Net Neutrality

Pentru că ne place să fim corecți și să promovăm spiritul de comunitate, eBloguri lansează “Project Neutrality”. Acest proiect are un scop informativ, prin care noi încercăm să vă aducem la cunoștiință vouă, internauților, informații despre neutralitatea Internetului și cum ne influențiază pe noi acest lucru. Scopul nostru este de a lupta pentru un Internet liber, lucru de care avem cu toții nevoie. De ce facem asta? Pentru că nu este normal să plătim în plus doar pentru a satisface lăcomia cuiva și pentru că dorim și merităm acces liber la informație.

Trăim într-o eră modernă, o eră a vitezei în care Internetul reprezintă o binecuvântare. Ok, poate nu o binecuvântare, dar trebuie să recunoaștem că inventarea lui e un lucru extraordinar. E suficient să ne uitâm în jur și putem realiza în câteva clipe cât de mult ne influențiază Internetul viața. Informație, comunicare, educație și chiar un loc de muncă…toate aceste lucruri sunt la un click distanță de noi, datorită Internetului. Însă fără Neutralitatea Internetului, noi nu am mai avea parte de aceste avantaje uimitoare. Ce este Neutralitatea Internetului și de ce este ea așa importantă?

Să presupunem că ai comandat două pizza de la două restaurante diferite, iar ambele ți-au promis ca pizza va ajunge la tine in 30 de minute, ba chiar ambele vor ajunge în același timp, deoarece folosesc furnizorii folosesc același curier. O pizza ai comandat-o de la un restaurant faimos, care are câte o pizzerie în toate marile orașe din țară și primește zilnic sute de comenzi, iar pe cea de a doua ai comandat-o de la o pizzerie modestă, care este afacerea de familie a unor cunoscuți.

Acum să ne imaginăm că, în loc să primiți ambele pizza în 30 de minute, așa cum vi s-a promis, curierul sună restaurantul faimos și îi spune astfel:

–          Bună. Din câte observ,aveți multe comenzi. Majoritatea pachetelor din mașina mea sunt de la restaurantul vostru. Ne dați atât de mult de lucru, încât în curând vom avea nevoie să angajăm mai mulți șoferi pentru a face față comenzilor.

–          Mă bucur să aud asta, și cred că și voi vă bucurați să vă extindeți afacerea cu banii pe care îi primiți de la clienții noștri pentru livrare.

–          Defapt, mă gândeam că nu vreau să car arât de multe comenzi în același timp, iar o altă pizzerie are o comandă care trebuie să ajungă în același loc.

–          Cum? Dar clienții noștri au plătit ca pizza lor să fie livrată în jumătate de oră!

–          O să fie livrată..mai târziu. Asta dacă nu cumva doriți să ne plătiți în plus pentru transport. În acest caz, pizza voastră va ajunge mai repede, iar cea de a doua va ajunge mai târziu, chiar dacă merg în aceeași direcție, deci le-aș putea livra pe amândouă în același timp.

Probabil că vi se pare absurd ce tocmai ați citit, dar cum vi s-ar părea dacă v-aș spune că acest lucru se întâmplă în zilele noastre? Care credeți că e soluția?
Mulți oameni vor răspunde:

Ce fac ei cu siguranță nu e legal, hai să depunem plângere!

Ce reacție ați avea dacă, atunci când ați merge să depuneți plângerea, ați afla că defapt, ce fac ei e legal, și că legea le dă dreptate?

Da, acest lucru se întâmplă în zilele noastre, dar nu cu o simplă pizzerie, ci cu ceva care a devenit necesar desfășurării activităților noastre zilnice: Internetul.

Da, nu se întâmplă în România(încă), dar se întâmplă în SUA. SUA este cunoscută ca o țară foarte democratică, deci nu e greu de ghicit că acest lucru se va întâmpla în curând și în România. Imaginează-ți cum ar fi să vrei să deschizi mailul pentru că ai de trimis ceva urgent la servici, și să fii nevoit să aștepți o veșnicie? Pentru a împiedica acest lucru avem nevoie de Neutralitatea Internetului.

Neutralitatea Internetului pornește de la ideea că toate informațiile de pe Internet trebuie tratate egal. Datele sunt transmise de la furnizor spre tine în pachete pe o alee, iar toate aceste pachete trebuie să ajungă în același timp și să călătorească cu aceeași viteză. Adică, asculti muzică pe Youtube în timp ce admiri pozele prietenilor tăi pe Facebook. Pentru a putea face acest lucru, pachețelul de la Youtube trebuie să ajungă la tine odată cu pachețelul de la Facebook. Dacă cel ce se ocupă cu traficul pe alee procedează la fel ca și curierul de la pizza, veți avea surpriza ca în timp ce vă delectați cu pozele prietenilor, melodia voastră preferată să se audă sacadat. Cel mai enervant lucru e că nu îl poți trage de urechi pe cel ce se ocupa cu traficul pe alee, pentru că legea îi dă dreptate. Da, ați auzit bine. În Ianuare 2014, în America s-a aprobat o lege care permite acest lucru. Distribuitorii de Internet au dreptul să blocheze și să încetinească orice site.

În momentul de față, tu ai încă dreptul de a decide. Poți să intri pe Google și să cauți orice dorești, poți să îți deschizi mailul și să stai pe Facebook fără probleme. Asta datorită Neutralității Internetului. Dacă într-o bună zi te vei trezi că atunci când vrei să cauți ceva pe Google, acesta merge incredibil ce încet, înseamnă că legea din America s-a aprobat și la noi.

Și pentru că nu vrem ca acest lucru să ne ia pe nepregătite, vor urma mai multe articole cu scop informativ. Stay tuned și simțiți-vă liberi să vă exprimați opinia sau să veniți cu informații despre acest subiect printr-un comentariu.

Despre autor
      • Deocamdata nu cred ca e nevoie, suntem inca la partea de informare, inca nu s-au sesizat astfel de cazuri la noi in Romania. Dar daca cineva sesizeaza asta atunci o petitie ar fi urmatorul pas.

  1. Important este sa stim ca exista acest “pericol”. Un om informat este un om puternic!

Lasă un răspuns