Orele petrecute în clasă nu trebuie să fie plictisitoare, elevii pot fi atrași de materie prin diverse metode educaționale și de profesori carismatici. Acest lucru este valabil pentru toate materiile, inclusiv pentru ora de geografie. Îți spunem, în acest articol, cum trebuie să decurgă o oră de geografie pentru ca elevii să fie încântați. Există, din fericire, aplicații, platforme și instrumente educaționale interactive pe care elevii și profesorii le pot folosi în cadrul orelor de geografie.

 

Folosirea atlaselor geografice

Pot fi folosite, la clasă, cele mai frumoase atlase care există pe piață. Oferta este bogată, profesorul de geografie poate oferi indicații elevilor ce atlase geografice pot consulta, sau chiar pot exista în clasă atlase pe care copiii să le poată studia atunci când au nevoie de informații.

 

Tur geografic virtual

În timpul orei de geografie se pot realiza tururi virtuale de descoperire a Cosmosului cu ajutorul ochelarilor VR (virtual reality) și cu ajutorul unei aplicații Google Expeditions. Este vorba de fapt despre instrumente de predare și învățare care folosesc realitatea virtuală pentru a face călătorii și pentru a explora spații. Orele de geografie pot deveni astfel adevărate aventuri în cursul unor tururi ale realității virtuale.

 

Folosirea aplicației Google Earth

O simplă aplicație, cum este Google Earth, poate ajuta mult la ora de geografie din următoarele motive:

  • se poate naviga oriunde pe Terra.
  • se pot explora orașele la pas.
  • se pot vizita locuri sălbatice, prin intermediul sateliților.
  • pe poate naviga pe oceane.
  • elevii pot explora condiții meteo, condiții de trafic.
  • se pot face tururi ale marilor metropole.
  • se poate pătrunde în junglă sau în zone care nu sunt accesibile ochiului.

 

Aplicația MapMaker

MapMaker este o aplicație care permite accesul la o serie de hărți globale tematice. Nu trebuie descărcat nimic pe computer, hărțile se pot vizualiza online. Poate fi vorba despre temperatura apei oceanului, vegetație, cutremure, erupții vulcanice, populație, plăci tectonice. Se pot corela datele dintr-o anumită regiune (poluare, populație, economie, floră și faună). De asemenea, foarte important, se pot face screenshoturi pentru ca elevii să păstreze ceea ce au lucrat deja.

 

Stellarium

Stellarium este o altă aplicație interesantă care se poate folosi la ora de geografie, mai ales dacă elevii sunt pasionați de astronomie. Această aplicație este un simulator de astronomie, se poate descărca pe computer sau pe telefon, dar există și o variantă online pe care se poate lucra și care nu necesită instalare. Cu Stellarium se poate naviga printre stele, se pot vedea constelații, stele, galaxii, planete. Foarte interesant, se pot vedea stelele și în timpul zilei.

 

Inkscape

Inkscape este o aplicație gratuită de desenat care trebuie instalată în computer. Poate fi folosită în cartografie, dar și pentru a realiza hărți (schițe). Se poate folosi o hartă sau o imagine satelitară și se pot desena peste ea principalele elemente geografice (lacuri, vulcani, munți). Ulterior se poate șterge harta de pe fundal și rămân numai elementele adăugate de elevi.

 

Mozaweb

Mozaweb este o platformă foarte interesantă și foarte atractivă pentru elevi la orele de geografie, pentru că există aici o serie de filmulețe, simulări 3D, planșe. Pe această platformă se pot, de exemplu, modela activitatea vulcanilor. Se poate vizualiza activitatea unui vulcan care explodează. Este o platformă captivantă pentru micii geografi și se pot face teme interesante, inclusiv pentru acasă.

 

Images of change

Planeta este într-o continuă schimbare. Elevii pot să înțeleagă acest lucru mai bine dacă folosesc o aplicație de vizualizare corelată a unor imagini satelitare. Este o aplicație utilă care ajută la urmărirea evoluției peisajului dintr-o anumită regiune: defrișări, topirea ghețarilor, urbanizare, incendii, evoluția albiei unui fluviu, creșterea nivelului oceanului planetar.

 

Există așadar multiple modalități prin care profesorul de geografie poate face ora mai atractivă și interactivă, arătând elevilor cum se pot folosi anumite instrumente pentru a afla mai multe despre mediul înconjurător și despre planetă în general.

Despre autor

Lasă un răspuns