Nu stiu cum sa spun, poate suna egoist, dar am inceput sa invat ca este mai importanta persoana ta, trebuie doar sa ai grija sa nu ranesti oamenii care iti sunt dragi.

Azi, cat mergeam cu RATB-ul auzeam discutia dintre doi soti, ea reprosandu-i lui ca de ce nu s-a dus pe front in nu stiu ce zona ca sa ia si el o prima frumoasa …, ca de ce prietenul a putut sa se duca, ca parintii lui sunt niste “tarani, din provincie”, afirmatii care mi s-au parut penibile! Si asa am inceput sa ma gandesc la imperfectiunile sociale.

Fiecare om are ideile sale preconcepute despre cei din jur, lucruri, stari. Toti ne dam cu parerea mai mult sau mai putin, mai rau sau mai bine, o spunem liber sau tinem doar pentru noi. Dar doamna asta, mi se pare ca a intrecut un pic masura, nici daca as lua cel mai “vulgar” sens al cuvantului ”taran”, sigur nu as ajunge la ceea ce se gandea ea…

Eu cred ca ar trebui lamurit ca “taran” nu inseamna om prost, incult, lipsit de tact.., ci s-ar traduce, conform DEX-ului (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane): persoana care locuieste in mediul rural.

Deci “taranul” este acel om simplu de la tara, care se ocupa cu activitati specifice, dar asta nu il aseaza pe o treapta mai inferioara in comparatie cu locuitorul din mediul urban. Eu am trait in ambele peisaje si pot spune ca cei din mediul rural ne pot invata multe. In simpitatea si in lipsa lor de scoala, au povesti ale vietii pline de talc din care am putea sa ne insusim invataminte, chiar daca multe din cele intamplate au fost traite cu mult timp in urma, stiti cum se spune: istoria se repeta!

De ce nu putem lua cuvantul acesta ca un simplu cuvant ce defineste ceva si nu ca pe un cuvant jignitor? Ceva nu functioneaza cum trebuie.. trebuie sa invatam sa avem proprietatea termenilor, a cuvintelor.

Despre autor
  1. A.R.

    Stii… exista o categorie de oameni, trecuti bine de prima tinerete, pe care eu (si nu numai eu) ii denumesc “prajiti”. Sunt captivi in mentalitatea comunista, prezinta un simt acut de grija pentru capra vecinului si nu au nicio sansa de a evolua. Aceasta specie ne poate oferi cel mult un exemplu de “asa nu” dar de cele mai multe ori pentru a ne pastra spiritul liber si mintea curata e mai bine sa nu ii luam ca exemplu deloc pentru ca au doar lucruri rele de impartasit celor din jur.

  2. Asta e problema, erau tineri …30si ceva …nu cred ca aveau acea gandire asa bine implementata… Poate el o va invata pe ea sa isi “deschida” mintea

Lasă un răspuns