Poate vi se părea puţin ciudată această încercare a mea de a compara cele două blogosfere? De ce? Păi în primul rând, virusul blogurilor s-a propagat în întreaga lume din America – deci ei sunt pionierii în acest domeniu (şi alte motive, pe care le vom descoperi pe parcurs) iar noi suntem abia la început.

O primă diferenţă apare evident la numărul de utilizatori. În România, se estimează că numărul total al blogurilor ajunge undeva la 20 000, însă doar jumătate (sau chiar mai puţin) sunt active. În America sunt 20 de milioane de bloggeri, desigur ei au o populaţie mult mai mare dar şi la noi e loc de mai bine.

De venituri, nici nu mai zic, la noi bloggerii scriu advertoriale pe sume insignifiante, unele concursuri stârnesc adevărate controverse. În schimb, 1,7 milioane de americani profită financiar de pe urma blogului, iar 452 000 trăiesc exclusiv din asta (conform Wall Street Journal, acest numar este aproximativ egal cu cel al avocaţilor din SUA).

Şi în materie de nişe sunt diferenţe. Deşi la noi predomină blogurile personale, la ei sunt foarte multe bloguri axate pe politică şi ştiri. În plus, la ei mai sunt şi nişe care la noi abia au maxim 5 reprezentanţi (cu aproximaţie)…

Interacţiunea şi nivelul de solidaritate întree bloggeri este mult mai ridicat la Americani, unde există foarte multe comunităţi online special destinate acestui lucru, tot felul de întrunuri… Şi la noi sunt, şi aparent blogosfera noastră este una destul de închegată… dar e loc de şi mai bine la acest nivel – acesta fiind unul din planurile unde, noi, echipa eBloguri dorim să acţionăm şi să ridicăm nivelul de cooperare între bloguri (pentru că şi la noi se poate! şi asta într-un mod frumos, fără a favoriza pe unii şi pe alţii, fără a stârni scandal).

Mulţi bloggeri români nici nu ştiu ce pot face în realitate cu un blog (nu mai spun de non-bloggeri care majoritate nici nu ştiu ce e ăla un blog). În America e cu totul altceva, iar bloggerii (mă refer în special la cei care sunt doar bloggeri, nu jurnalişti-bloggeri cum sunt şi la noi) sunt adevăraţi formatori de opinie.

Dacă ar fi să facem o analogie scurtă, pentru a nu mai lungi prezentarea: blogosfera din America e deja o studentă, iar cea din România e pe clasa a 5-a… Dar va creşte, şi ea are şi avantajul de a avea exemple de urmat!

Despre autor
 1. Da, într-adevăr România are cam 0,09% bloggeri, iar SUA cam 6,33%, dar comparația per total mi se pare irelevantă… e ca și cum ai compara om cu om, pasăre cu pasăre, etc. Ce vreau să spun este că deși se pot găsi elemente asemănatoare dintr-un punct de vedere, din altul fiecare e unic, ca să nu mai vorbesc de mecanismele din culise și alte minunății… Dar da, ne putem inspira din blogurile altor națiuni; că unele din ele ar fi un exemplu de urmat (pentru mine) este (puțin spus) irelevant, din atâtea puncte de vedere, încât poate vreodată am să scriu o trilogie despre. 🙂

  • @Bellatrix nici nu am pus mare accent pe număr, punctele cheie de aici sunt: 1. Bloggerii americani stiu cu adevarat cum sa faca bani din blogurile lor; 2. La ei predomina blogurile cu tema politica /de stiri (dar nu am spus nicaieri ca trebuie sa ne inspiram, fiecare are o viziune proprie); 3. Interactiunea si cooperarea este mult mai ridicata la ei decat la noi; 4. La ei bloggerii sunt formatori de opinie, la noi nu prea…

   • Dragă ©illusion, 🙂 nu am afirmat că sunt evidențiate cifrele, iar punctele cheie le reținusem. 🙂 Tocmai asta era părerea mea, că e mai degrabă ok să te inspiri, decât să le consideri “exemple de urmat”. (Pentru mine a te inspira nu vine din lipsa unei viziuni proprii ci dimpotrivă, adică și din dorința de a contura viziunea proprie.) Comparația per total mi se pare irelevantă, nu neapărat din motive subiective (cum ar fi pentru că nu-mi plac de obicei comparațiile, atitudine ce vine de altfel din motive obiective cum ar fi de exemplu lipsa premiselor identice), dar sunt atâtea aspecte cum ar fi diferențele economice (nu mai pun la socoteală cauzele lor). În România nu numai veniturile bănești din blogging sunt cum sunt, (și asta nu pentru că “bloggerii americani știu cu adevărat cum să facă bani din blogurile lor”, iar românii nu ar ști) dar și veniturile din majoritatea muncilor. Și dacă tot vorbim de blogging, există în DEX cuvântul ‘blog’ și cuvintele ce derivă din el? (că în DEX online nici pomeneală)
    🙂 O zi frumoasă îți doresc!

