Tendința de amenajare a bucătăriilor în plan deschis nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni atunci când vine vorba de designul interior. Apărută în 1990 și extrem de populară și în zilele noastre, această abordare a transformat bucătăria dintr-o zonă de lucru ascunsă undeva prin casă într-un spațiu de relaxare și întâlnire. Aspectul izolat și închis al unei încăperi tradiționale este astăzi înlocuit de o zonă primitoare și călduroasă ce păstrează familia în contact, facilitează conversația dintre gazde și musafiri, adaugă sentimentul de amploare și volum.

Bucătăria open space este integrată în decorul casei și transformată într-o parte activă, fără a dezechilibra în vreun fel armonia designului general. Iată cinci idei utile prin care această cameră poate fi deschisă și către alte părți ale locuinței.

1. Amenajează un bar sau o insulă de bucătărie

Una dintre opțiunile cel mai des întâlnite pentru delimitarea spațiilor dintre bucătărie și living este crearea unui bar ori a unei insule. În acest fel, zonele de interes sunt separate într-un mod extrem de clar, iar elementele create devin multifuncționale, putând fi utilizate ca loc de servit masa, blat de lucru suplimentar sau spațiu de depozitare. Este important să rămână suficient loc pe toate părțile pentru a putea așeza și scaune. De asemenea, o soluție interesantă și foarte practică este ca bucătăria să fie legată de sufragerie printr-un corp-insulă a cărei parte dinspre living să fie folosită ca suport pentru banchetă, economisind astfel spațiu.

2. Delimitează prin pardoseală ariile de interes

În cazul în care ți-ai achiziționat un apartament nou sau ai construit o casă în care este prevăzut un spațiu deschis destul de mare, adevărata provocare apare atunci când trebuie să separi zonele. O soluție simplă pentru a despărți vizual bucătăria de celelalte părți, cum ar fi un hol sau sufrageria, este să folosești două tipuri diferite de finisaj pentru a placa pardoseala. Spre exemplu, pentru zona în care vei găti poți alege gresie, iar în restul spațiului montează parchet. Delimitează îmbinările cu ajutorul unui profil de trecere autoadeziv și vei obține o conturare clară a fiecărui loc. De asemenea, ai varianta de a opta pentru două tipuri sau culori diferite de gresie ori parchet în cazul în care îți dorești să folosești același material. Mai mult, covoarele pot fi și ele un indicator excelent pentru a evidenția două spații distincte.

3. Creează o graniță cu ajutorul pieselor de mobilier

Spațiul comun dintre o bucătărie deschisă și living poate fi simplu reunit, și în același timp separat, prin amenajarea unui loc de servit masa. La hotarul dintre cele două încăperi se realizează zona de dining, care va avea atât rol estetic cât și funcțional. O masă lungă, dreptunghiulară, cu câteva scaune, este de ajuns pentru a crea o a treia parte a spațiului comun. Amplasarea unei canapele între locul de gătit și living poate avea și ea efectul scontat, iar dacă îți dorești ca bucătăria să nu iasă prea mult în evidență poți renunța la corpurile suspendate. În cazul în care vorbim de o deschidere către hol, se poate merge pe varianta amplasării unui dulap înalt, de genul unei biblioteci cu rafturi.

4. Separă spațiile la nivel inferior sau superior

O soluție mult mai complexă de a amenaja o bucătărie deschisă este divizarea neobișnuită și spectaculoasă a zonei de întâlnire cu altă încăpere. Dacă îți dorești să realizezi acest lucru la un nivel inferior, o poți face cu ajutorul platformei înălțate. Chiar și o diferență de nivel de doar 20 de centimetri, unde să amenajezi întreaga bucătărie, poate schimba radical percepția asupra celor două spații.

În cazul în care ți s-ar părea incomodă o pardoseală care să nu aibă continuitate, mergi pe varianta tavanelor în relief. Această metodă va delimita vizual ariile de interes, diferența fiind că accentul se pune pe tavan. De exemplu, deasupra zonei în care va fi bucătăria se poate construi un tavan fals din gips carton care să separe într-un mod discret și elegant partea pentru gătit și servirea mesei de living.

5. Utilizează uși glisante între spații

Dacă trebuie să renunți la un perete ca să creezi o bucătărie deschisă ai la dispoziție varianta utilizării ușilor glisante. Astfel, poți lăsa zidul la jumătate, adică în jurul a 100 de centimetri înălțime și să stabilești limitele fizice și vizuale cu ajutorul unor uși din sticlă. Dacă renunți definitiv la perete, adaugă ușile glisante pentru a separa bucătăria de alte părți ale casei,pe care să le închizi atunci când îți dorești intimitate și să le deschizi dacă vrei să beneficiezi de un flux continuu.

Amenajarea unei bucătării deschise nu implică prea multă muncă, mai ales dacă ai deja spațiul deschis și o să te ocupi doar de decor. În cazul în care trebuie să renunți la pereți, asigură-te că nu afectezi structura clădirii și că dispui de toate autorizațiile necesare pentru a efectua o recompartimentare a casei. Prin câteva artificii delicate vei obține nu doar bucătăria visată, ci și un spațiu mai mare și mai luminos ce permite variante diverse de configurare a mobilierului specific încăperilor create.

Despre autor

Lasă un răspuns