Certificatul de performanţă energetică (certificatul energetic) este un document tehnic, eliberat de un auditor atestat, care oferă informaţii cu privire la eficiența energetică a unei clădiri sau unitate de clădire.

Prin urmare, clădirile se clasifică în funcţie de performanţele energetice, asemeni electrocasnicelor.

Clasele de performanță energetică sunt notate cu litere de la A la G, clasa A fiind cea mai eficientă, cu cel mai scăzut consum energetic, de până în 125 kWh/m2/an.

Clasa G se afla la extrema cealaltă, consumul energetic al locuinţei depăşind 820 kWh/m2/an.

Pentru a afla consumul energetic mediu, auditorul face un calcul după o metodologie specifică, incluzând date ale locuinţei culese in timpul unei inspecţii la faţa locului.

Practic, de comun acord cu solicitantul, acesta va fixa o vizită la locuinţă pentru a face diferite măsurători și pentru a observa caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor.

Pe baza datelor, expertul calculează consumul anual pentru încălzire, alimentare cu apă caldă de consum, climatizare, ventilare, iluminat artificial, după care face o medie.

Valoare finală va determina încadrarea imobilului evaluat într-una din clasele de eficiență energetică.

În plus, imobilului i va fi atribuită şi o notă energetică din intervalul 1-100. Un imobil notat cu o notă mai mare are o performanţă energetică crescută.

Cine are nevoie de certificat energetic?

Documentul poate fi obţinut de oricine doreşte să afle informaţii cu privire la eficiența energetică a unei clădiri şi sfaturi referitoare la modalităţile prin care aceasta poate fi crescută, însă există situaţii în care legea obliga proprietarii/dezvoltatorii imobiliari la obţinerea unui certificat:

  • la vânzarea sau închirierea unei clădiri sau unitate de clădire;

  • la recepţia finală a unei clădiri noi.

În plus, există numeroase alte tipuri de clădiri în care este obligatorie afişarea la loc vizibil a unui astfel de act (imobilele vizitate frecvent de public):

  • clădiri de birouri;

  • restaurante, hoteluri, pensiuni;

  • clădiri medicale;

  • instituţii de învăţământ publice şi private;

  • clădiri în care desfăşoară activităţi de comerţ;

  • clădiri în care se desfăşoară activităţi sportive etc.

Ce valabilitate are certificatul energetic?

Documentul are o valabilitate de 10 ani de la data emiterii.

În cazul în care asupra imobilului se intervine cu operaţiuni ample de renovare va fi nevoie, totuşi, să se obţină un certificat nou, întrucât clasa de performanţă energetică va fi una superioară.

Este în beneficiul proprietarului să aibă un imobil cu o clasă energetică superioară.

O locuinţă performan din acest punct de vedere va asigura un confort termic sporit cu cheltuieli mici. În plus, dacă acesta va dori să vândă imobilul respectiv, va putea obţine un preţ mai bun.

De asemenea, persoanele care vor să închirieze sau să cumpere o locuinţă se pot folosi de informaţiile din acest document pentru a estima care sunt costurile viitoare de întreţinere sau pentru a solicita reduceri ale preţului de vânzare/închiriere, în cazul în care locuinţa nu este performan din punct de vedere energetic.

Prețul certificatului energetic variază în funcţie de tipul şi mărimea clădirii, auditorul fiind cel care fixează preţul în funcţie de complexitatea lucrării.

Despre autor

Lasă un răspuns