Prezenţa unui şemineu într-o casă sporeşte senzaţia de nobleţe şi confort. Dacă, la început, era utilizat ca sursă de energie termică, în prezent, este integrat, ca element de design, în diverse stiluri arhitectonice. În timp ce şemineele tradiţionale au nevoie de un spaţiu mult mai mare şi o nişă dedicată pentru evacuarea fumului, în locuinţele moderne poate fi montat cu uşurinţă un şemineu electric, cu toate avantajele estetice disponibile. Iată cum poţi integra acest dispozitiv în designul casei tale.

Elementul central al camerei de zi

Şemineul face parte din acel tip de amenajări care devin piese centrale ale camerei. De îndată ce intri într-o încăpere în care există un şemineu, ştii cine este protagonistul. Ţine cont de acest lucru şi organizează toate celelalte elemente de decor în jurul lui. Fie că există un perete întreg de fum, în cazul focurilor tradiţionale, sau doar o nişă, în care va fi integrat un echipament electric, toate celelalte vor gravita. Orice model ai alege, trebuie să ţii cont de dubla utilitate a unui şemineu: căldură şi design.

Pe peretele cu mobila şi televizorul

Amplasarea directă a şemineului pe peretele central al camerei de zi sau a dormitorului are mai multe beneficii. În primul rând, degajă căldura necesară, atunci când este pus în funcţiune, pentru cei care stau pe canapea, pe fotolii sau în patul matrimonial. Ţine cont, însă, şi de faptul că şemineul nu va funcţiona în permanenţă. Aşadar, nu trebuie să iei în calcul doar frumuseţea focului care arde într-o seară răcoroasă, ci şi perioada, mai lungă, când este scos din uz. Din acest motiv, şemineul trebuie integrat perfect cu restul obiectelor de mobilier sau decorative. Marele avantaj al unui echipament electric modern este acela că poate fi folosit drept suport pentru televizor. În cazul şemineelor tradiţionale, cu lemne arse, instalarea televizorului deasupra era imposibilă, din cauza focului şi a coşului de evacuare. Acum, acest neajuns a fost depăşit, iar plasma ta poate trona pe perete, deasupra unui şemineu electric.

Amenajează un spaţiu aparte

Atunci când aşezi şemineul într-un colţ al camerei, acesta devine elementul central în jurul căruia poţi organiza un spaţiu special, distinct de restul livingului. Poate fi înconjurat de o canapea, de un şezlong ori fotolii și de o măsuţă de cafea. În faţa lui, îţi poţi petrece serile citind o carte, savurând un pahar cu vin sau un ceai fierbinte, în pauza de relaxare şi deconectare de grijile zilei.

Delimitează camerele

O idee modernă este integrarea şemineului electric în peretele ce separă două camere. Spre exemplu, un şemineu cu două feţe poate fi încastrat în partea de jos a bibliotecii din camera de zi, cu vedere laterală de pe hol, înainte de a intra în cameră. Dacă alegi un şemineu cu trei feţe, îl poţi încastra într-un perete fals de delimitare a livingului deschis, cu vedere la foc de orice parte a zidului te-ai afla.

Beneficiile instalării unui şemineu sunt numeroase, începând de la sporirea confortului termic până la îmbunătăţirea aspectului locuinţei tale. Ţine cont de câteva reguli de bază, în ceea ce priveşte integrarea acestei surse de foc în interior, şi bucură-te de toate aceste avantaje. Cu ajutorul unui şemineu electric, uiţi de grija depozitării lemnelor şi de pericolul gazelor arse şi te bucuri de sunetul specific înregistrat la calitate înaltă. Este varianta mult mai economică şi prietenoasă cu mediul înconjurător şi poate fi integrat mult mai uşor în designul casei tale.

Despre autor

Lasă un răspuns