În natură există o cantitate inepuizabilă de energie regenerabilă care poate fi utilizată pentru încălzirea clădirilor cu ajutorul unor pompe de căldură. Principala sursă a acestei energii depozitate în aer, apă sau pământ este soarele. În funcție de mediul din care extrag energia, pompele pot fi aer-apă, apă-apă sau sol-apă. Dintre acestea, cele mai răspândite la noi în țară sunt pompele geotermale, care extrag energia din pământ. Pentru a beneficia de încălzire printr-un astfel de sistem, în primul rând trebuie să efectuezi o serie de foraje pentru pompe de căldură.

Întocmește documentația necesară

Ca orice proces de construire sau amenajare a unei clădiri, lucrarea se supune legislației în domeniu. Dacă pentru persoanele fizice documentația solicitată este una sumară, în cazul persoanelor juridice vei avea nevoie de întocmirea unui studiu hidrogeologic și obținerea unor avize de la Administrația Națională Apele Române. Firmele cu tradiție în domeniu, cum este hidrogeofor.ro, care are în portofoliu peste 200 de foraje executate, îți oferă servicii de consultanță, proiectare, execuție și garanție, adaptând modul de lucru la condițiile terenului tău.

Foraje orizontale și verticale, în funcție de suprafața terenului

Execuția forajelor are rolul de a crea spațiul necesar pentru instalarea unei rețele de colectoare. Acestea pot fi orizontale, desfășurate de-a lungul terenului, la adâncimea de 1.5 – 2 metri, sau verticale, dispuse pe lungimea unui foraj efectuat până la adâncimi de peste 120 de metri. Tipul de foraj este impus de suprafața terenului pe care este ridicată construcția. Dacă parcela permite întinderea unor colectoare pe orizontală, de-a lungul a peste 100 de metri liniari, forajele pot fi de suprafață. Dacă spațiul este îngust, trebuie să te dezvolți pe verticală, prin săparea unor canale la mare adâncime. Principiul de funcționare este același, la fel și randamentul.

Găurile de foraj se execută în funcție de tipul pământului

Există două moduri de executare a forajelor pentru pompă de căldură. Forajul uscat se execută cu aer comprimat și ciocan de fund și este potrivit în zonele stabile, cu straturi puternice de roci de străpuns. Pentru zonele cu roci sedimentare, majoritare în țara noastră, se folosește tehnica forajului hidraulic mecanizat.

În urma forajelor se introduce instalația propriu-zisă

După încheierea forajelor, echipa de specialiști însărcinată cu lucrarea de instalare a pompei de căldură își poate desfășura echipamentele necesare pentru montarea colectoarelor. În anumite locuri trebuie montate cămine geotermale, se execută suduri de electrofuziune, se sapă șanțuri, se umplu și se aerisesc sistemele geotermale. La final trebuie îndeplinite o serie de teste de presiune și de curgere, pentru a verifica funcționalitatea instalației.

Terenul trebuie redat la starea naturală

Indiferent de numărul de foraje, de tipul de rocă întâlnit și de dimensiunea proiectului, o echipa care execută lucrarea trebuie să îți redea terenul la starea naturală, acoperind și îndepărtând orice urmă a șantierului desfășurat. Hidrogeofor.ro oferă garanție de 3 ani pentru întregul sistem, cu mențiunea că durata de viață a materialelor utilizate variază între 50 și 100 de ani. După efectuarea forajelor la standarde europene, suprafața de teren este adusă la starea naturală, cu evacuarea totală a fluidelor de foraj și a urmelor de rocă rezultate.

În orice lucrare de construcții, principala preocupare trebuie să fie pentru siguranța lucrătorilor de pe șantier. Contractează numai firme specializate, cu tradiție în domeniu, vechimea acestora în piață fiind o garanție a calității serviciilor prestate. În general, firmele mici, care nu oferă servicii durabile și de calitate, dispar în scurt timp sau își schimbă periodic datele de identificare. Cartea de vizită a unei firme ce execută foraje este portofoliul de clienți, iar dacă există și o rubrică de mărturii autentice, atunci echipa este cu atât mai credibilă. În plus, din organigramă și de pe șantier nu trebuie să lipsească specialiștii geologi și hidrologi.

Despre autor

Lasă un răspuns