Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că mie îmi place să citesc, atât proză cât și poezii. De multe ori, atunci când vorbim de citit și literatură, ne gândim automat la proză, uitând de cea mai frumoasă formă de exprimare a sentimentelor, și anume, versurile. În articolul de astăzi vom vorbi despre blogurile unde găsim cele mai frumoase rezultate ale exprimării sentimentelor, și anume, gingașele poezii.

Nu prea auzim foarte multă lume spunând că citește un volum de poezii, iar în fiecare an înainte de BAC, îi auzim pe elevi spunând ”Sper să nu îmi cadă o poezie”. Acest lucru este după părerea mea rezultatul faptului că în școli, poeziile sunt disecate și analizate mai ceva ca o analiză matematică. Elemente de prozodie, analizarea figurilor de stil…..nu e de mirare că nu mulți știu să aprecieze frumoasele poezii.

Bineînțeles că proza are părțile ei frumoase și îți oferă lucruri pe care nu le găsești în poezii: acțiunea dinamică care se intinde uneori pe parcursul a sute de pagini, cu care te poți delecta zile întregi, descrieri complexe și cuvinte fără prea mult subânțeles. Probabil, faptul că este mult mai ușor de înțeles este și motivul pentru care mulți preferă o nuvelă în detrimentul unei poezii.

De ce ar trebui să ne placă mai mult să citim poezii decât proză?
Ei bine, nu neapărat mai mult, dar cel puțin la fel de mult. Pentru că doar poeziile ne oferă acele expresii rupte din soare, care creionează perfect stări, chipuri, sentimente, peisaje. Pentru că jocurile de cuvinte îți permit să păstrezi misterul, și să transmiți mesajul doar celor ce au urechi să îl audă. Pentru că, uneori, în două strofe ni se transmite mai mult decât într-o sută de pagini. Din această cauză îmi place mie să vizitez blogurile cu poezii.

 

 

Despre autor
  1. Poezia este gresit inteleasa, nu o sa spun in ce sens.
    In general blogurile de poezii nu cauta sa dreaga aceasta chestie, din contra, o adancesc.
    Poezia a evoluat mult, uneori trece drept proza, dar poezia de pe bloguri a ramas … infantila in mare parte. Sunt putine bloguri de poezie adevarata.

  2. Alexander are dreptate. Poezia de pe bloguri nu are calitatea prezentului. Putina parte din ea, care are calitate, o are pe cea a romantismului sau cel mult a modernismului. Daca ma intelegi… e rupta din timpuri vechi, spre care oamenii nu se mai uita.
    Copiiilor nu le plac poeziile tocmai pentru ca sunt prea sentimentale, prea pe ocolite. Le-ar placea daca s-ar introduce in programa aia ceva mai putin siropos, de la postmodernism incoace. Dar nu… Noi nu vorbim asa ca in poeziile bloggerilor. In schimb vorbim asa ca in textele lor, de cele mai multe ori. De-aia ne regasim in texte, si ocolim poeziile.

Lasă un răspuns