Achiziția unei mașini este pentru mulți dintre noi un eveniment fericit, însă atunci când te-ai decis să faci o astfel de investiție nu trebuie să te lași purtat de entuziasm. Chiar dacă mașina îți place la prima vedere, ești încântat de culoare, dotări sau aspectul caroseriei, e bine să te documentezi minuțios înainte și să știi exact ce vrei, atunci când mergi la showroom.

În acest sens, am stat de vorbă cu consilierii de vânzări de la nesteautomotive.ro, care ne-au oferit o serie de recomandări, pe care le redăm în rândurile de mai jos.

Cât și unde vei folosi mașina?

Asta este prima problemă pe care trebuie să ți-o pui atunci când te decizi să-ți cumperi o mașină.

Dacă ai nevoie de ea pentru a merge zilnic la birou la cumpărături și pentru a rezolva alte treburi prin oraș, îți trebuie o mașină de oraș, cu motor mic și dimensiuni compacte. Consumă puțin în traficul aglomerat, îți permite să scapi mai repede din ambuteiaje și poți găsi mai ușor un loc de parcare.

Totuși, dacă vrei să folosești mașina și pentru a merge cu familia în concediu ori pentru plimbări mai lungi la sfârșit de săptămână, ai nevoie de un autoturism spațios, din gama celor de familie. Acestea dispun de un spațiu mai generos în interior, au portbagajul mai încăpător și motor mai puternic decât mașinile de oraș.

Ce fel de combustibil să aleg?

Este o altă întrebare pe care și-o pun frecvent, mai ales cei care își cumpără prima mașină. În mare vogă sunt acum mașinile electrice și cele hibride, mult mai economice decât cele pe benzină și motorină, mai puțin poluante, dar și mai scumpe. Dacă estimezi că vei merge anual peste 30.000 de kilometri o mașină electrică este ideală, iar sub acest prag, te poți orienta pentru una hibridă.

În situația în care nu ești dispus să plătești un preț mai mare pentru mașini din această gamă, cea mai bună alegere pentru un rulaj anual sub 15.000 de kilometri este un autoturism pe benzină.

Cutie de viteză manuală sau automată?

Din acest punct de vedere, alegerea îți aparține, fiecare opțiune prezentând avantaje și dezavantaje. Pentru a te ajuta să te decizi ce tip de cutie de viteze este cel mai potrivit, menționăm principalele argumente pro și contra.

Astfel, o mașină cu o cutie de viteză automată se conduce mai ușor, nu mai ești nevoit să iei mâna de pe volan pentru a schimba vitezele, iar la plecarea din rampă, pornirea se va face mai lin. Dezavantajele principale ar fi legate de întreținerea mai scumpă și de performanțe ușor mai scăzute ale mașinii.

De cealaltă parte, mașinile cu transmisie manuală sunt mai ieftine, consumă mai puțin și au costuri mai mici de întreținere. În cazul lor, uzura ambreiajului este principalul dezavantaj, mai ales în cazul în care este folosit necorespunzător.

Cât mă costă întreținerea anuală?

Cheltuielile cu mașina nu se sfârșesc în momentul în care ai cumpărat-o, ba din contră, s-ar putea pune. La acest aspect trebuie să te gândești bine înainte de a face o alegere, pentru a nu risca să te alegi cu o mașină pe care să o ții mai mult în garaj.

Calculează costurile anuale pe care le presupune modelul pe care ți-l dorești, luând în considerare mai ales prețul pieselor de schimb și consumul de combustibil. Dacă acestea ți se par prea mari pentru posibilitățile tale, nu are rost să risipești banii pe un model, scump pe care nu o să poți să-l întreții.

Nu în ultimul rând, este bine să te sfătuiești și cu prieteni sau rudele în această privință, solicitând totodată consilierilor de vânzări de la showroom-uri toate informațiile de care ai nevoie.

Despre autor

Lasă un răspuns