Trăim împreună fiindcă ne-a fost dat să trăim alături unii de alţii, însă din păcate nu ştim să facem. Nu ştim să trăim alături ceilalţi în respectul pentru diversitate, şi astfel a trăi împreună  într-o lume globală a devenit o reală problemă indiferent în colţ al lumii ne aflăm. Din acest motiv am ales ca astăzi să vă vorbesc despre o carte extrem de interesantă care dezbate această problemă fundamentală. Lucrarea se numeşte după cum însuşi titlul articolului o spune,  Despre Civilizaţia Conveţuirii,  este scrisă de Andrea Riccardi, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Roma şi apărută la Humanitas în 2008. Vorbind de o civilizaţie a convieţuirii autorul ne introduce în sfera conflictului care mereu apare datorită intoleranţei faţă de diferenţă şi a faptului că defoarte puţine ori oamenii au fost capabili de a face compromisuri şi de a coopera.

Lumea în care trăim nu se poate spune că este una armoniasă, ci una în care conflictul este prezent mai peste tot datorită diversităţii etniilor, a intereselor politice din ce în ce mai din mari şi mai diverse, a crizei economice, a familiei, societăţii sau şcolii. Suntem extrem de diferiţi, iar acest lucru ne înspăimântă fiindcă nu reuşim să înţelegem că a fi diferit înseamnă a avea identitate în sine, iar acest fapt este mereu o cauză a apariţiei conflictelor. Şi atunci se întreabă însuşi autorul cum putem trăi împreună într-o lume globală în care încercăm să ne afirmăm identitatea în raport cu celălalt,  străinul. Care este soluţia pentru a nu mai vorbi de conflict ci de coabitare paşnică în această perioadă de renaştere a identităţilor? Cum putem trăi împreună dincolo de diferenţe?

Cartea nu oferă soluţii, căci autorul nu şi-a dorit acest lucru, este doar un discurs despre climatul conflictual internaţional şi despre  faptul că trăim într-o lume în care se simte nevoia acută de mediere, de negociere, pactizare. Este dealtfel dificil de găsit un răspuns la întrebarea: Cum să trăim împreună?, întrebare pe care şi-o pun oamenii de la toate nivelurile, atât politicienii şi intelectualii, cât şi oamenii de obişnuiţi. Dar în timp ce cu toţii ne punem această întrebare noi chiar trăim împreună şi interacţionăm permanent cu cei ce apaţin altor culturi. Astfel vechi legături se desfac, alte iau naştere în această lume globalizată şi astfel se strând laolaltă alterităţi. Cum se poate ajunge la o civilizaţie a convieţuirii într-o lume multiculturală  globală, puteţi afla citind această carte, care constituie o abordare aparte a problematicii convieţuirii.  A trăi împreună este se pare un destin ireversibil, dar nu întotdeauna liniştitor… Cartea o puteţi găsi la reducere pe o cunoscută librărie online. Lectură plăcută vă doresc!

Despre autor

Lasă un răspuns