Telefonul mobil a devenit în așa măsură o extensie a vieții noastre, încât este aproape imposibil să concepem activitățile noastre fără acest dispozitiv. Fie că este vorba de muncă, distracție, joacă sau socializare, urmărire de evenimente sportive, culturale sau de familie, telefonul trebuie să fie suficient de performant pentru a acoperi cu succes toate aceste nevoi.

IOS, Android, Windows – alegerea sistemului de operare

Bătălia pentru utilizatori se dă, în principal, între platformele IOS – specifică produselor Apple – și Android – comună mai multor mărci precum Samsung, LG, Sony.

Cei care preferă IOS sunt adepții unui sistem de operare robust, care beneficiază de update-uri în mod constant și pentru o perioadă mare de timp. IOS este cel mai sigur sistem de operare, iar aplicațiile dezvoltate pentru el sunt stabile și asigură un nivel înalt de satisfacție al utilizării. Pe de altă parte, posibilitățile de adaptare și modificare sunt reduse, transmiterea de fișiere între dispozitive este adeseori imposibilă iar aplicațiile din alte surse decât App Store nu pot fi instalate. Este sistemul de operare care funcționează pe aproximativ un sfert din telefoanele inteligente.

Android este cea mai răspândită alegere (în peste 70% din telefoane), o platformă open-source, care s-a remarcat dintotdeauna printr-o posibilitate foarte mare de modificare și adaptare. Deși stabilitatea sistemului de operare a fost foarte mult îmbunătățită în ultimii ani, modul de operare și nivelul de securitate nu se ridică la nivelul IOS.

Sistemul de operare Windows Mobile este încercarea continuă a Microsoft de a se impune pe piața telefoanelor mobile încă din 2010, însă a rămas o platformă specifică unui număr redus de telefoane (Nokia). Există chiar și sisteme de operare bazate pe Linux (Ubuntu touch, Tizen), însă acestea sunt încă în stadiul incipient de dezvoltare.

Relevanța dotărilor hardware

Funcționarea impecabilă a aplicațiilor și a conexiunilor GSM, Wi-FI și Bluetooth sunt condiționate de prezența unui microprocesor de generație nouă – Snapdragon 855/865, Kirin, Exynos sau Mediatek Dimensity 1000 pentru telefoanele Android, respectiv A12, A13 și A14 Bionic pe seria Iphone – și a unei cantități suficiente de memorie RAM pentru operare multitasking și gaming. Dimensiunea din ce în ce mai mare a fișierelor multimedia impune un spațiu de stocare cât mai mare, 128 Gb devenind un prag minim în 2021.

Ce trebuie reținut este că alegerea unui telefon nu trebuie să fie condiționată de prezența unei anumite dimensiuni a memoriei RAM sau de o viteză anume a microprocesorului, cât mai degrabă de cât de bine este implementat sistemul de operare și de performanța acestuia în gestionarea resurselor.

Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este acela că, indiferent de modelul de telefon ales, accesoriile necesare pentru protecția acestuia împotriva deteriorărilor de orice natură – de pildă, huse de telefon pe Brandgsm.ro –  trebuie să fie utilizate împreună cu dispozitivul din primul minut.

Camera

Avansul tehnologic în domeniul camerelor foto de pe telefoanele mobile a depășit până și cele mai optimiste așteptări, reușind chiar eliminarea de pe piața a unui producător de camere foto compacte precum Olympus. În acest moment, camerele de pe telefoanele mobile sunt, de fapt, sisteme de camere specializate, triple sau cvadruple, cu rezoluții ce depășesc 100 Mpx, capabile de zoom optic și de reproducere a detaliilor la un nivel similar cu camerele DSLR.

Dacă fotografia și materialul video sunt o prioritate, cele mai bune telefoane din acest punct de vedere sunt: Samsung Galaxy S21 Ultra, Apple Iphone 12 Pro Max, Google Pixel 5 sau Huawei P40 Pro.

Ecranul

Minimul în ceea ce privește ecranul unui telefon în 2021 ar trebui să includă o rată de reîmprospătare de 60 Hz (recomandat 120 Hz), o rezoluție minimă 1080p și un grad înalt de protecție împotriva zgârieturilor sau șocurilor. Din nou, așa cum ne-au obișnuit de ani buni, bătălia se dă între titanii Samsung (Dynamic Amoled) și Apple (Super Retina XDR OLED), dar merită menționate și ecranele unor telefoane precum Oneplus 8 Pro (Fluid Amoled 120 Hz) sau Google Pixel 5 (OLED 90 Hz).

Autonomia bateriei

Un subiect sensibil, autonomia telefoanelor inteligente a fost întotdeauna punctul slab al acestora, atât din cauza slabei gestionări a consumului de energie, cât și a tehnologiei rudimentare de stocare a acesteia. Implementarea tehnologiei Li-Polimer, creșterea capacității bateriilor și mai ales implementarea unor aplicații software de management al consumului de energie au făcut posibilă o creștere a autonomiei ce permite utilizarea intensivă fără a fi necesară încărcarea pe durata unei zile întregi.

Alegerea unui telefon mobil nou poate fi un proces destul de dificil, mai ales dacă este condiționat de un anumit buget sau de anumite nevoi. Cel mai scump telefon nu este neapărat cel mai potrivit, iar achiziționarea ultimului model doar pentru a schimba un telefon achiziționat anul trecut poate fi dezamăgitoare, diferența de performanță fiind adeseori insesizabilă. Este important, așadar, să știi ce vrei.

Despre autor

Lasă un răspuns