Există o mulţime de argumente pentru alegerea culorilor neutre în amenajarea locuinţei tale. Teama de banal şi monoton nu trebuie să te sperie, fiindcă nuanţele neutre de pe pereţi şi pardoseală te ajută să pui în valoare ceva ce tu consideri deosebit în cameră. Elementele decorative stridente te pot entuziasma, pentru scurt timp, însă, după ce trece senzația îţi vei dori să le înlocuieşti. În schimb, culorile neutre sunt clasice, mereu actuale şi, niciodată, obositoare.

Ce înseamnă culori neutre

În materie de design interior, neutru înseamnă fără culoare. Şi, totuşi, din punct de vedere estetic, ele pot avea nuanţe fine. Spre exemplu, neutrele bej, alb-ivoriu, grej, gri şi clasicele alb şi negru pot fi folosite atât în stare naturală, lipsită de culoare, cât şi în nuanţe cromatice, dictate de paleta tradiţională sau de propriul gust. Pentru bej sunt potrivite nuanţele de roz, bronz sau auriu. Albul poate deveni cu uşurinţă ivoriu, galben, bleu sau roz – piersică.

Cum decorezi o cameră neutră

Nu există limită pentru neutru. Poţi folosi aceeaşi culoare, în diferite nuanţe, pentru toate elementele dintr-o cameră. Paletarul de culori îţi arată compatibilitatea. Poţi alege o vopsea deschisă pentru pereţi cu draperie închisă. Poţi alege un covor care să completeze pardoseala acoperită cu gresie modernă pentru interior, în următoarea categorie de nuanţe mai închisă decât peretele, astfel încât mobilierul să iasă în evidenţă. Elementul de legătură poate fi un set de accesorii cu toate nuanţele pe care le-ai folosit pentru pereţi, textile, mobilier şi podea.

Farmecul pereţilor neutri

Alegerea culorii pentru pereţi înseamnă mai mult decât propriul gust estetic. Tonul închis sau deschis este impus de suprafaţa camerei. Dacă spaţiul este generos, ai la dispoziţie orice tip de nuanţă. Dacă, însă, încăperea este mică, ţine cont că o nuanţă închisă va face ca totul să pară minuscul. Iar senzaţia este accentuată acolo unde lipseşte lumina naturală. Datorită soarelui, nuanţele dintr-o cameră par mai discrete, mai blânde dar mai strălucitoare.

Cine aduce culoarea în cameră

Spuneam că rolul neutrelor nu este de a banaliza o încăpere, ci de a evidenţia un element central. Atunci când intri într-o cameră, privirea trebuie să-ţi fie captată de ceva anume: o piesă de mobilier, un set de perne viu colorate, aruncate pe canapea, un rând de cărţi din bibliotecă sau de pe raftul suspendat, obiecte de artă etc. Tablourile şi textilele sunt, de asemenea, piese de rezistenţă. Cu mochete, covoare, traverse sau scoarţe poţi obţine modele şi culori care să îmbrace pardoseala sau pereţii în cele mai diverse nuanţe.

Culori potrivite pentru orice stil

Dacă eşti adeptul stilului modern, tradiţional, eclectic sau iubeşti farmecul rustic, culorile neutre sunt alegerea potrivită pentru orice fundal. Atunci când amenajezi o cameră, nuanţele neutre pentru pereţi şi pardoseală sunt cea mai înţeleaptă decizie. Dacă, la un moment dat, te plictiseşti de aspect sau îţi doreşti ceva nou, în cadrul unui proces de redecorare va trebui doar să înlocuieşti o piesă de mobilier, un element de decor sau setul de covoare pentru a obţine un nou design. Într-o casă cu pereţi în nuanţe de alb sau gri, înlocuirea perdelelor sau a draperiilor schimbă total aspectul camerei.

Designerii de interior învaţă aceste lucruri încă de la primele cursuri: dacă peretele este vopsit într-o culoare stridentă, captează întreaga atenţie a privitorului, eclipsând piese importante de mobilier sau decor.

Despre autor

Lasă un răspuns