Plicul este unul dintre cele mai folosite produse de papetarie, chiar daca in zilele noastre scrisorile nu mai sunt uzuale si plicurile servesc mai mult pentru sigilarea sau trimiterea unor documente. Cu toate acestea, istoria plicurilor este foarte interesanta si merita stiuta, macar pentru stimularea culturii generale. In plus, intotdeauna este bine sa ai in casa cateva plicuri pentru ca niciodata nu stii cand poti avea nevoie de ele.

Plicurile au fost inventate acum patru mii de ani

Babilonienii au inventat in urma cu patru mii de ani plicurile, insa fireste, ele nu aratau ca cele din prezent. In primul rand ele nu erau confectionate din hartie, ci dintr-un lut care trebuia lasat la copt. Lutul se modela in functie de tablita pe care trebuia sa o infasoare, astfel ca procesul dura destul de mult si necesita multa rabdare. Acest plic semana mai mult cu un dosar din zilele noastre si scopul sau era sa sigileze continutul pentru a nu fi vazut de alte persoane decat destinatarii. Cel mai interesant este faptul ca atunci cand plicul cu respectivul continut ajungea la persoana potrivita, aceasta trebuia sa sparga lutul pentru a afla mesajul.

 

In prezent, plicul este confectionat din hartie si ar trebui sa fie nelipsit din orice locuinta. Trebuie sa ai un set de plicuri atat acasa, dar mai cu seama la birou, deoarece inca se practica trimiterea documentelor invelite in plicuri, in ciuda digitalizarii si a tehnologizarii proceselor de transfer.

Plicul din hartie era considerat un lux in trecut

De-a lungul istoriei scrisorile au avut un rol foarte important deoarece erau printre putinele metode prin care oamenii aflati la distanta puteau sa comunice. Cu toate acestea, plicurile din hartie nu erau accesibile oricui, ci mai cu seama oamenilor instariti. Cei care nu aveau posibilitatea de a cumpara plicuri erau nevoiti sa impatureasca scrisorile si sa le trimita in aceasta forma. Plicurile erau utilizate in special de aristocrati si de alte persoane din clase sociale privilegiate.

Evolutia tehnologiei a determinat automatizarea procesului de creare a plicurilor

Odata cu evolutia tehnologiei, oamenii au gasit tot mai multe metode de a-si simplifica munca si, implicit, viata. Acest lucru se aplica si in ceea ce priveste procesul de creare a plicurilor, pentru ca in jurul anilor 1800 au fost inventate masinarii cu ajutorul carora impaturirea plicurilor a inceput sa se faca automat, mult mai rapid si mai eficient.

 

Masina de impaturit plicuri a fost urmata de o alta inventie foarte utila: masina de lipit plicuri. In acest mod, doar in cateva secunde sute de plicuri sunt gata pentru a fi puse in vanzare. In prezent, sute de miliarde de plicuri sunt confectionate anual si utilizate in toate industriile.

 

Istoria plicurilor este una foarte interesanta pentru ca de-a lungul timpului acestea au avut o mare importanta. Multe evenimente importante din trecut sunt legate de confidentialitatea informatiilor, iar in vremurile acelea un sigiliu sau orice alta metoda de a ascunde anumite mesaje era esentiala.

Pe de alta parte, plicul era si un simbol al claselor sociale privilegiate pentru ca nu erau accesibile chiar oricui, deci erau o marca a bogatiei si a luxului.

Chiar daca tehnologia interfereaza tot mai mult cu activitatile de zi cu zi, unele lucruri au ramas neschimbate. Utilizarea plicurilor este o constanta chiar si in marile companii ale lumii pentru transmiterea, de cele mai multe ori, de documente originale foarte importante.

In prezent, plicurile sunt confectionate intr-o multitudine de forme, culori si dimensiuni, astfel ca sunt utile intr-o gama ampla de situatii.

De asemenea, plicurile raman o marca seriozitatii si a credibilitatii, deoarece au rolul de a sigila anumite acte, asa ca solemnitatea este mult mai mare decat in cazul trimiterii unui e-mail sau a oricarui alt tip de mesaj digital, adica intr-un mod dealtfel destul de impersonal.

 

Despre autor

Lasă un răspuns