    • @Bellatrix

     De la Wikipedia, enciclopedia liberă

     Un blog (cuvânt provenit de la expresia engleză web log = jurnal pe Internet) este o publicație web (un text scris) care conține articole periodice sau și actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuțiile fiind afișate în ordine cronologică inversă (cele mai noi apar imediat, sus, la vedere). Acest gen de publicații web sunt în principiu accesibile publicului larg, însă unele pot fi contra cost.

     Termenul de “blog” a apărut în anul 1997, când John Berger și-a denumit propriul site “weblog”.[1]

     Totalitatea blog-urilor și a autorilor de blog-uri a fost denumită „blogosferă”. Vezi de exemplu blogosfera românească, blogosfera americană. Pe lângă asta, blog-urile constituie una din numeroasele fațete ale fenomenului numit Web 2.0.

     • 🙂 @cristian pe mine mă interesează dacă cei de la Academia Română își fac treaba, nu cei de prin comunitatea Wikipedia!

 2. M-ai lăsat cu gura căscată și m-ai făcut mai ambițios, dacă se putea! Fac tot posibilul ca să ajung la un nivel competitiv. Cu engleza și tehnica stau, însă, mai slab. 🙁

  • Nici o problema @racoltapetru6 , orice problema/nelamurire ai avea poti intreba pe eBloguri si cu siguranta vei primi raspuns!

 3. Frumos spus, dar de ce ne raportam la altii mereu? Cred ca putem realiza ceva nou, iar clasa a V-a poate fi de fapt o a doua facultate peste cea a bloggerilor americani.Zic si eu, poate gresesc…

  • Această comparaţie a fost făcută în mod ilustrativ, fără dorinţa de a raporta neapărat aceste 2 blogosfere… ci mai de grabă pentru a arăta cum e şi la alţii, nu neapărat să arătăm că la ei e mai bine… noi deja avem exemple clare sau mai bine spus modele de urmat, ştim unde au greşit ei – deci vom creşte mai frumos, dar pentru asta ar trebui schimbate nişte chestii (exact ceea ne dorim noi, echipa eBloguri.ro, să facem).

  • @Izabelle, incercam sa educam bloggerul roman. Sunt foarte multe exemple pozitive si la noi in tara, dar, din pacate, romanul de multe ori urmeaza exemplele negative…. Ma gandesc sa facem o serie de articole pe tema asta (sunt oameni valorosi de la care ai ce sa inveti).

   • Pentru mine TOȚI oamenii sunt valoșori! Cale lungă ce-i drept până ce-am ajuns să consider așa!

 4. Vom realiza ceva nou, dar pentru asta trebuie sa dam dovada ca stim sa fim uniti, sa comunicam foarte bine unii cu altii, ca avem spirit de echipa…sunt cateva lucruri care inca noua ne lipsesc…dar cu rabdare, munca, implicare si perseverenta o sa reusim sa fim altfel decat ceilalti, sa facem altceva decat au facut ceilalti….

  • @Bellatrix cei de la Academie au nişte criterii când adaugă noi cuvinte în dicţionar, mai ales neologisme, dar cu siguranţă va apărea şi cuvântul blog în următoarea ediţie a DEX-ului … nici la americani (care l-au inventat) nu a intrat de mult acest cuvânt în dicţionar.

   • 🙂 Păi normal @illusion că au criterii, reguli și alte minunății… Întrebarea este cât de efective sunt! În SUA cuvântul ‘blog’ a apărut în dicționar cel puțin din 2009! (L-am găsit într-un DEX online, dar nu este precizată sursa http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/blog.html.)
    Weekend plăcut!

