In zilele noastre, cartile de parenting ocupa un loc de cinste in bibliotecile adultilor care, odata deveniti parinti, isi doresc sa inteleaga mai bine nevoile si universul emotional al copiilor. Din fericire, numarul tot mai mare de carti de parenting care sunt publicate, anual, de catre diversi experti ai domeniului, ofera posibilitatea fiecarui adult de a selecta acele lecturi cu care rezoneaza si care, cel mai important, il ajuta sa constientizeze ca este esential sa aiba o relatie functionala cu cel mic inca din prima copilarie.

Fie ca urmeaza sa devii parinte, ca esti proaspat parinte sau ca iti doresti sa incepi sa intelegi mai profund unele aspecte din relatia pe care o ai cu copilul tau, suntem convinsi ca in articolul de astazi vei gasi cel putin o recomandare de carte pe care vei dori s-o citesti.

Acestea fiind spuse, iti prezentam in continuare 3 dintre cele mai bune carti de parenting care, odata citite, te pot ajuta sa incepi sa faci adevarate schimbari in relatia cu copilul tau.

 

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman

Nevoia psihologica de a fi pretuita, de a fi iubita reprezinta una dintre cele mai importante nevoi ale fiintei umane, care se manifesta inca din copilarie. Pentru ca un copil sa se dezvolte armonios, sa aiba incredere in el insusi, precum si in ceilalti cu care va relationa pe parcursul vietii sale, este esential ca parintele sa-i arate iubirea inca din primii ani de viata.

Ce se intampla, insa, cand parintele are propriul limbaj de iubire, iar copilul – un altul? Acest lucru este perfect normal: in timp ce tu asociezi iubirea cu mangaierile fizice, s-ar putea ca, pentru micutul tau, iubirea sa insemne, in primul si in primul rand, timpul pe care i-l acorzi. Tocmai de aceea este foarte important sa descoperi cum functioneaza fiecare limbaj de iubire si cum poti sa-i transmiti copilului tau ca este cu adevarat pretuit, in limbajul sau.

Citeste Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor si vei sti sa-i comunici iubirea celui mic in asa fel, incat mesajul sa ajunga intr-adevar la el.

 

Copiii erei digitale – Dr. Martin L. Kutscher

Neurolog si pediatru, Dr. Martin L. Kutscher analizeaza efectele negative ale timpului excesiv petrecut in fata ecranelor, asupra numeroaselor ramuri din viata copiilor: fie ele psihologice, neurologice sau educationale.

Un lucru, insa, este cert: nu putem elimina tehnologia din viata copiilor nostri si nici nu le putem limita accesul la nesfarsit. Device-urile au ajuns sa faca parte, inevitabil, din existenta fiecaruia dintre noi si, mai mult decat atat, pot avea si numeroase efecte pozitive: accesul la informatie, la surse de divertisment si asa mai departe.

Ceea ce putem face este sa ne sprijinim copiii sa se raporteze intr-un mod sanatos si echilibrat la tehnologie. Pentru aceasta, timpul pe care il petrecem in mod real alaturi de ei (timpul in care ne jucam impreuna sau in care desfasuram diverse alte activitati) este crucial.

 

 

Nu exista parinte perfect – Isabelle Filliozat

Pentru a fi niste parinti buni pentru copiii nostri si pentru a cladi o relatie armonioasa si functionala cu acestia, este esential ca, inainte de orice altceva, sa fim in echilibru cu noi insine – aceasta este premisa de la care pleaca binecunoscuta psihoterapeuta si autoare franceza, Isabelle Filliozat, in cartea Nu exista parinte perfect.

Titlul surprinde, in esenta, un adevar de care fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient: nu exista parinte perfect, ci un adult care incearca zi de zi sa se inteleaga, sa fie bland cu el insusi, pentru a putea fi bland si prezent cu adevarat in viata puiului sau de om.

 

 

Despre autor

Lasă un răspuns