Subiectul finanțelor personale este unul esențial pentru orice vârstă, însă pentru tinerii de 30 de ani are o importanță aparte deoarece aduce multe provocări. Gestionarea eficientă a banilor necesită disciplină, iar până la această vârstă este important să deții controlul, întrucât încep să apară probabil copiii, ești ocupat să îți construiești o casă, vrei să începi o afacere sau trebuie să faci față pierderilor. Probabil câștigi acum mai mult decât la 20 de ani, dar ai și numeroase responsabilități, iar pentru a duce o viață lipsită de griji trebuie să ții cont de anumite reguli financiare. Fie că urmează să împlinești 30 de ani, fie că te afli deja la mijlocul acestei vârste, este cel mai bun moment pentru avea o perspectivă asupra administrării banilor. Iată ce trebuie să știi:

1. Care sunt cheltuielile tale prioritare

Până la 30 de ani ar trebui să afli care sunt cu adevărat urgențele tale financiare și câte dintre cheltuielile lunare reprezintă simple capricii. Mai exact, ar trebui să fi învățat deja ce trebuie apreciat și ce stil de viață îți dorești să abordezi pentru viitor. Dacă vrei să fii chibzuit și să economisești mai mult, asta înseamnă că știi deja care dintre cheltuielile tale sunt importante, cum funcționează pentru tine un buget lunar și la ce anume poți renunța pentru a evita pierderile inutile de bani.

2. Cât de mult trebuie să economisești

Dacă te numeri printre cei norocoși, părinții tăi te-au învățat de mic să fii econom. În caz contrar, ar trebui să afli singur acest lucru, iar acum la 30 de ani să te poți lăuda că nu cedezi ușor tentațiilor și că deții deja cheia gestionării eficiente a finanțelor. Practic, este esențial să știi deja că cel puțin 20% din veniturile tale lunare trebuie plasate într-un cont de economii. Conform specialiștilor, un buget ideal include trei părți, respectiv 50% din câștig este dedicat cheltuielilor obligatorii, 30% costurilor opționale și hobby-urilor, iar 20% economiilor.

3. Ai nevoie de un fond de urgență

Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât și nevoile tale financiare sunt mai complexe. Așadar, nu vei avea niciodată suficient de mulți bani pentru tot ce îți dorești. În plus, indiferent de ce cheltuieli lunare ai, pot apărea oricând și situații neprevăzute. O variantă simplă este să apelezi la un împrumut de tip IFN pentru rezolvarea nevoilor urgente, însă pe termen lung este important să poți rămâne de la o lună la alta cu bani pentru lucrurile care apar pe neașteptate.

4. E necesar să-ți creezi un plan de pensionare

Multe persoane cred că mai este destul timp până la pensie, dar acum este momentul potrivit pentru tine să iei în calcul și acest aspect. Dacă la 30 de ani câștigi mai mult decât la 25 de ani, atunci trebuie să-ți actualizezi și contribuția la economiile pentru pensie. Chiar dacă ești încă destul de tânăr, nu știi ce-ți rezervă viitorul și cât vei putea munci ca să-ți asiguri bătrânețea, de aceea la această vârstă e necesar ca obiectivele tale financiare să includă și planul de pensionare.

5. Banii trebuie investiți

Una dintre percepțiile greșite, pe care mulți dintre tineri le au, este aceea de a ține banii “la saltea”. După cum am precizat deja, e important să economisești și să-ți creezi un fond de urgență, dar pentru a crește financiar trebuie să iei în calcul și investițiile. Participarea la acțiuni, imobiliare sau demararea unui business pot schimba lucrurile, însă în mod sigur nu vei câștiga prea mult dacă ții banii într-un cont fără să-i investești.

6. Salariul se negociază

În prezent, statisticile arată că doar 1 din 5 mileniali își negociază primul salariu. Este foarte important să înțelegi până la 30 de ani că măririle salariale pot face o diferență uriașă pentru câștigurile tale viitoare și, implicit, pentru pensie. De asemenea, trebuie să cunoști valoarea salariului după plata taxelor și a impozitelor, deoarece suma netă este cea care îți acoperă cheltuielile lunare. Fă-ți întotdeauna temele, fii informat și orientat în mod constant către negocieri financiare care-ți pot aduce mai mulți bani.

7. Care este scorul tău de credit

Cunoașterea scoring-ului de credit este necesară pentru a ști dacă te poți califica pentru împrumuturi cu dobândă mică sau dacă poți contracta o ipotecă. Locul de muncă, veniturile lunare, creditele curente sau istoricul bancar reprezintă informații pe care trebuie să le știi, mai ales dacă intenționezi să apelezi la un împrumut pentru nevoi personale, locuință ori mașină. Mai mult, cunoscându-ți punctajul, poți încerca să-l îmbunătățești ca să ai parte de condiții cât mai favorabile.

 

Dacă vrei să ai un stil de viață liniștit și să nu-ți faci prea multe griji pentru viitor este important să cunoști cât mai multe lucruri despre gestionarea banilor. Deși întotdeauna poți câștiga mai bine, satisfacțiile majore vin din utilizarea în mod înțelept a ceea ce ai deja, așa că încearcă să deții controlul asupra finanțelor personale.

 

Despre autor

Lasă un răspuns