Fotografia reprezintă o activitate ce poate fi practicată atât ca hobby, cât și ca profesie, iar numărul fotografilor din România este într-o continuă creștere, atât la nivel amator, cât și la nivel profesionist. Chiar dacă poate părea o activitate simplă, fotografia implică documentare din punct de vedere tehnic și foarte mult exercițiu, în așa fel încât să poată fi practicată la un nivel care să genereze rezultate apreciabile. Unul dintre elementele foarte importante pentru orice fotograf este reprezentat de lumină, iar aceasta poate fi ajustată prin intermediul unor dispozitive precum blițurile. Cum este controlată expunerea, atunci când se utilizează blițul?

 

Ce reprezintă blițul și expunerea

Blițul reprezintă un dispozitiv care este integrat în camera foto sau extern, iar activarea lui va conduce la producerea unei lumini puternice în momentul capturării fotografiei dorite. Blițul extern este foarte util în cazul fotografiilor ale căror subiecți sunt aflați la o distanță mare, pentru că sursa de lumină va fi mai puternică și va ajunge să asigure o expunere mai bună pentru o suprafață mai extinsă. Folosirea blițului este recomandată pentru capacitatea de a genera lumină și în locurile întunecoase, în care ar fi foarte dificil de capturat fotografii, în condițiile lipsei acestei surse. Totodată, blițurile externe ajută la focalizare, dar pot fi folosite ți în scopul obținerii unor scheme de iluminare cu valoare artistică. Blițurile integrate nu sunt atât de performante precum cele externe, însă își pot dovedi utilitatea în destul de multe situații.

 

Expunerea este elementul de bază al oricărei fotografii și este compusă din timp de expunere, diafragmă și ISO. Timpul de expunere reprezintă intervalul de timp pentru care obturatorul camerei foto stă deschis pentru ca lumina să ajungă la senzor, în vreme ce diafragma este o piesă care asigură controlarea cantității de lumină ce trece prin obiectiv. Valoarea ISO face trimitere la sensibilitatea senzorului camerei la lumină, iar aparatele DSLR profesionale beneficiază de valori ISO mult mai bune decât cele ale unui aparat obișnuit.

 

Cum influențează blițul expunerea

Din punct de vedere tehnic, elementele care controlează expunerea atunci când se utilizează blițul sunt viteza obturatorului, ISO, diafragma, distanța subiectului față de sursa de lumină și puterea blițului.

 

Viteza obturatorului este cea care controlează lumina ambientală, iar micile detalii pot face o foarte mare diferență aici. Aparatul și blițul pot fi desincronziate uneori, iar cea mai mică diferență poate să se vadă. În condiții normale, desincronizarea este de maxim 1/200 secunde, însă ea poate fi și mai ridicată. De asemenea, există riscul ca lumina dată de bliț să fie la o intensitate similară cu lumina ambientală, ceea ce va face ca lumina generată de bliț să nu mai fie relevantă pentru calitatea fotografiei. De exemplu, blițul nu este util în cazul unei fotografii făcute soarelui.

ISO este elementul care influențează sensibilitatea la lumină a senzorului. Mărirea ISO crește sensibilitatea la lumină, iar expunerea nu va mai fi aceeași. Pentru a păstra expunerea, în cazul măririi ISO, atunci diafragma va trebui și ea ajustată.

 

Diafragma este cea care are sub controlul său puterea blițului. Utilizarea diafragmei depinde de gradul de expunere a pozei. O poză subexpusă, la folosirea blițului, impune deschiderea diafragmei, în vreme ce una supraexpusă va conduce la închiderea diafragmei. Cum lumina blițului este degajată foarte rapid, sunt necesare ajustări în vederea controlării cantității care ajunge la senzor, pentru că viteza nu poate fi influențată.

 

Cum influențează blitul expunerea?

Expunerea este influențată și de distanța dintre sursa de lumină, în acest caz blițul, și subiectul fotografiei. Intensitatea luminii o să scadă invers proporțional cu distanța de la sursa de lumină la subiect, la pătrat.

 

Puterea blițului poate fi ajustată manual, dar modul în care alegi să o setezi va influența expunerea. În funcție de puterea pe care alegi să o utilizezi, va trebui să ajustezi și diafragma, în așa fel încât expunerea să fie una corectă.

 

Așadar, blițul este o sursă de lumină care poate avea un impact foarte important la nivelul calității fotografiei. El influențează toate elementele expunerii și trebuie utilizat cu atenție pentru rezultate pozitive.

Despre autor

Lasă un răspuns