Cu siguranță, te-ai întrebat, cel puțin o dată în viață, care sunt cele mai potrivite tipuri de locuințe. Adesea, alegerea se face între case pe pământ și apartamente de bloc, sau imobile cu etaj sau fără. Dacă la prima întrebare putem răspunde clar că o casă pe pământ este mult mai avantajoasă decât un apartament la bloc, a doua întrebare necesită explicații suplimentare. Iată ce elemente ar trebui puse în balanță, dacă vreodată, vrei o casă cu etaj sau una la sol.

Mai mult spațiu în casele cu etaj

Casele cu etaj reprezintă, în mod cert, viitorul în ceea ce privește proiectarea, execuția și amenajarea imobilelor de locuit. Acest lucru se întâmplă deoarece tendința în domeniul construcțiilor este aceea de a limita, pe cât posibil, spațiul construit în plan orizontal, având ca alternativă construirea în plan vertical. Etajarea construcțiilor oferă dublul spațiului util construit față de o casă la sol, spațiu care se dovedește a fi de folos, mai ales în cazul familiilor numeroase. Așa cum este și firesc, o casă cu etaj va avea costuri suplimentare față de una la sol, însă, acestea reprezintă, de fapt, avantaje în plus, dacă privești îndeaproape.

Mai multe necesități la o casă cu etaj

O casă cu etaj va avea nevoie de scări interioare care să asigure accesul la nivelul superior. Acestea trebuie realizate din materiale rezistente și durabile. Pentru treptele de scari există o plajă vastă de materiale din care poți alege, însă, la o casă cu etaj se pretează cel mai bine piatra naturală. Chiar dacă vine cu un plus de greutate, aceasta va fi luată în calcul în etapa de proiectare, lucru care va conduce către armări suplimentare și, implicit, un nivel de rezistență ridicat.

Costuri mai mici la casele la sol

Casele la sol prezintă avantaje la nivel de costuri, în mare datorate tocmai suprafeței diminuate. Căldura, utilitățile dar și curățenia spațiului sunt strâns legate între ele, deoarece la o casă cu etaj acestea vor costa aproape dublu. Totuși, acest lucru nu constituie un inconvenient, deoarece tehnologiile moderne permit folosirea unor aparate, echipamente și dispozitive care economisesc energia.

Casele cu etaj permit mansardarea eficientă

Pe lângă spațiul pe care îl câștigă prin etajul superior, proiectarea oferă și posibilitatea de a crea o minicamera chiar deasupra ultimului nivel. Aceasta poate fi folosită ca dressing, sală de lectură sau chiar ca o cameră pentru copii, mai ales dacă este mobilată eficient și dacă i se asigură ventilarea corectă. Din fericire, poți găsi o gamă amplă de ferestre pentru mansardă, cu poziționare în orice unghi, astfel încât camera să aibă asigurată ventilația, dar și protecția față de mediul exterior.

Casele cu etaj se pretează foarte bine conceptului de A home

A Home sau casa în formă de A este deja un concept care a început să fie cunoscut nu doar la nivel arhitectural ci și în ceea ce privește beneficiile constructive. O casă cu etaj se pretează foarte bine acestui concept, deoarece oferă și spațiul dorit și funcțiunile unei case la sol.

 

Indiferent de varianta aleasă, este lesne de înțeles că locuința potrivită nu înseamnă neapărat o casă etajată sau nu, ci un spațiu confortabil și sigur de care să te poți bucura în tihnă.

Despre autor

Lasă un răspuns