Achiziționarea unei mașini este un proces pe cât de lung, pe atât de complex. Cu multitudinea modelelor și ofertelor existente în piață, până a ajunge la cumpărarea celei mai bune variante pentru tine este necesar să parcurgi un drum lung.

Investiția pentru cumpărarea unui autoturism este una destul de mare și de aceea șoferii iau în considerare multe criterii atunci când se hotărăsc să facă asta. Vestea bună este că există numeroase oferte atât pentru mașinile second hand cât și pentru cele noi.

Pe lângă analiza fiabilității, a consumului, a prețului, a costului de întreținere, a modelului sau chiar a culorii mașinii, în primul rând șoferii trebuie să hotărască ce își doresc și ce i-ar avantaja cel mai bine: o mașină nouă sau o mașină second hand. 

Dacă bugetul nu este fix, probabil nu va fi un factor ce va influența procesul de achiziție. Astfel cei mai mulți dintre șoferi se vor îndrepta către cumpărarea unui model nou, din fabrică. Însă nici în acest caz, mașinile second hand nu ar trebui să fie total excluse, întrucât pe piață există destule variante de acest tip și chiar mai interesante decât autoturismele noi, în ceea ce privește raportul calitate-preț.

Așadar, ce să alegem? Mașini second hand sau mașini noi?

Ambele tabere prezintă atât avantaje cât și dezavantaje și ca să fii pe deplin mulțumit cu achiziția făcută, cel mai bine ar fi să le cunoști înainte de a lua o decizie finală.

  • O mașină nouă este cu siguranță mai scumpă, însă nu acesta este aspectul esențial, ci faptul că se devalorizează cu 25% încă din primul an de la achiziție. Dacă ai un buget destul de fix, dar îți dorești și calitate astfel încât să te poți bucura de toate beneficiile condusului, achiziționarea unei mașini deja rulate este varianta optimă pentru tine. Așadar, dacă îți dorești un model ce inițial nu ți-l poți permite, cu siguranță îl vei găsi într-o variantă puțin mai veche, dar pe care să poți să-l și plătești.
  • Spre deosebire de mașinile noi la care trebuie să aștepți și câteva luni de comandă până la a o conduce efectiv, în cazul mașinilor second hand, pe piață există o varietate de modele și mărci care sunt disponibile imediat. Le vei găsi și mult mai ușor, întrucât numai folosindu-te de Internet poți identifica sute de anunțuri de vânzare, din care cu siguranță vei găsi ceva potrivit și pentru tine. Pentru a putea filtra cât mai eficient anunțurile găsite online (pentru că acestea vor fi câteva mii în primă fază) îți recomandăm să folosești platforma cautimasina.ro, un agregator specializat care încorporează anunțuri online de vânzare pentru mașini second hand postate în peste 160 de site-uri de profil. Practic, vei găsi într-un singur loc toate anunțurile disponibile din piață. Ca să poți să selectezi doar ofertele care ți se potrivesc cu adevărat, platforma îți oferă posibilitatea de a completa câteva criterii de interes (modelul și marca mașinii, intervalul de preț pe care ești dispus să îl oferi, numărul de kilometri, tipul de combustibil) și îți va returna doar rezultatele care te vor ajuta. Mai mult, ai o secțiune specială prin care poți să evaluezi dacă prețul cerut pentru o mașină care te interesează se încadrează în prețul mediu al pieței sau este mult exagerat.
  • Mașinile noi beneficiază de o perioadă de garanție mai mare și costurile de întreținere sunt minime, de regulă vor exista doar costuri ce țin de revizii și consumabile, ceea ce te ajută să economisești și timp și bani. Pe de altă parte, o mașină mai veche cu siguranță va necesita mai multe vizite la service, existând o posibilitate mai mare ca aceasta să se strice mai des. În general, unui autoturism deja rulat trebuie să îi fie acordată o atenție mai mare din punct de vedere tehnic, astfel încât să fii sigur că poți să îl conduci în siguranță.
  • Tehnologia folosită de autoturismele noi este mult mai avansată decât în cazul celor deja rulate iar dotările de ultimă generație îți pot oferi un confort sporit în timpul condusului. Pe de altă parte, o marcă își păstrează dotările sau linia cu care și-a cucerit cumpărătorii mai mult timp și atunci, la aceeași marcă, dar care este second hand, găsești cu siguranță aceeași calitate și te încadrezi și în buget.

 

Despre autor

Lasă un răspuns