Interviu cu Alexandra Baran Petrescu de la MeritaCitit.ro

Alexandra Baran Petrescu este co-owner la MeritaCitit.ro, alaturi de Livia Camciuc. Lucreaza in domeniul online de la 18 ani, iar la 22 de ani a lansat comunitatea sociala de bookmarking Merita Citit. In aceeasi perioada a infiintat si firma cu acelasi nume.

-Pentru inceput as dori sa te prezinti!

In primul rand vreau sa multumesc pentru acest interviu. Sunt din Bucuresti, dar ma simt ca acasa si in alte orase, precum Galati – orasul sotului meu, Pitesti & imprejurimile unde merg in fiecare vara, sau Tg. Jiu & imprejurimile unde era cea mai mare distractie, alaturi verii mei. Am urmat studii economice, dar sincer sa spun, mi-au facut cu ochiul si alte specializari precum jurnalismul, limbile straine sau arta fotografica. Ce-am inceput si ce-am ajuns: lucrez in marketing si promovare online. Cu toate astea imi place tot ce fac si sunt de parere ca trebuie sa invatam continuu.

-Ce impact a avut asupra ta lumea online?

Cel mai mare impact! Daca nu as fi inceput la 18 ani cu un part-time pentru un site, nu as fi ajuns unde sunt acum. Este fantastic cat de mult te poate influenta primul job, daca ajunge sa-ti placa ceea ce faci. Ca vrem, ca nu vrem, cu totii suntem influentati de mediul online. Nu stim ceva? Cautam pe Google. Ne plictisim? Ne bagam in seama cu lumea: pe Facebook, prin comentarii pe bloguri, citim, dam share, votam ce ne place si asa mai departe.

-Ce parere ti-a lasat lumea online de pana acum?

Lumea online este si cu bune si cu rele. Mi-am luat tepe, dar am trecut peste. In primul si in primul rand mi s-au acordat multe sanse. Eram „neica nimeni” cand o mana de oameni deja cunoscuti in online a dat o sansa proiectelor mele. Stii care-i lectia pe care am invatat-o? Ca nu trebuie sa uiti niciodata de unde ai plecat. In al doilea rand, in online nu esti Niciodata singur (cu N, da?). Poti sa te amagesti ca esti singur, dar nu esti. Daca vrei sa fii singur, arunci calculatorul pe geam. Si dupa ce imbratisezi ideea ca tot ce faci este vizibil pentru cineva, intreba-te daca ceea ce faci in online nu cumva iti creeaza o imagine care te va afecta in viitor. Lumea online este cumva paralela cu lumea reala: reflecta ceea ce faci, ce ai facut sau ce vei face. Ea te poate face sa te destinzi, iti poate aduce noi prieteni, cine stie – chiar sa-ti aduca bani. Dar numai daca esti corect si prietenos. Mai sunt si lichele care mint, dar in lumea reala nu este la fel? Si inca un lucru as vrea sa-l subliniez: lumea online FARA lumea offline, NU EXISTA. De la Cristian China Birta am invatat ca trebuie sa combini offline-ul cu online-ul – el este printre cei care mi-au acordat o sansa cand eram mici, mici de tot si ii multumesc pentru asta. Si lui Mugur Frunzetti (Stiri de Bine). Si lui Liviu Taloi. Si celor de la Star-Gossip, Mobile News. Nu vreau sa-i uit nici pe primii membri care si-au facut cont pe Merita Citit: Alba Ecstasy, Bl0g.ro, cumanutzeleasteadoua.blogspot.ro si multi, multi, multi altii pe care ii rog sa ma ierte ca nu ii mentionez, dar lista ar fi extrem de lunga. Nu in ultimul rand, ii multumesc celui datorita caruia am cunoscut lumea online, celui de la care a inceput totul: Alin Rosca.

-Mai ai alte proiecte în online in afara de MeritaCitit.ro?

Da, mai este si MeritAngajat.ro: „comunitate sociala care sustine mediul din piata muncii”. Acolo se gasesc sfaturi pentru afaceri, HR, viitorii pensionari, someri, ceva evenimente din domeniu si locuri de munca. As vrea sa subliniez ca ambele comunitati sunt gratuite, inclusiv calculatoarele de somaj si pensii de pe Merit Angajat.

-Ai un target pe care vrei să-l atingi peste 6 luni sau peste un an?

Un target pe 6 luni? Vreau sa ajut la randul meu, gratuit, peste 12 bloggeri, prin intermediul Merita Citit, alti cel putin 18 prin intermediul Merit Angajat, sa arat membrilor celor doua comunitati ca blogger inseamna inteligenta, creativitate, perseverenta. Vreau sa maresc cu 20% numarul membrilor si cu 15% numarul celor care instaleaza butonul de vot „merita”. Pana la urma, asa cum este butonul de Like de la Facebook, butonul de la Twitter, asa este si butonul de pe Merita Citit – acelasi principiu, acelasi scop. Si mai am un target – cel mai important: sa ii fac sa inteleaga, pe cei care au acuzat Merita Citit ca lucreaza impotriva bloggerilor, ca s-au inselat. Ca o simpla intrebare precum „ce vrei de fapt”poate insemna o situatie win-win pentru toti.

-De ce ai recomanda cuiva sa-si faca blog?

As recomanda tuturor sa-si faca un blog. Este timpul sa nu ne plangem ca nimeni nu ne asculta parerile, ca ceea ce spunem nu conteaza. Nu contezi in momentul in care tii totul pentru tine, te inchizi in tine. Este absolut gratuit sa-ti creezi un blog in care sa-ti scrii parerea, mai ales pe eBloguri. Un blog poate fi un jurnal, o pasiune sau un mod de a face bani. Din cate stiu – si m-am documentat putin – eBloguri ofera platforma gratuit, hosting gratuit si sa-ti faci este la fel de usor ca la Facebook, Yahoo sau Google; deci scuze precum nu cunosc termenii tehnici, nu ma pricep, nu am timp, nu am bani, sunt rasuflate; daca ai timp sa te vaiti, ai timp sa scrii cateva randuri cu gandurile tale. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa scrii ce ai pe suflet, ce parere ai despre stirea X sau de ce este bun produsul Y. Sunt multe platforme gratuite, dar pentru cei care inca nu au un blog le recomand sa aleaga una care ofera suport tehnic in limba romana si au un admin usor de gestionat. La Blogger, de exemplu, ma enerveaza ca schimba automat URL-ul site-ului din .com in .ro, .it, etc in functie de IP-ul vizitatorului, ceea ce da eroare la unele plugin-uri.

-Pe cine propui pentru interviul urmator?

Ooo… Sunt multi, las la alegerea eBloguri, in functie si de disponibilitatea celor carora le-am multumit mai devreme: Alin Rosca, cumanutzeleasteadoua.blogspot.ro, Bl0g.ro, Alba Ecstasy, Mobile News, Star-Gossip, Liviu Taloi, Mugur Frunzetti, Cristian China Birta sau orice alt membru Merita Citit care are un cuvant de spus – parerea tuturor conteaza si de la toti cei din jur avem cate ceva de invatat.

Despre autor

Lasă un răspuns