Moda ultimelor decenii a cunoscut numeroase transformări. Femeile au adoptat, cu succes, stiluri și croieli masculine, în timp ce bărbații au putut experimenta tot mai mult în materie de piese și accesorii vestimentare. În ciuda evoluției, articolele vestimentare clasice au rămas de bază în garderoba feminină, astfel că rochia este, în continuare, etalonul feminității și al eleganței. Femeile poartă rochiile în diverse ocazii și stiluri, de la petreceri cu ștaif, până la plimbări în parc, în aer liber.

Dar, până să devină ceea ce știm noi astăzi: cea mai îndrăgită piesă vestimentară pentru femei, istoria rochiei este fascinantă și a cunoscut numeroase evoluții.

 

Primele rochii datează din Antichitate: lungi, din in

De-a lungul istoriei, rochia a cunoscut numeroase etape, însă prima atestare istorică datează din Egiptul Antic. Rochia era lungă până la glezne, înnodată sub sâni, pentru susținere, și avea doar mâneci lungi. Fiecare articol vestimentar de acest tip era confecționat din țesătură naturală, mai exact din in.

Chimonou, sari și rochie tunică

În lume, conceptul de rochie era diferit, în funcție de culturi. Hindușii, de exemplu, foloseau rochia pentru a acoperi în întregime corpul. Au numit-o “sari”.

Japonezii, în schimb, au pus la bătaie mătăsurile prețioase, astfel că femeile de la acea vreme purtau cele mai inedite rochii, în culori vii, pe care le numeau chimonouri. Istoria japoneză atestă că doamnele îmbrăcau piesele vestimentare suprapuse, iar cele din înalta societate aveau și câte 20 odată, pentru a-și etala rangul și statutul social.

Rochia tunica a fost și ea de mare impact în vremuri străvechi, fiind piesa vestimentară croită în linii drepte, și foarte largă. Modelul a apărut pentru prima dată în Grecia Antică.

Faimoasă trenă a apărut în Evul Mediu

Designul și croielile minimaliste au fost, ulterior, înlocuite cu creații ample, pompoase. În Evul Mediu, apare rochia cu trenă, care arăta statut social înalt. Cea mai lungă trenă ar fi aparținut, la acea vreme, Ecaterinei a II-a, care a purtat, la încoronarea sa, o rochie lungă de 70 de metri. Tot în Evul Mediu a fost dezvăluit pentru prima dată conceptul de sexualitate al unui obiect vestimentar. Dezgolirea unor părți din corp, cu ajutorul croielilor rochiilor, devenise extrem de populară în acele vremuri.

Rochiile de epocă, crinolina și corsetul

Corsetul și crinolina datează din perioada Renașterii și sunt considerate elemente revoluționare în domeniul modei. În acea perioadă, hainele de damă erau elegante și extrem de ample. În plus, talia fiecărei femei trebuia să fie cât mai subțire, iar sânii ridicați, motiv pentru care corsetul a fost și încă este un element spectaculos în creațiile vestimentare. Nu exista femeie cu talie prea groasă, căci toate defectele corpului erau ascunse sub rochii. Cu crinolina și corsetul la baza hainelor feminine iau apoi naștere așa numitele rochii de epocă. Volum, straturi de dantelă, catifea scumpă și cusături manuale, migăloase, pentru fiecare doamnă din înalta societate. Balurile erau prilej perfect pentru etalarea rochiilor.

Rochiile de gală din zilele noastre, inspirate din cele de epocă

Istoria n-a rămas doar la nivel de scrieri în cărți, ci servește și astăzi drept inspirație designerilor vestimentari. Rochiile de mireasă ample, ca de prințesă, au împrumutat stilul balurilor de epocă. Cristale, perle, pene sau alte accesorii sunt la mare căutare și pentru ținutele de ocazie. Croielile păstrează liniile, dar și materialele din acele vremuri, precum dantela sau catifeaua.

 

În zilele noastre, rochiile lungi rămân un etalon în materie de eleganță și rafinament, însă modă a adus în prim plan și alte concepte, precum rochia sirenă, baby doll, mini sau celebra „little black dress”.

 

Despre autor

Lasă un răspuns