Alergatul reprezintă o metodă excelentă prin care să îți menții condiția fizică la un nivel optim, dar și de a preveni problemele de sănătate. Beneficiile acestei activități fizice sunt de necontestat, iar avantajul său, față de alte discipline sportive este că poate fi practicată în aer liber, în orice perioadă a anului. Totuși, pentru a alerga eficient și fără să te expui accidentărilor ori pericolului de a răci, atunci când alergi pe parcursul sezonului rece, trebuie să te asiguri că folosești un echipament adecvat. Din ce este compusă ținuta unui alergător priceput și cum poți să îți compui și tu outfitul potrivit pentru o sesiune de cardio productivă și care să nu te expună riscurilor?

Alege-ți cu grijă încălțămintea

De departe cea mai importantă componentă a echipamentului pentru alergat este încălțămintea aleasă. Modul în care corpul tău se mișcă atunci când alergi îți expune articulațiile și, mai ales, coloana vertebrală unor șocuri destul de puternice. Aceste șocuri pot provoca probleme destul de grave, mai ales dacă alergi pe suprafețe dure, precum cimentul sau bitumul. Este de preferat să eviți astfel de terenuri și să optezi pentru iarbă sau zgură, însă nici suprafețele mai moi nu te feresc total de riscuri. Tocmai de aceea, este necesar să folosești încălțăminte special fabricată pentru alergat. Poți să găsești adidași pentru alergat atât online, cât și în magazinele fizice, dar este de preferat să îi poți proba înainte de a-i cumpăra, pentru a găsi exact perechea care te face să te simți confortabil. Piciorul trebuie să stea ceva mai relaxat decât în încălțămintea obișnuită, întrucât o talpă ținută strâns de un adidas poate să ajungă să fie afectată de răni și bătături. Este recomandat să optezi pentru încălțăminte cu un număr mai mare decât cel pe care îl porți de obicei. De asemenea, adidașii trebuie să fie cât mai ușori și cu o talpă flexibilă, pentru că talpa va atenua șocurile produse de fiecare pas făcut în ritm alert și îți va proteja în mod eficient coloana vertebrală. Avantajul acestui tip de încălțăminte este că aspectul nu reprezintă deloc un criteriu relevant de evaluare, pentru că nu cumperi adidași de alergat pentru un plus la capitolul stil, ci o faci doar pentru utilitatea lor practică. Dacă știi că alergi și noaptea, atunci poți să te orientezi către culori ceva mai stridente, chiar fosforescente, întrucât te vor ajuta să fii vizibil pentru ceilalți oameni, dar și pentru mașinile care ar putea trece pe lângă tine în timp ce alergi.

Cumpără-ți îmbrăcămintea potrivită

Dacă ai rezolvat problema încălțărilor pe care le vei folosi pentru alergat, atunci poți trece la restul ținutei. Chiar dacă, în teorie, poți alerga într-o pereche simplă de pantaloni și un tricou de bumbac, lucrurile pot fi îmbunătățite prin alegerea unor echipamente speciale. Îmbrăcămintea produsă în mod express pentru alergat asigură un nivel al confortului mult mai ridicat, care te va ajuta să ai un randament mai bun și chiar să alergi mai mult. Piesele vestimentare dedicate alergatului sunt fabricate din materiale precum poliesterul și spandexul, care se usucă rapid și permit pielii să respire eficient. Bumbacul, în schimb, reține transpirația, ceea ce poate fi foarte periculos, mai ales dacă temperatura de afară nu este una ridicată. Desigur, asta este valabil în special în cazul tricourilor. Dacă alergi în timpul sezonului rece, poți să completezi tricoul cu un trening, iar acesta este recomandat să fie cât mai confortabil și din materiale calitative. Ai posibilitatea de a cumpăra treninguri Adidas pentru bărbați la Etopsport, iar produsele marelui producător german cu siguranță nu te vor dezamăgi. În plus, ai posibilitatea de face retur rapid, dacă ai ales o măsură greșită.

În alegerea treningului, ia în calcul și alte aspecte. De exemplu, dacă alergi noaptea, ai grijă ca treningul să aibă imprimeu reflectorizant. În cazul în care decizi să alergi atunci când este cald afară, poți completa tricoul cu o pereche de pantaloni scurți, care trebuie însă să fie fabricați tot din materiale care se usucă ușor și nu rețin transpirația. Alte accesorii care te vor ajuta să alergi eficient sunt șosetele de alergat, care sunt special fabricate în acest sens și sunt puțin mai groase decât șosetele obișnuite, dar au avantajul de a fi fabricate din materiale răcoroase. Ele se usucă repede și nu rețin transpirația, iar grosimea materialului te va ajuta să eviți bășicile. În cazul în care alergi iarna, cumpără-ți și mănuși și căciuli speciale pentru alergat, care să nu rețină transpirația. Există și cagule sau fulare speciale pentru alergat, iar acestea sunt foarte eficiente, pentru că îți vor proteja nasul și te vor ajuta să nu inspiri aerul rece într-o manieră dăunătoare.

Alege echipamente de calitate și nu neglija niciun pericol la care te expui atunci când alergi. Alegerile nu sunt deloc dificile, iar puțină atenție te poate scuti de multe neplăceri.

Despre autor

Lasă un răspuns