    • La ei se actualizează dicţionarele mai des, şi cred că sunt şi ceva mai deschişi către nou, la noi.. hârţogăraie multă pe toate planurile 🙁

     • 🙂 Mda @illusion ceva de genul. Întrebarea este cum să facem să fie altfel. Și dacă mă mai gândesc, constat că nu mai consider adaptarea dicționarului o prioritate, în comparație cu ‘adaptarea’ nivelului de trai și alte minunății. Cred că dacă alte aspecte naționale ar merge cum ar trebui, adaptarea dicționarului ar veni implicit la timpul potrivit și nu după ‘n’ ani…

      • Exact, ar trebui schimbate alte lucruri mai întâi… suntem din ce în ce mai mulţi care vrem asta, cine ştie s-o deştepta careva…

     • @illusion, vreu sa-ti multumesc oficial pentru tot ce scrii tu pe aici; poate nu am fost de acord 100% cu tot, dar per total apreciez ce scrii tu si uite cum textele tale ne fac sa ajungem sa vorbim despre probleme nationale si alte minunatii… 🙂 HUG

      • @Bellatrix se mai întâmplă să avem şi păreri diferite, dar e important că le putem discuta şi de aici să ajungem la cu totul alte subiecte … până la urma comunicarea e unul din lucrurile pe care noi punem accent!

       • @illusion 🙂 “Oamenii de care trebuie să te temi nu sunt cei care au păreri diferite de ale tale, ci de cei ce sunt prea lași ca să îți spună acest lucru.” Napoleon Bonaparte (1769-1821)
        O seară plăcută!

 5. Cand spui ca romanul urmeaza exemple negative la ce te referi, Cristian?

 6. Ok, nu voi comenta postarea. Nu sunt de acord cu ce scrie acolo, iar acest fapt poate duce la polemici de nedorit. Eu te-am intrebat pe tine ce exemple negative ai sa-mi dai, nicidecum un articol ofensiv la adresa bloggerilor romani. La noi nu sunt bani, dar oamenii sunt aceeași ca peste tot, cu calitati si defecte.

  • 🙂 Subscriu!

  • Nu am scris un “articol ofensiv la adresa bloggerilor” – asta ar presupune, in primul rand, o generalizare falsa. Am semnalizat anumite atitudini de nedorit din punctul meu de vedere. Nu este obligatoriu sa fii de acord cu mine, iar asta nu inseamna ca polemizam.

   • Iată ce m-a determinat să subscriu la faptul că postarea este ofensivă! Nu este vorba că sunt împărțiți în categorii bloggerii care nu plac unora, ci sunt și atacați! Dacă aș fi vrut să susțin bloggerii români, eu personal aș fi scris despre bloggerii care-mi plac! Și da, acestea sunt doar păreri, care oricum nu mi-au schimbat părerea proprie despre blogosfera română, însă mă deranjează să văd cum sunt puși alții “la zid”! Mi se poate întâmpla chiar mie! Găsesc limba română o limbă greu de scris, mai ales datorită diacriticelor și cratimelor…

    – “se ivesc nenumarate „minuni”, greu de digerat” (atac fară exemple concrete)
    – “libertatea cuvantului e foarte prost inteleasa si aplicata de catre acesti autori descatusati” (atac, iar fară exemple)
    – “Bloggerii agramati (sau anagramati?). Scriu mult. Scriu si advertoriale, participa la concursuri. Ce daca au scapat o litera? Sau o cratima? Ce mai e un dezacord in ziua de azi?” (eu personal nu am vazut bloguri de genul, dar chiar de vedeam, cine sunt eu să judec? poate este dislexic/ă, poate scriind se va obișnui cu/perfecționa/etc. toate minunățiile limbii scrise, pot fi constelații de explicații)
    – “Ei scriu la toate concursurile, dar le castiga mai ales pe alea organizate de o anumita platforma.” (atac fară exemple)
    – “Bloggerii fara cuvant. Ei au in general cuvintele la ei, dar nu au cuvant. Ca si l-au dat prea mult, prea des si au uitat pe unde o mai fi.” (iar fară exemple)
    – “Fara loc de buna ziua, ca numai buna nu este in preajma lor.”

    (“My mother said I must always be intolerant of ignorance but understanding of illiteracy. That some people, unable to go to school, were more educated and more intelligent than college professors.” Maya Angelou 1928-2014)

    🙂 Weekend plăcut!

    • Cristian

     Nu s-a dat exemple (nume) pentru ca nu este un atac …

     • Eu consider că este un atac. Sunt împărțiți pe grupe; că nu există exemple asta nu înseamnă că nu este un atac!

    • Fiecare om are dreptul la o parere personala .

