși nu există alimente care să-ți facă barba frumoasă, putem afirma că un stil de viață dezechilibrat afectează aspectul părului, inclusiv al părului facial. Deficiențele nutriționale, cum ar fi deficitul de fier sau zinc, duc la păr fragil și lipsit de strălucire, printre alte consecințe asupra sănătății. Stresul, viața sedentară și fumatul afectează, de asemenea, foliculul de păr. Așadar, mănâncă sănătos și variat, fă sport, evită stresul și fumatul.

 

În concluzie, este simplu să îți lași barba să crească, însă nu este la fel de simplu să o îngrijești și să o întreții. Ai grijă să urmezi aceste trucuri, dacă îți dorești să ai o barbă estetică și sănătoasă și o piele fără probleme.

Despre autor

Lasă un răspuns