Pe zi ce trece, timpul petrecut împreună cu familia este tot mai scurt. Orele pierdute în traficul aglomerat, responsabilitățile de la serviciu care, nu de puține ori, necesită mai multe ore de lucru, achitarea utilităților, ca de altfel și cumpărarea celor necesare traiului, lasă tot mai puțin timp pentru a-l petrece împreună cu cei dragi.

În pofida responsabilităților obligatorii de la locul muncă, îți poți organiza timpul rămas în așa fel încât membrii familiei tale să nu-ți simtă lipsa atât de mult, iar orele petrecute în familie să fie în beneficiul tuturor.

1. Menține un echilibru între muncă și viața personală

Este adevărat că, prin muncă asiguri cele necesare traiului familiei tale, însă trebuie să păstrezi un echilibru între responsabilitățile de la locul de muncă și viața personală, întrucât cei dragi pentru care muncești vor fi la fel de sacrificați ca și tine. Dependența de muncă îți va diminua în timp capacitatea de lucru, dar îți va afecta și echilibrul emoțional.

Acordarea atenției necesare familiei te va ajuta să reduci stresul, depresia sau anxietatea, care sunt doar o parte din consecințele psihopatologice ale dependenței de muncă. Atunci când familia are prioritate față de toate celelalte responsabilități, vei fi mai implicat în viața de familie, iar relațiile cu cei dragi se vor întări. În schimb, dependența de muncă va duce la o amorțire emoțională, distanțare între soți și copii, ori stări conflictuale din cauza absenteismului, ce pot da naștere și altor situații.

2. Dezvoltarea psihosocială a copiilor depinde de prezența părinților

Din primele zile de viață, în timpul copilăriei și al adolescenței, copiii au nevoie de atenție și afecțiune din partea mamei și a tatălui. De prezența fizică și afecțiunea părinților este influențată foarte mult dezvoltarea creierului, ca de altfel și dezvoltarea fizică și psihică. Datorită căldurii relaționale, copilul va deprinde încrederea în sine și siguranța unui mediu suportiv.

3. Ocupați-vă împreună de anumite responsabilități

În funcție de responsabilitățile pe care le ai de rezolvat, poți coopta întreaga familie. Cumpărăturile, curățenia în locuință, pregătirea micului dejun sau cinei pot fi momente în care poți aduna întreaga familie și pe care le poți transforma în amintiri frumoase alături de cei dragi. Prin delegarea anumitor responsabilități, copiii vor deprinde sentimentul controlului, al autonomiei și al încrederii dăruite de părinte că poate să ducă la capăt o anumită sarcină.

De asemenea, rezolvarea temelor împreună poate fi un alt moment de calitate pe care îl puteți petrece împreună. Primirea atenției și încurajarea vor contribui și la obținerea unor rezultate școlare tot mai bune.

4. Retrăire a bucuriilor copilăriei și relaxare

Fie că vei fi acasă, fie în aer liber, în grădină, în parc sau în alte spații destinate desfășurării activităților recreative, poți implica întreaga familie în numeroase activități interactive: jocuri cu mingea, precum „Țările”, „Rațele și vânătorii”; jocuri de societate; tăblițe cu jucarii magnetice; puzzle-uri etc. Orice activitate interactivă vei avea, implicându-te în diferite jocuri și alte activități interactive, vei putea retrăi din clipele fericite ale propriei copilării, te vei detașa de grijile zilnice și vei simți cum te vei încărca cu energie.

5. Relaționare personală mai intensă

Timpul petrecut în familie va contribui foarte mult la încrederea de sine a copiilor, pentru că astfel se simt prețuiți mai mult decât un televizor sau un smartphone, iar nici ei nu le vor mai folosi atâta timp cât veți fi împreună. Aceste clipe petrecute împreună te vor apropia și mai mult de membrii familiei, copiii vor căpăta mai mult curaj ca să vorbească despre experiențele pe care le-au avut de-a lungul zilei, sau te vor face părtaș la anumite tristeți sau bucurii de-ale lor.

6. Prilej de transmitere a unor valori moral-spirituale

Petrecerea timpului în familie este și un prilej de transmitere a unor valori moral-spirituale. Copiilor le place să asculte povești despre tata, mama, bunici sau alte persoane care pot avea un rol binefăcător asupra dezvoltării lor moral-spirituale. Fiind împreună, le poți citi dintr-o carte, poți cânta împreună cu ei, poți spune rugăciuni, ori le poți vorbi despre tradițiile familiei, ale zonei în care locuiți, lucruri care îi vor ajuta pe copii să-și înțeleagă valorile morale și identitatea lor culturală și spirituală.

Timpul liber este destinat reîmprospătării forțelor fizice și psihice, însă fiind petrecut împreună membrii familiei, va fi un neîncetat prilej de relaxare, de regăsire a vocației de părinte și a bucuriei de a trăi. Astfel, vei conștientiza și mai mult că un loc de muncă poate fi schimbat, însă timpul petrecut împreună cu familia niciodată.

Despre autor

Lasă un răspuns