Sinuzita reprezintă infecția și inflamația sinusurilor paranazale și este cauzată de o infecție virală, fungică sau bacteriană, iar uneori de alergii, polipi sau infecții dentare. Sinusurile paranazale sunt spații goale situate în jurul cavității nazale și sunt în număr de 4 perechi. Sinusurile frontale se află deasupra ochilor, sinusurile maxilare se găsesc sub ochi, sinusurile etmoidale sunt situate între ochi, iar cele sfenoidale, în spatele ochilor.

 

Sinuzita poate apărea la orice vârstă. Aceasta poate avea două forme: acută și cronică. Sinuzita acută se manifestă brusc și durează de la câteva săptămâni, până la 3 luni. Sinuzita cronică durează câteva luni, însă pot exista perioade în care nu se manifestă, iar apoi simptomele revin. Iată cum recunoști sinuzita și când trebuie să mergi la medic.

 

Cauze si factori de risc

Sinuzita apare în general după o răceală comună, având la origine același virus. Așadar, sinuzita are drept cauză frecventă infecțiile virale. Alte cauze ale sinuzitei pot fi infecțiile bacteriene și cele fungice. Factorii care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune sunt:

 

 • Reacții alergice
 • Polipi
 • Rinită
 • Deviația de sept
 • Imunitate scăzută
 • Sindroame imunodepresive
 • Traumatisme nazale
 • Fumatul pasiv și activ
 • Mediul poluat
 • Infecțiile dentare
 • Fibroza chistică

 

Simptome

Sinuzita provoacă anumite simptome ușor de recunoscut:

 

 1. Durere la nivelul sinusurilor

 

Cel mai frecvent simptom al sinuzitei este durerea la nivelul sinusurilor. Deoarece acestea se situează în jurul nasului și ochilor, durerea se va localiza la acest nivel. Inflamația sinusurilor pune presiune pe țesuturile din jur, ceea ce provoacă durerea. Durerile sinusurilor se pot extinde la către frunte și cap, către urechi, obraji sau dinți.

 

Toate aceste simptome sunt mai intense dimineața, după ce pe timpul nopții s-au acumulat lichide.

 

 1. Congestie nazală

 

Congestia nazală sau nasul înfundat apare tot din cauza inflamației sinusurilor. Acest simptom împiedică respirația normală și simțul olfactiv.

 

 1. Secreții nazale

 

Infecția la nivelul sinusurilor provoacă acumularea de lichid care ulterior este eliminat prin secreții nazale. Acestea pot avea culoarea galbenă sau verzuie, sau pot fi tulburi.

 

 1. Tuse

 

Secrețiile nazale nu sunt eliminate întotdeauna prin fosele nazale. Acestea se pot scurge și în spatele gâtului, mai ales pe timpul nopții, ceea ce cauzează tusea persistentă, iritația gâtului și problemele de somn. Poziția orizontală din timpul somnului favorizează scurgerea acestor lichide în gât. De aceea, în acest moment simptomele devin mai supărătoare.

 

 1. Disconfort și durere în gât

 

Scurgerea secrețiilor în spatele gâtului produce o senzație de mâncărime sau de gâdilare, însă acestea pot avansa până la stadiul de durere. Odată cu trecerea săptămânilor, mucusul ajunge să irite gâtul, ceea ce provoacă durere.

Când sa mergi la doctor

Este important să mergi la doctor dacă:

 

 • Simptomele sunt severe;
 • Apare febra;
 • Manifestările bolii nu se ameliorează într-o săptămână;
 • Medicamentele analgezice nu ameliorează durerea;
 • Infecția reapare frecvent.

Tratament

Tratamentul este prescris de către medicul ORL-ist. Este important să tratezi sinuzita corespunzător, pentru a evita complicațiile pe termen lung (cum ar fi faringo-amigdalita).

 

Tratamentul poate consta în administrarea de medicamente care să amelioreze simptomatologia. Se administrează analgezice pentru dureri, antiinflamatoare și decongestionante. Decongestionantele nazale sunt cele mai utilizate. Acestea se găsesc sub formă de spray și se pulverizează în cele două orificii ale cavității nazale – găsești Biorinil pe sensiblu.com. Se pot administra antibiotice, atunci când boala are la bază o infecție bacteriană. Uneori, sunt prescrise și remedii naturiste.

 

Este important să te odihnești în această perioadă, să eviți fumatul pasiv și activ, să te hidratezi și să mănânci sănătos. Spălarea nasului cu apă sărată te poate ajuta să ameliorezi congestia în mod natural.

 

În concluzie, sinuzita este o afecțiune destul de frecventă, care reprezintă deseori o complicație a răcelii. Un stil de viață sănătos te poate ajuta să-ți întreții imunitatea și să ții departe infecțiile.

Despre autor

Lasă un răspuns