Recompensele pentru pisici sunt acele mici „cadouri” alimentare pe care le oferi animalului tău, pentru a-l răsplăti sau a-ți arăta afecțiunea față de el. Totodată acestea pot fi folosite ca suplimente pentru diversificarea alimentației, însă niciodată nu trebuie să înlocuiască hrana zilnică, ci doar să o completeze. Nu în ultimul rând, recompensele pentru pisici pot avea și rol funcțional, ajutându-le, de exemplu, să elimine părul pe care îl înghit atunci când își fac toaleta.

Pentru că oferta din farmaciile veterinare și pet shop-uri este una foarte variată, poate fi dificil să alegi cele mai bune recompense pentru pisoiul tău, așa că îți vom arăta cum trebuie să procedezi.

 

Criterii de luat în seamă în administrarea recompenselor

Recompensele cele mai sănătoase sunt acordate ținând cont în primul rând de caracteristicile animalului căruia vrei să i le oferi, astfel încât acestea să corespundă nevoilor sale.

  • Greutatea – dacă pisica ta are deja câteva kilograme în plus pentru că își petrece timpul în casă, nu ai vrea ca recompensa pe care i-o oferi să o „ajute” să ia și mai mult în greutate. În acest caz, poți să-i oferi recompense din carne deshidratată, care sunt savuroase și au puține calorii. Dacă pisica are o viață activă și un corp suplu, poți să-i oferi recompense dulci, care îi oferă mai multă energie. În cazul în care pisica a depășit deja stadiul de supraponderabilitate și deja a ajuns obeză, este recomandat să nu îi mai oferi recompense o vreme și să te preocupi mai mult să o aduci la o greutate normală.
  • Vârsta – pentru pisicile tinere, până la trei ani, se recomandă în special recompensele naturale din carne deshidratată. Acestea sunt ușor digerabile, fiind perfect potrivite pentru sistemul lor digestiv care nu a ajuns încă la o maturitate deplină. În cazul lor, sunt de evitat recompensele cu carne tocată, creme, conservanți sau alți aditivi. Nici pentru animalele ajunse la maturitate nu sunt foarte recomandate astfel de produse, care pot provoca probleme digestive sau alergii.
  • Cantitatea – cm spuneam mai devreme, recompensele nu trebuie să înlocuiască mesele zilnice și nici să fie oferite în mod exagerat. Medici veterinari recomandă ca acestea să reprezinte un procent cuprins între 5% și 10% din hrana zilnică. Administrate în cantitate mai mare, vor duce la îngrășare și nici nu vor mai avea efectul stimulativ pentru care sunt administrate.

 

Sub ce formă pot fi recompensele

Consistența, gustul și forma sunt alte elemente de care trebuie să ții cont când alegi recompensele pentru pisica ta, iar experiența a dovedit că există câteva categorii de produse cu care nu poți da greș.

  • Biscuiți – pisicilor le plac gustările crocante, de aceea biscuiții se numără printre recompensele preferate. Aceștia pot fi găsiți sub diferite forme și arome, astfel că poți încerca mai multe combinații pentru a-ți surprinde de fiecare dată pisica.
  • Ciocolată pentru pisici – e știut faptul că ciocolata destinată consumului uman le face rău animalelor de companie din cauza unei substanțe care, pentru câini și pisici, e toxică. Totuși, dacă nu vrei să îți privezi pisica de plăcerea de a savura o bucată de ciocolată, poți să-i oferi o astfel de recompensă produsă special pentru animale. Ciocolata pentru pisici nu conține acea substanță periculoasă, însă are același gust delicios pe care animalul îl va adora.
  • Dropsuri – sunt mici drajeuri cu diverse arome și compoziții, fiind gândite în special pentru a diversifica alimentația pisicii. Poți opta între dropsuri cu vitamine, cu ciocolată, cu lapte sau cu brânză, ideal fiind să oferi pisicii din fiecare câte puțin, pentru a vedea și care sunt preferințele ei.

 

Așadar, acum știi exact ce trebuie să iei la următoarea vizită la pet shop, iar pisica ta va aprecia în mod deosebit surpriza pe care i-o oferi.

Despre autor

Lasă un răspuns