Te surprinzi deseori gătind cu plăcere pentru familia ta sau pentru prietenii care ți-au anunțat o vizită în weekend? Înseamnă că bucătăria ta ar trebui să se transforme într-un adevărat arsenal de instrumente, pentru ca munca ta să devină mai ușoară, iar tu să poți câștiga cât mai mult timp, pe care să îl poți petrece după bunul plac.

Alături de oale și cratițe, multe alte vase de gătit ar trebui să-și găsească locul în dulapurile din bucătăria ta. Noi am ales să ți le sugerăm pe cele mai importante dintre acestea, așa că află de mai jos ce ar trebui să mai pui pe lista de cumpărături pentru casă.

Oala sub presiune

Fiind cunoscută și sub numele de „oala minune”, oala sub presiune este preferata gospodinelor din întreaga lume care pun preț atât pe calitatea materialelor vaselor în care își prepară mâncărurile preferate, cât și pe rezultatul muncii lor, care se dorește a fi cât mai sănătos. Felurile de mâncare pregătite într-o oală de fontă nu se vor lipi, mulțumită suprafeței din interiorul acestui vas de bucătărie. Practic, mâncărurile tale nu vor avea nevoie de ulei pentru a fi gătite, pentru că partea inferioară a oalei sub presiune va asigura o gătire corectă, la temperaturile dorite, fără arsura specifică ce poate rezulta la interiorul altor oale sau tigăi. Mai mult decât atât, dacă vei vrea să amesteci într-o oală sub presiune nu vei avea neapărată nevoie de o lingură din lemn sau de alte ustensile mai blânde cu suprafețele. Fonta este un material suficient de dur cât să permită chiar și utilizarea unei furculițe metalice pentru amestecare.

Totuși, e bine să știi că gătitul într-o oală cu presiune va presupune un timp mai îndelungat de preparare a mâncărurilor, din cauza faptului că fonta se încălzește mai greu decât alte materiale, dar vestea bună este că nu va trebui să stai lângă aragaz cât timp felurile tale preferate sunt pregătite.

Oale din inox

Nu doar fonta este un material perfect pentru vasele de gătit din bucătăria ta, ci și inoxul, regăsit și în materia primă pentru tacâmuri. Conductibilitatea inoxului și rezistența crescută în cazul expunerii la temperaturi foarte ridicate îl recomandă pentru orice tip de vas pe care l-ai putea folosi la gătit. Mai mult decât atât, inoxul vine cu un mare avantaj la pachet, și anume acela că nu va rugini, fiind protejat cu o peliculă fină.

Cu toate acestea, îți recomandăm să verifici din când în când starea felurilor de mâncare lăsate la gătit în vasele de inox, pentru că acest material, în antiteză cu fonta, are o conductibilitate foarte bună, ceea ce se poate traduce prin faptul că oala din inox pe care o ai pe aragaz se poate încălzi mai tare în anumite zone. Altfel spus, mâncarea se poate arde, dacă nu obișnuiești să amesteci des cât timp aceasta este pe foc.

Set de oale și cratițe – cum le alegi pe cele mai bune?

Dacă am stabilit care sunt cele mai indicate materiale pentru oalele din bucătăria ta, e timpul să trecem și la alte criterii de selecție pentru cel mai potrivit set de cratițe pentru nevoile tale.

Mărimea acestora devine importantă, dacă vrei să gătești cât mai econom. De exemplu, dacă familia ta este formată din doar doi membri și un bebeluș, dimensiunea oalelor tale ar trebui să fie una mică, în care încap maximum patru porții. Dacă familia ta numără mai mulți membri, atunci îți recomandăm să te orientezi către seturi de oale mai generoase, pentru a putea pregăti mai multe porții de mâncare.

Culoarea acestor vase de bucătărie ar trebui să reprezinte un alt criteriu important atunci când cauți să le cumperi, asta dacă ții la design-ul bucătăriei tale și vrei să păstrezi o paletă anume pentru această încăpere.

Acestea au fost sfaturile noastre, care sperăm să-ți fie de mare ajutor atunci când cauți cel mai bun set de oale pentru tine și familia ta.

Despre autor

Lasă un răspuns