Auzim adesea în jurul nostru oameni spunând este un lucru important/ am o problemă importantă/ este important să fac asta, iar îndată ce aflăm mai multe detalii despre ace lucru important, realizăm că nu reușim să empatizăm cu interlocutorul nostru. Nu înțelegem de ce numește ca fiind important un lucru banal și lipsit de însemnătate, care ar putea fi ușor de neglijat.

De asemenea, reciproca este valabilă. Explicăm cu ardoare cuiva cât de important este un anumit lucru și nu putem înțelege de ce partenerul nostru de discuție nu este în asentiment. Îl etichetâm ca fiind ignorant sau inconștient, fără să ne dăm seama ce se întâmplă defapt.

Să luăm exemplul unui banal pix. Valorează puțin și poate fi înlocuit cu ușurință, deci nu l-am putea numi important. Însă dacă, să presupunem, cu acel pix ar fi scris Mihai Eminescu, sau ar fi fost un cadou din partea unei rude decedate, sau pixul acela este ultimul pix produs de o anumită fabrică, sau ar fi singurul pix din lume și tu ai neapărată nevoie să scrii, cât de important e pixul atunci?

Cu siguranță că ar deveni un obiect de colecție, ar valora foarte mult, nu ar mai putea fi înlocuit și ar căpăta statutul de IMPORTANT.

Dicționarul definește importanța ca fiind o valoare, o însemnătate, însă noi nu trebuie să uităm că noi suntem cei ce oferim însemnătate lucrurilor din jurul nostru. Noi suntem cei ce le oferim importanță.

Data viitoare când cineva nu realizează cât de important este un lucru, amintește-ți că tu ești cel ce a oferit însemnătate acelui lucru, oferindu-i statutul de  IMPORTANT, însă pentru o altă persoană acel lucru poate să nu însemne nimic.

Despre autor

Lasă un răspuns