În arhitectura clădirilor moderne, specialiștii pun tot mai mult accent pe aspectul fațadei. Valoarea estetică a diferitelor structuri este extrem de importantă, mai ales că proprietarii își îndreaptă atenția spre materiale elegante, care să ofere în același timp protecție și confort. Exteriorul unui imobil este esențial pentru integritatea structurală a construcției

Îmbinând eficient aspectul estetic cu siguranța și durabilitatea, pereții cortină reprezintă cea mai sigură și eficientă variantă de decor pentru fațade. Aceste sisteme reprezintă o soluție estetică ingenioasă, care permite creativitate arhitecturală și abordarea unei game variate de stiluri. Iată ce sunt pereții cortină și principalele lor funcții în cadrul unei construcții.

Ce sunt pereții cortină

Sistemele de pereți cortină reprezintă unul dintre modurile în care o clădire poate fi protejată împotriva elementelor exterioare. Este vorba despre fațade din sticlă și aluminiu, autoportante, care au proprietăți extraordinare termo și fonoizolatoare. Soluțiile de pereți cortină contribuie la îndeplinirea unor cerințe stricte de siguranță, durată de utilizare îndelungată, confort sporit, aport ridicat de lumină naturală, stabilitate, ventilare și economisire a energiei. Avantajele lor îi transformă într-unul dintre cele mai apreciate produse pentru fațadele moderne.

Aceste structuri sunt concepute pentru a asigura o mare rezistență ansamblului în care sunt instalate, chiar dacă este vorba de suprafețe vitrate mari. Pereții cortină se montează foarte ușor, din interior, chiar și pe planuri verticale, înclinate sau la nivelul acoperișurilor, iar întreținerea lor este extrem de simplă. Dacă îți dorești o estetică aparte, poți să folosești pereți cortină ca aici, pentru a decora fațada imobilului tău.

Funcțiile pereților cortină

Pereții cortină sunt materiale de o calitate deosebită, eficiente din punct de vedere al costurilor și cu o durată de viață ridicată. Iată care sunt principalele lor funcții în cadrul unei construcții:

1.Elimină infiltrațiile de apă

Rolul fundamental al unei fațade este de a împiedica pătrunderea apei în structura clădirii. Sistemul de pereți cortină elimină infiltrațiile, acționând în esență ca absorbant și izolator. Reprezintă un scut protector încorporat în construcție, care nu lasă apa să se scurgă și previne apariția igrasiei ori a mucegaiului.

2. Limitează pierderile de căldură

Eficiența energetică este unul dintre beneficiile importate ale pereților cortină. Utilizarea lor elimină pierderile de căldură în anotimpul rece și împiedică pătrunderea aerului cald în sezonul estival. Această funcție este prietenoasă cu mediul înconjurător, deoarece reduce emisiile de dioxid de carbon datorită ratei mici de pierdere sau câștig de căldură în mediul intern și extern.

3. Conferă rezistență clădirii

Cu toate că este un material ușor, aluminiul oferă o rezistență ridicată, deoarece are proprietăți anticorozive și nu ruginește când este expus la factorii de mediu. Astfel, o clădire care are o fațadă din pereți cortină își va păstra aspectul estetic o perioadă îndelungată, nefiind afectată stabilitatea ei.

4. Cresc durabilitatea și siguranța clădirii

Spre deosebire de oțel, aluminiul are un raport mult mai înalt de rezistență – greutate. Datorită acestui aspect, pereții cortină cresc durabilitatea și rezistența unei clădiri, oferind mai multă siguranță pentru o perioadă lungă de timp. Metalul se comportă excelent la mișcările imobilului sau la dilatare, astfel că pereții cortină pot fi folosiți fără probleme și pentru structurile foarte înalte.

5. Izolează fonic și termic

Spre deosebire de o construcție cu pereți normali, o structură care integrează pereți cortină beneficiază de o mai bună performanță acustică. De asemenea, un astfel de sistem izolează termic, oferind un confort ridicat în orice anotimp.

6. Reduc greutatea construcției

Deoarece aluminiul este un metal ușor, cu o greutate care reprezintă doar o treime din cea a oțelului, pereții cortină reduc la minimum greutatea construcției. Astfel, sistemul rezistă mult mai bine la forțele de încărcare determinate de propria sa greutate.

7. Integrează elementele cu deschidere

Pereții cortină din aluminiu pot fi adaptați oricărui design sau personalizați, pentru a se potrivi stilului dorit pentru fațadă. Sistemul permite integrarea ferestrelor cu deschidere în foarfecă și paralelă, a ușilor, echipamentelor pentru acoperiș sau a panourilor fotovoltaice. Pereții cortină prezintă versatilitate, iar întreținerea lor este simplă și ieftină.

Aspectul estetic este cel care oferă valoare unei construcții, însă este important să ții cont și de caracteristicile tehnice ale materialelor folosite pentru fațadă, dacă îți dorești calitate și confort. Pereții cortină sunt unele dintre cele mai sigure și durabile produse, fiind o soluție bună pentru un decor deosebit.

Despre autor

Lasă un răspuns