Timiditatea, anxietatea si nemultumirea de sine ar putea fi primele semne ca ai un complex de inferioritate. Aceasta este o problema frecventa cu care se confrunta foarte multe persoane si care poate fi tratata prin psihoterapie. Totusi, inainte de a apela la ajutorul specializat al unui psiholog, iti propunem sa incepi prin a pune in aplicare urmatoarele recomandari!

  1. Identifica sursa complexelor

Modul in care persoanele semnificative din viata noastra (respectiv parintii, bunicii, etc.) relationeaza cu noi in copilarie are un impact imens in conturarea personalitatii. Chiar si complexele de inferioritate pe care le dezvoltam atunci cand devenim adulti pot avea radacina in comportamentul pe care cei apropiati l-au avut fata de noi.

Din acest motiv, primul pas pe care il ai de facut pentru a scapa de complexele de inferioritate este sa gasesti sursa acestora. Critica, descurajarea, umilirea sau comparatia constanta de care am avut parte in copilarie pot fi factori favorizanti ai sentimentelor de nesiguranta pe care le resimtim mai ales la maturitate.

  1. Inceteaza sa te mai compari cu ceilalti

Nimeni nu este perfect, iar fiecare dintre noi are calitati si defecte. Acesta este cel mai important aspect pe care trebuie sa il constientizezi pentru a inceta sa te mai compari cu ceilalti. Este foarte bine sa ai anumite modele in viata, insa, in niciun caz, nu trebuie sa te desconsideri doar pentru ca tu crezi ca aceste persoane pe care ti le-ai setat drept etalon sunt mai bune decat tine, in anumite privinte. Iti spunem un secret? Chiar si cei pe care ii admiri au complexele lor!

  1. Inconjoara-te cu oameni pozitivi

Oamenii din jurul nostru au un impact semnificativ asupra starii noastre. Ba chiar mai mult decat atat, persoanele cu care ne asociem ne pot afecta stima de sine. Persoanele negativiste, conflictuale, care critica si ii judeca pe altii, vor avea un impact negativ si asupra ta. Asadar, este cel mai indicat sa ii eviti. Inconjoara-te, in schimb, cu oameni optimisti si toleranti, care iti vor insufla si tie din entuziasmul lor!

  1. Concentreaza-te pe calitatile tale

Pentru a scapa de complexele de inferioritate, o etapa importanta careia trebuie sa ii acorzi atentie este construirea increderii in propria persoana. Cresterea stimei de sine te va ajuta sa te simti bine in pielea ta, depasindu-ti astfel sentimentele de inferioritate.

Pentru a face acest lucru, e esential sa te concentrezi pe calitatile tale. Cu siguranta ca ai o multime, insa suntem la fel de siguri ca, pe multe dintre ele, le-ai ignorat pana acum! Cel mai bine este sa le notezi pe o foaie de hartie, tocmai pentru a le constientiza!

Odata ce ai scapat de complexele de inferioritate pe care le aveai, iti vei deschide noi orizonturi. Relatiile tale personale se vor imbunati, la fel ca si cele profesionale. Joburile in videochat sunt o oportunitate pe care o au persoanele sigure pe sine, asa ca profita de ea!

Despre autor

Lasă un răspuns