A început un nou am universitar şi m-am gândit că a venit timpul să încep din nou să  prezint cărţi  care să fie utile studenţilor. Astăzi m-am decis să vă prezint cartea lui Umberto Eco intitulată Cum se face o teză de licenţă. Este o lucrare care mi se pare extrem de utilă. Licenţa a fost, este şi va fi mereu o mare provocare pentru toţi cei care  umează la un moment dat în viaţă cursurile unei facultăţi.  Nu este o provocare deloc uşoară dar este o provocare prin intermedil căreia ne dăm seama ce ne-a rămas în minte după ce am uitat tot şi totodată de ceea ce suntem în stare să facem.

Cartea lui Umberto Eco este un ghid complet despre modalităţile de scriere a unei lucrări ştiinţifice riguroase. O lucrare de licenţă foarte bine scrisă este ca o primă carte de vizită. Din acest motiv fiecare student trebuie să se străduiască să o scrie cât mai bine posibil. Nu poate face acest lucru însă fără o documentare serioasă. Teza de licenţă după cum însuşi autorul spune,este ca un joc în care noi avem piesele şi trebuie să încercăm să le punem la locul lor. În timp ce vă veţi strădui să le puneţi la locul lor,  veţi putea într-o oarecare măsură să vă depăşiţi limitele, să faceţi un lucru extraordinar pe care nu credeaţi că sunteţi în stare să îl realizaţi. Vă veţi da seama că se poate dacă puneţi pasiune în tot ceea ce faceţi şi munciţi din greu.

Prin intermediul acestei lucrări, Umberto Eco a dorit să vină în ajutorul tuturor celor care la un moment dat sunt nevoiţi să răspundă acestei provocări. Citind această carte veţi înţelege la ce foloseşte o lucrare de licenţă, cum să transformaţi un subiect de actualitate într-o  temă ştiinţifică, cum să identificaţi sursele. Un rol foarte important în realizare licenţei, o are cercetarea bibliografică. Fără  un plan al lucrării foarte bine pus la punct şi fără o cercetare bibliografică riguroasă nu poate să vă iasă o lucrare cu care să vă puteţi mândri. Din acest motiv vă recomand dacă încă nu aţi răspuns provocării de care v-am vorbit, dar trebuie să o faceţi în curând, să vă achiziţionaţi această lucrare. Ediţia revizuită a acestei lucrări a apărut la Polirom în acest an.

Spor la citit sau la scris! Weekend minunat vă doresc!

Despre autor
  1. Chiar sunt an final la ciclul licență. Mulțumesc pentru sfat!

      • Sunt la Facultatea de Psihologie dar nu sunt încă decis ce domeniu aleg. Îmi place psihologia socială, etnopsihologia, psihologia dinamică, judiciară. Până la mijlocul săptămânii ce urmează trebuie să am o decizie luată.

        • Te-am intrebat fiindca asa voi sti ce carti ar fi de interes pentru voi. Vreau ca prin cartile pe care vi le prezint sa va fiu cumva de ajutor.@sergiutelbisz

Lasă un răspuns