     • Exact!
      Dar una este să ai o părere personală și alta este să ataci! Una este să spui nu-mi place x (pentru că) și alta este să faci niște categorii despre niște oameni despre care poate că habar nu ai; dar îi pui “la zid” și-i judeci după felul cum au scris, fel ce poate reprezintă 0,1% din tot ce pot reprezinta ei! 🙂

      • Defineste atac … Sunt doar niste exemple de ASA NU …Unde vezi tu atac in asta ? Ma gandesc sa facem o serie ASA NU ! Asta inseamna atac ?!

       • Da @cristian, corect ‘așa nu’ și expui frumos punctul de vedere, fără să ataci, dar când spui “libertatea cuvantului e foarte prost inteleasa si aplicata de catre acesti autori descatusati” e atac, (așa percep eu și respect și accept că alții nu percep asa). 🙂

      • Bellatrix, urmand logica ta, acum tu ma ataci pe mine… asa-i ca nu-i asa? Am scris in articol ca sunt atitudini de condamnat. Nu bloggerii, nu oamenii. Cand au astfel de atitudini, intra in acele categorii din punctul meu de vedere. Nu inteleg de ce este asa de greu. Nu am dat exemple, TOCMAI ca nu vreau sa atac persoanele, ci sa subliniez atitudinea. Exista exemple. Daca le dau, intru la categoria hater si atunci clar este atac. Plus ca am dat o nota ironica articolului… (bine, am incercat).
       Inca ceva. Mi se pare de condamnat sa terfelesti limba romana. O greseala-doua trei face oricine, dar un sir luung si neobosit este de condamnat. Nu te obliga nimeni sa scrii daca nu stii limba romana. Nu inteleg de ce te deranjeaza ca semnalez asa ceva. Chiar nu trebuie sa ne mai respectam deloc limba?

       • @cristinalincu îmi pare rău că te simți atacată, nu asta e menirea comentariilor mele! A afirma că ce ai scris tu mi se pare un atac, nu înseamnă sau implică un atac, ci pur și simplu exprim ce cred eu despre ce ai scris!
        Nu, nu mi se pare greu (dacă tot ai întrebat) ci mi se pare deranjant să văd cum alții sunt atacați. Un om nu este despărțit de atitudinea lui, chiar dacă nu îl reprezintă în totalitate, ai ataca atitudinea = îl ataci indirect/direct pe el. Sunt de acord că trebuie să ne respectăm limba, dar una este să-mi respect limba și alta este să-i atac pe alții care o folosesc incorect. (una este să spun că-mi displace și una este să spun că alții au înțeles greșit/prost nu știu ce) Repet, asta este părerea mea și accept și respect că alții percep altfel! Ba mai mult sunt dispusă dialogului și vreau să aflu cum percep alții că doar de asta (printre altele) ne scriem pe aici în loc să facem altceva…
        🙂

       • P.S. @cristinalincu nu exemplele ar ataca ci la ce categorie ar fi încadrate exemplele și în ce manieră! (De exemplu una este să afirmi nu-mi place de x, pentru că scrie incorect; una este să spui nu-mi place de Bellatrix pentru că scrie incorect și alta este să spui Bellatrix intră în categoria celor care au întețes prost libertatea cuvântului sau mai știu eu ce.)

       • P.S. @cristinalincu, daca tu te simti atacata doar pentru ca am afirmat ca eu consider un atac ce ai scris tu despre altii (fara sa atac, fara sa introduc ce ai scris tu in vreo categorie)… Cum crezi tu ca se pot simti cei despre care tu ai scris? Tu de altfel sustinand ca era vorba despre atitudinea lor, nu despre ei. Ce vreau sa subliniez este ca omul este sensibil, nu poti sa-i ataci atitudinea fara sa-l ataci pe el! Repet, imi pare rau ca te simti atacata, comentariile mele tocmai asta sustin… Sa nu ne atacam! Nu e necesar sa ne placa atitudinea tuturor, dar asta nu ne da vreun drept la judecat/atacat si alte treburi de genul… A afirma nu sunt de acord sau nu-mi place nu e un atac! (Asa consider eu!) 🙂

 7. Eu propun să aşteptăm lansarea oficială eBloguri.ro 🙂 şi vă asigur că la 1 an de activitate MULTE se vor schimba în favoare blogosferei româneşti !!! 😉

 8. Ok, din partea mea e totul in parametrii normali. Daca am folosit vreo expresie deplasata, fac mea culpa! Am raspuns lui Cristian la replica lui, atat, no offence…

Lasă un răspuns