Nu există un răspuns unic la această întrebare, însă dacă ai ajuns să citești acest material, înseamnă că te interesează să afli care sunt criteriile după care ar trebui să stabilești dacă anvelopele tale trebuie schimbate sau nu. Există un consens general în ceea ce privește durata de viață a unei anvelope de calitate. Acestea, spun specialiștii auto, trebuie înlocuite la aproximativ șase ani, dacă sunt uzate, și nu mai târziu de zece ani, indiferent de aspectul acestora.

Înainte de a-ți explica metodele prin care poți determina momentul potrivit pentru a comanda un set de anvelope noi pentru mașina ta, trebuie să mai știi că fiecare pneu în parte este diferit de altele și că producătorii din domeniu specifică pe lateralul cauciucului anul fabricației acestuia, dată după care te poți ghida.

În general, cel mai bun mod de a prelungi viața anvelopelor și de a-ți menține familia sau pasagerii în siguranță atunci când călătorești este le întreții corespunzător. Iată câteva sfaturi în acest sens.

Urmărește starea benzii de rulare

Multe anvelope au indicatori de uzură a benzii de rulare reprezentate prin striații mici pe lateralul pneurilor, care arată când anvelopa este uzată până la nivelul de înlocuire. O anvelopă este considerată nesigură și ar trebui schimbată după ce banda de rulare a acesteia este uzată mai mult de 1,6 mm, conform legii care se aplică atât în România, cât și în majoritatea țărilor din Europa.

Iată cum poți verifica dacă profilul anvelopelor tale este încă unul potrivit pentru a conduce în siguranță și pentru a nu risca o amendă:

  • parchează mașina pe un loc drept, fără denivelări

  • trage frâna de mână

  • întoarce volanul la 45 de grade, la dreapta și la stânga, pentru a avea o vedere bună asupra anvelopelor înainte de a le verifica

  • observă cu atenție striațiile de care aminteam mai sus și decide dacă e cazul să investești într-un set de anvelope nou sau nu.

Condu cu presiunea optimă în anvelope

Pentru a asigura o uzură uniformă, producătorii de pneuri și companiile auto recomandă proprietarilor de vehicule să își verifice lunar presiunea în anvelope. Presiunea ar trebui să fie la nivelul recomandat de producătorul vehiculului, care se găsește de obicei inscripționată pe pragul mașinii sau în manualul autoturismului. O modalitate rapidă și ușoară de a verifica presiunea în anvelope este cu un manometru portabil, pe care îl poți cumpăra de la aproape orice magazin de piese auto.

În anumite benzinării, poți regla presiunea roților, urmând, desigur, indicațiile producătorului auto. Cel mai bine este să verifici presiunea roților când acestea sunt reci, pentru o valoare exactă. Cu alte cuvinte, poți face asta dimineața, înainte să te urci la volan.

Fă geometria roților

Ideal ar fi ca atunci când îți cumperi anvelope noi să treci cu mașina prin service pentru o geometrie a roților, imediat după ce le-ai montat. Fără o echilibrare corectă a roților, cauciucurile tale se vor uza neuniform, la fel și plăcuțele sau discurile de frână, așa că vei ajunge să fii nevoit să le schimbi mai des decât ar fi cazul.

Echilibrarea roților o poți face în aproape orice vulcanizare sau service auto.

Dacă vei pune în practică toate sfaturile primite mai sus, cauciucurile tale vor fi păstrate într-o stare foarte bună între șase și zece ani, în funcție de stilul tău de condus. Iar dacă vrei să îți comanzi un set de anvelope 215 65 R16C de cea mai bună calitate o poți face oricând online.

Drumuri bune!

Despre autor

Lasă un răspuns