Pizza este unul dintre cele mai apreciate preparate din lume. Aparuta in sudul Italiei, in secolul al XIX-lea, pizza a devenit repede populara in toata Peninsula, apoi, in intreaga lume. Desi, de multe ori, o cumparam de-a gata, o pizza facuta in casa are un gust aparte, mai ales, daca folosim ingrediente de calitate. Nu este complicat sa prepari pizza, dar, ca sa faci una buna, ai nevoie de cunostinte legate de realizarea blatului, dar, si despre alegerea si folosirea anumitor ingrediente.

Totusi, daca nu ai timp de gatit, o comanda online se poate dovedi o idee la fel de inspirata. Poti comanda pizza in Constanta sau in orice alt oras prin intermediul platformelor de food delivery. Vei putea, astfel, sa te bucuri de aromele celebrului preparat italian fara sa intri in bucatarie. Daca, totusi, te incumeti, descopera, in continuare, ce trebuie sa stii pentru a face un blat excelent si o pizza delicioasa.

Cum se prepara blatul de pizza

Activeaza drojdia

Amesteca o lingura de drojdie uscata cu o ceasca de apa si o lingurita de zahar si las-o pana devine spumoasa si formeaza baloane la suprafata. Acest lucru dureaza cam 5 minute. Daca, dupa acest interval, nu se intampla nimic, inseamna ca drojdia nu este buna sau este veche. Este important, insa, ca apa sa fie calda, dar nu fierbinte. Daca temperatura acesteia este prea mare, va omori bacteriile din drojdie.

Adauga ingredientele

Cand drojdia s-a activat, adauga 2 cani de faina, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline si amesteca. Cand aluatul a devenit consistent, muta-l pe o suprafata dura si framanta-l timp de cateva minute, pana ce obtii o coca pufoasa. Poti folosi un mixer in locul mainilor. Nu lasa coca sa creasca prea mult, pentru ca va deveni prea pufoasa si blatul nu va fi reusit.

Da forma blatului

Odata ce aluatul este elastic si moale, da-i forma dorita. Poti face pizza rotunda, dar si patrata, ori dreptunghiulara ori ce forma vrei tu. Intinde bine blatul si indoaie marginile, pentru a forma celebrele cruste.

Precoace blatul

Este bine sa precoci blatul inainte de a aseza ingredientele pe el, altfel, ai putea avea surprize neplacute, cu topping bine gatit si cu blat nu . Precoacerea trebuie sa dureze 5 minute, pentru ca, altfel, blatul se usuca. Daca apar umflaturi pe el, sparge-le cu o furculita.

Pastreaza aluatul ramas

Daca faci o cantitate mare de aluat si nu il folosesti pe tot, il poti pastra in frigider timp de mai multe zile, acoperit sau invelit intr-o folie de plastic. Prin aceeasi metoda, poti pastra si blatul precopt, care poate fi si congelat. Astfel, cand ai pofta de o pizza savuroasa, nu trebuie decat sa il scoti din frigider sau congelator, sa ii pui toppingul si sa il pui in cuptor.

Sfaturi pentru o pizza reusita

Reusitele stau, de cele mai multe ori, in detalii, iar, acest lucru este valabil si in cazul prepararii de pizza. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa obtii o pizza perfecta:

  • daca utilizezi o tava metalica pentru coacere, incinge-o bine inainte de a aseza blatul, pentru ca acesta sa nu se lipeasca;
  • cerne faina prin sita inainte de utilizare, pentru ca blatul sa iasa pufos;
  • Intinde blatul cat mai subtire;
  • coace pizza la o temperatura inalta, intre 200 si 240 de grade C. Astfel, aluatul va ramane elastic si se va coace bine.
  • pentru topping, prepara sosul de rosii in aceeasi zi – aciditatea sa va fragezi blatul in timpul coacerii.

 

Pizza de casa este un adevarat deliciu, cu ajutorul caruia iti vei impresiona copiii sau musafirii. Nu uita ca preparatul se mananca la orice ora, in orice zi, in tot felul de versiuni, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta sa.

Despre autor

Lasă un răspuns