subiecte comparate arhitectura de azi

Am ales acest subiect pentru ca reprezinta o caracteristica fundamentala pentru definirea coordonatelor georgafice si istorice ale unui popor. Arhitectura si evolutia ei de-a lungul timpului sunt oglinda evolutiei umane din toate punctele de vedere (tehnic, stiintific, estetic etc). Insa aceasta evolutie (denumita generic asa) cunoaste si etape gri sau chiar negre. In prezent ne aflam intr-o astfel de etapa. Orasele cresc haotic atat pe orizontala, cat si pe verticala, amestectul eclectic de stiluri, materiale, culori si dimensiuni avand un efect uneori grotesc. Armonia si logica sunt grav lezate in foarte multe cazuri. Iar in apararea valorilor reale, a traditiei si a mostenirii arhitecturale autentice se militeaza si pe bloguri.

Exemplificare:

Doua bloguri care duc aceeasi lupta impotriva mutilarii artitecturale si a kitsch-ului, dar prin metode distincte: Atelierul de arhitectura Liliana Chiaburu si Cashi de lucs.

Arhitecta Liliana Chiaburu isi propune sa promoveze arhitectura traditionala, aratand ca se pot gasi rezolvari contemporane inspirate din aceasta, asa cum ne marturiseste pe prima pagina a blogului sau in care se gasesc numeroase materiale de specialitate, dar accesibile publicului larg. Subiectele abordate sunt numeroase (insemnatatea arhitecturii traditionale in prezent, case noi traditionale romanesti, proiecte arhitectonice valoroase vechi – interbelice sau chiar antebelice – si contemporane, apartinand mai multor arhitecti etc), dar toate vin in sprijinul ideii centrale, si anume ca arhitectura moderna nu trebuie sa fie lipsita de legaturile sale organice cu traditia pentru a nu cadea in desuet si prost gust (ceea ce, din pacate, azi se intampla in exces).

Al doilea blog, Cashi de lucs, ilustreaza prin nenumarate fotografii insotite de comentarii scurte si taioase tocmai acest prost gust, desuetul si exagerarile pe care dorinta de a construi, in conceptia unora, modern le-a adus in peisajul urban contemporan (dar si rural, anumite zone fiind complet digerate de noile stiluri). O colectie de imagini care starnesc intr-o prima faza rasul, pentru ca apoi sa-l puna pe cititor pe ganduri, in timp ce intrebarea fireasca, de bun simt, nu-i mai da pace: „cum a fost posibil asa ceva?”. Amuzati-va, dar luati aminte.

Doi bloggeri, doua perspective, acelasi subiect.

Despre autor

Lasă un răspuns