Pardoselile moderne au început să apară, treptat, și în clădirile noastre, fiind alese pentru multitudinea de caracterisici inovatoare pe care le aduc. Dacă fiecare material de acoperire pentru pardoseli și-a avut timpul lui, iată că acum a venit rândul acoperirilor pe bază de vinil sau linoleum să fie la modă. Ce ar trebui să alegi între vinil și linoleum și care sunt diferențele dintre cele două materiale? Iată câteva dintre aceste caracteristici, pe care ar fi bine să le știi.

Acoperiri cu linoleum

Acoperirile cu linoleum nu ne sunt străine, deoarece aceste produse atât de căutate sunt folosite în blocurile de locuințe de acum mai bine de 40 de ani. Linoleumul este un material foarte rezistent, dovadă și faptul că în unele locuințe încă „supraviețuiește“. Firește, însă, variantele moderne de linoleum sunt cu mult îmbunătățite, la fel ca și cele din vinil, precum cele de la Tarkett Romania, având caracteristici superioare de elasticitate și rezistență.

Linoleumul este un material natural, prietenos cu mediul dar și cu omul, fiind un material biodegradabil. Pe scurt, acest lucru înseamnă că el se poate degrada în timp fără să afecteze mediul înconjurător.

O caracteristică foarte importantă a acestor tipuri de acoperiri este aceea că oferă suprafețe antistatice, adică praful nu se va depune cu ușurință. Pe de altă parte, materialul este antibacterian, lucru care înseamnă că aceasta este și o pardoseală pe care o putem folosi fără probleme în cazul locuințelor cu animale sau copii.

Linoleumul se poate curăța cu ușurință, atât prin mijloacele obișnuite, cât și cu produse specifice pentru curățat, precum mopul cu aburi, fără a fi, însă, deteriorată suprafața. Important este faptul că linoleumul este și economic, deoarece nu vei avea nevoie de cantități mari de energie, apă sau detergent pentru a-l curăța.

Pardoseli din vinil

Ca și în cazul linoleumului, chiar și pardoselile din vinil sunt ușor de curățat, sunt antimicrobiene, antibacteriene și antistatice, iar acest lucru le face utilizabile chiar și în cazul persoanelor care suferă de alergii sau astm.

Vinilul este, de fapt, o pardoseală stratificată, fiind alcătuită din straturi de PVC. Acest material oferă nenumărate avantaje, iar unul dintre acestea este durabilitatea și rezistența în timp, comparativă chiar cu a linoleumului. Ambele produse au o durată mare de viață, în funcție de gradul de uzură și de utilizare, însă, producătorii garantează o durată de viață de cel puțin 20 de ani. Vinilul se poate monta cu ușurință, aproape fără rosturi și îmbinări, lucru care îl face să devină o pardoseală sigură, care nu își pierde frumusețea în timp.

Adesea, se face confuzie între cele două tipuri de pardoseli, lumea considerând, în mod eronat, că vinilul este același cu linoleumul. În realitate, cele două tipuri de pardoseli sunt distincte atât prin prisma materialelor din care sunt realizate, cât și din punct de vedere al avantajelor.

Ambele tipuri de pardoseli se pretează foarte bine atât în cazul locuințelor personale (în băi, bucătării sau holuri), cât și în spații comerciale, birouri, showroomuri sau alte astfel de tipuri de facilități. Aceste pardoseli pot fi folosite cu succes chiar și în domeniul medical, în clinici sau spitale, în cabinete sau săli de așteptare, îndeosebi, datorită faptului că pot fi curățate și igienizate cu maximă ușurință.

Dacă te gândești să schimbi pardoseala din locuința ta, dar nu știi ce să alegi, sau, poate, vrei să schimbi ideea de gresie și faianță, alege vinil sau linoleum care vor oferi casei tale o nouă imagine a frumuseții.

Despre autor

Lasă un răspuns