Pariuri sportive și dependența de joc

Când vine vorba de pariuri sportive online, este foarte important să începem să pariem plecând de la premisa că pariul online nu ar trebui să fie mai mult decât o distracție. Depășirea acestei limite contribuie la apariția dependenței și a consecințelor nocive pe care le implică, fie la nivel personal, fie la nivel familial. Când o persoană simte nevoia incontrolabilă de a juca compulsiv, suferă de tulburarea denumită “ludopatie”, care poate fi definită ca o dependență patologică de jocuri electronice sau de noroc.

Deși există agenții dedicate în special combateri aceastei problemă, din păcate, dependența de jocuri de noroc și pariuri online sau offline a crescut în multe părți ale lumii. Majoritatea caselor de pariuri utilizează spații care fac parte integrantă din ceea ce este cunoscut sub numele de “Joc Responsabil”, cu intenția de a crește gradul de conștientizare a acestora în rândul utilizatorilor și potențialilor clienți. Bineînțeles, acest lucru nu este suficient pentru a împiedica pariorii să piardă controlul asupra situației. Aceștia pierd bani pariind pe sporturi pe care nici măcar nu le cunosc.

Risc de dependență

Există mulți tineri care consideră pariurile de la diverse case de pariuri o modalitate de a face profit în mod regulat. Ideea că informațiile despre fotbal sau alt sport sunt suficiente pentru a câștiga este o eroare frecventă și chiar mai mult, deoarece este ca o sabie cu două tăișuri. Motivația se regăsește și în emoția și adrenalina pe care le provoacă pariurile live prin intermediul dinamicii lor constante. Adevărul este că efectul rezultatelor negative nu este același la toți indivizii, iar unii dintre ei pierd controlul până când ajung la comportamente cu un grad înalt de auto-distrugere.

În aceste cazuri, trebuie avut grijă cu pariurile online, deoarece aceste pariuri ne permit să jucăm 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, din confortul casei și de oriunde. Datorită acestei posibilități, există riscul de apariție a dependenței dacă nu jucăm responsabil. Banii se termină uneori și aici apare o problemă serioasă, tendința de a face orice pentru a-i obține. Și tocmai acest lucru trebuie să evităm prin intermediul pariurilor responsabile la diverse case de pariuri online.

Ce indicii există?

Deși nu este vorba de o știință exactă, anumite circumstanțe și trăsături de personalitate pot crește probabilitatea de dependență. În acest sens, oamenii impulsivi, iubitorii de “senzații puternice” și stimă de sine scăzută au șanse mai mari de a deveni mai dependenți de jocurile de noroc decât alții.

Influențele legate de jocul în copilărie, istoria stresantă și traumatizantă a familiei și chiar moartea unei rude apropiate influențează de asemenea. Ideea este că, în cazurile cele mai grave, un jucător poate rămâne fără familie, fără acasă, fără bani și, mai rău, nu știe că este bolnav.

 

Dincolo de faptul că sechelele se pot reflecta în aspectul fizic, specialiștii asigură că aceasta este o boală psihologică care are o repercusiune substanțială asupra lucrurilor emoționale. Detectarea existenței acestei probleme nu este în întregime dificilă dacă se acordă cu adevărat atenție și dacă avem o legătură mai mult sau mai puțin regulată cu pariul. Iritabilitatea, retragerea și depresia sunt trei indicii care apar frecvent la un dependent de jocuri de noroc.

Cum să acționăm

Un dependent nu are limite clare și, în materie de jocuri de noroc și de pariuri, întotdeauna crede că va recupera pierderile. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să solicităm ajutor profesional. Bineînțeles, sprijinul și colaborarea membrilor familiei, a celor dragi în general și a persoanelor conexe vor fi fundamentale, dar asistența unui profesionist specializat este decisivă dacă vrem să scăpăm de dependență. Ajutorul din partea unui profesionist reprezintă primul pas inevitabil pentru a accepta prezența bolii și a urma tratamentul corespunzător.

Putem evita o astfel de problemă dacă considerăm pariul online un hobby și dacă jucăm responsabil pariind doar cât ne permitem. De asemenea, jocul la păcănele online într-un casino online sau pariul la casele de pariuri nu se transformă în dependență dacă stabilim anumite ore de joc. Putem juca jumătate de oră, o oră sau două, dar niciodată mai mult decât am plănuit.

Dacă intrăm pe site-uri precum biletu-zilei.com sau 10pariuri.ro, vom afla de la experții în pariuri, care ne oferă biletul zilei, ponturi pariuri și pronosticuri forbal, ce înseamnă să joci responsabil, ținând cont de informațiile pe care ei le oferă cu scopul de a ne ghida în realizarea de pariuri de succes.

Despre autor

Lasă un răspuns