Dacă te numeri printre fericiții posesori ai unui patruped, ești familiarizat deja cu regulile care se impun, atunci când îl scoți la plimbare. Trebuie să știi însă că, pe lângă regulile de…bun simț, cum ar fi să cureți mizeria lăsată de câine, există și alte aspecte de care trebuie să ții cont:

 1. În primul rând, dacă ți-ai asumat creșterea unui câine, nu uita că acesta are nevoie de mișcare în fiecare zi, chiar dacă este o rasă adaptată traiului la bloc. Un câine mare are nevoie, cu atât mai mult, de plimbare hotărâtă în fiecare zi, nu doar de cea pentru nevoile fiziologice.
 2. Ține câinele în lesă atunci când îl plimbi, mai ales dacă sunteți „la început de drum” împreună, adică îl ai de puțin timp. Contează să îl înveți cu disciplina până când vă găsiți ritmul potrivit de plimbare.
 3. Câinele are nevoie să își dezvolte sau să conserve și alte instincte. Asigură-te că îi dai diferite sarcini când sunteți afară, de exemplu, să caute ceva pentru a-și dezvolta simțul olfactiv sau să alerge de unul singur pentru câteva minute.
 4. Plimbarea trebuie să fie în ritm ferm și constant. În acest fel, cățelul va învăța să asculte comenzile tale, dar și disciplina, pentru că, atunci când îl ții în lesă, îi poți controla cel mai bine mișcările, iar pe viitor va răspunde mai bine la ritmul tău de dresaj.
 5. Dacă ai un pui, de maxim 6 luni, plimbarea nu trebuie să depășească 20 minute. Pentru rase mai mari, se recomandă mișcare de până la 2 ore în fiecare zi, eventual în două reprize.
 6. Asigură-te că are parte nu doar de afecțiunea ta de acasă, ci și de timp petrecut afară. Acesta e indispensabil câinelui să-și consume energia, iar acest lucru intră în responsabilitatea ta din momentul în care te-ai decis să iei în grijă un astfel de patruped.
 7. Chiar dacă stai la curte, plimbarea e importantă pentru că stabilește nu doar o rutină și disciplină pentru cățel, dar realizează și o conexiune mai mare între el și stăpân.
 8. Așa cum știi, probabil, câinele este unul dintre cele mai receptive animale, deci el îți va simți imediat sentimentele. Asigură-te, așadar, că ai o stare de spirit și o energie bună pe tot parcursul plimbării. Ține lesa din scurt și nu îl lăsa să preia controlul, atunci când el vrea să meargă înaintea ta.
 9. Ia, mereu, cu tine pungile de plastic! Este un lucru elementar, dar, se poate întâmpla, uneori, să le uiți acasă. Nu risca, totuși, amenzi din pricina asta, pentru că intră în atribuțiile oricărui deținător de animale să curețe mizeria lăsată de acestea.
 10.  Asigură-te că are toate vaccinurile făcute la zi, dacă îl duci la plimbare în parc, unde, aproape sigur, va întâlni și alți căței. Specialiștii recomandă să nu îl expui într-un spațiu de acest fel, dacă nu a împlinit încă 4 luni și nu are  toate vaccinurile făcute.
 11. Verifică înainte locurile pe unde vrei să îl plimbi – poate e un teren prea dificil sau prea departe pentru el, la început. Pentru că aceste experiențe trebuie să fie și pentru tine o plăcere, ai grijă să ai și tu încălțămintea potrivit. O pereche confortabilă de adidași pentru bărbați poate fi alegerea perfectă.
 12.  Dacă vă hotărâți pentru jogging, cumpără un ham și o lesă specială pentru cățel, care să-i permită să alerge în siguranță dar și să îi ofere confortul necesar la tracțiune sau răsucire.
 13.  Instalează un covoraș îmbibat cu o soluție dezinfectantă la intrarea în casă, iar pentru cățel un vas cu apă și detergent, ca să-i speli lăbuțele după plimbare. Animalele de companie nu sunt purtătoare de Covid-19, fiindcă nu au receptori prin care pot contacta virusul, dar eviți transmiterea altor tipuri de boli prin paraziți pe care îi poate contacta și aduce în casă.

 

Plimbarea alături de câinele tău trebuie să fie o experiență care să vă facă plăcere amândurora. Asigură-te că ții cont de recomandări pentru a te bucura din plin de momente frumoase împreună cu animalul tău preferat.

 

Despre autor

Lasă un răspuns