Anvelopele sunt acele componente ale autovehiculului care susțin greutatea acestuia și asigură tracțiunea pe suprafața pe care trebuie să ruleze. Acestea sunt, așadar, părți esențiale ale funcționării optime și în condiții de siguranță a unui autovehicul, iar calitatea lor determină experiența utilizării. Cu alte cuvinte, manevrabilitatea, accelerarea optimă, distanța de frânare depind exclusiv de performanța oferită de pneurile de calitate.

Alegerea corectă impune cunoașterea și îndeplinirea unor condiții specifice, astfel încât să te poți bucura de călătorii confortabile și sigure în automobilul personal. Am selectat mai jos informațiile de care ai nevoie în demersul de a detecta anvelopele potrivite.

Anvelope premium

Indiferent că vorbim de cele destinate sezonului rece, all season sau de modelele pentru vară, pneurile din această categorie reprezintă maximul calitativ pe care industria de profil îl oferă. Producători de marcă, precum Michelin, Pirelli, Continental, Dunlop, se întrec în propuneri ce includ cele mai performante tehnologii, pentru a obține cea mai bună experiență într-un autovehicul.

Sunt anvelopele cu cea mai bună tracțiune, cele mai mici distanțe de frânare, fiind și cele mai silențioase. Pot avea un randament kilometric foarte bun și asigură reducerea consumului de combustibil, în funcție de automobilul căruia sunt destinate și de stilul de condus. Datorită faptului că aduc asemenea beneficii, sunt și cele mai scumpe produse din această gamă.

Anvelope mid-range

Reprezintă compromisul dintre calitatea oferită și preț, fiind de obicei alegerea celor care își doresc o calitate apropiată de cea premium. Sunt o alegere excelentă pentru mașinile de familie, pentru care nu se caută neapărat performanțe sportive, ci mai degrabă:

  • Siguranță;
  • Confort;
  • Randament kilometric bun;
  • Economie de combustibil.

Cele mai cunoscute mărci în această gamă sunt BFGoodrich, Hankook, Nokian, care se găsesc în majoritatea ofertelor furnizorilor români de profil.

Anvelope de buget

Așa cum sugerează și numele, acestea sunt varianta cea mai ieftină din clasificarea generală și se adresează cumpărătorilor care, pentru un cost redus față de primele pe listă, doresc pneuri noi mai degrabă decât uzate. Cu performanțe decente încadrabile în categoria primului preț, acest tip de produse constituie soluția preferabilă unei achiziții de anvelope deja folosite, ce pot ascunde vicii care să pericliteze siguranța deplasărilor. Mărci cunoscute din această gamă sunt: Tigar, Viking, LingLong.

Caracteristici de urmărit

Există mai multe aspecte utile de luat în considerare atunci când dorești să alegi anvelope de calitate:

  • Marca și gama – reputația celor de renume s-a construit în timp, pe baza experiențelor pozitive ale utilizatorilor; producătorii respectivi investesc masiv în cercetare-dezvoltare și tehnologii de fabricație, pentru a putea furniza cea mai bună calitate;
  • Data fabricației – prezentă pe lateralul anvelopei, la indicativul DOT; cu cât data fabricației este mai apropiată de data achiziționării, cu atât mai bine;
  • Review-urile și analizele comparative – din opiniile utilizatorilor și chiar din articolele plătite de către producătorii sau distribuitorii de pneuri poți afla suficiente informații pentru a găsi anvelopele optime;
  • Compatibilitatea cu automobilul – anvelopele trebuie să fie potrivite cu tipul de autovehicul pe care vor fi instalate, cu modalitatea acestuia de rulare, cu trasele și cu zona de destinație; un automobil cu valențe sportive nu-și va putea etala performanțele decât în condițiile achiziționării unui set de anvelope premium sport, așa cum o mașină de teren nu va putea funcționa optim în condiții off-road decât echipată cu astfel de anvelope, nu cu pneuri pentru stradă.

În ceea ce privește depozitarea, pe o perioadă mai îndelungată sau în condiții improprii anvelopele „îmbătrânesc”, iar performanțele lor nu se mai ridică la nivelul celor indicate de producători. De aceea, este recomandat să le schimbi atunci când nu mai dau randament, nu doar în funcție de sezon.

Este indicat să investești în calitate? Dacă urmărești siguranța maximă în călătorii, performanța reală a mașinii, un randament kilometric optim și consum scăzut de carburant, răspunsul este, fără îndoială, DA!

 

Indiferent de situație, caută profesioniștii care te pot îndruma indiferent de sezon – pentru anotimpul cald, de exemplu, găsești anvelope de vară 195 65 R15 la Autobon și poți profita să le adresezi întrebări despre modelele pentru iarnă. Oricare ar fi decizia ta, amintește-ți că fiecare traseu pe patru roți poate fi o bucurie sau un stres, iar calitatea componentelor face diferența în final.

 

Despre autor

Lasă un răspuns